Úti cél ajánló

Az istenek szigete: látnivalók és érdekességek Balin

Az istenek szigete: látnivalók és érdekességek Balin

Bali ugyan nincs a legközelebb hozzánk, az viszont biztos, hogy megéri beruházni egy utazásra. A Kis-Szunda-szigetek közé tartozó Bali Indonézia része, és az egyetlen olyan tartomány, ahol a legtöbb lakos hindu vallású, ami alapjaiban határozza meg az életüket: gyakorlatilag minden sarkon találunk egy purát, azaz templomot. Népszerűsége fokozatosan nőtt az elmúlt évtizedekben, mára pedig az egyik legismertebb része lett Indonéziának. Íme néhány érdekesség és kihagyhatatlan Bali látnivalók az istenek szigetéről.


Denpasar

A főváros mondhatni a sziget kapuja, hiszen a repülőtér közelségének köszönhetően a többség először általában itt ismerkedik meg Balival. A Bali múzeumban megismerhetjük a sziget történelmét és kultúráját, de van lehetőség “csak” a homokos tengerpartokon strandolni, illetve a kitesurf vagy másnevén sárkányszörf is népszerű. A város közelében található a Kuta nevű település is, ami gyakorlatilag egy turistáknak szánt üdülőhely, számtalan étteremmel, bárral és szórakozóhellyel.

Ubud

Ugyan Denpasar a főváros, turisztikai és kulturális szempontból a sziget központjának Ubud számít. 2018-ban már többen utaztak Ubudba, mint a fővárosba. Nem véletlenül, hiszen itt van igazán lehetőség megismerkedni a balinéz kultúrával, legyen szó múzeumokról, templomokról, vagy a helyi szokásokról. Itt forgatták az Ízek, imák, szerelmek című filmet is, ami igen sokat tett a város és Bali népszerűségéért.

Majomerdő

Az Ubud mellett, Padangtegal faluban található majomerdő az egyik legnépszerűbb helye Balinak. Több mint 1200 makákó él az erdőben, amit nagy becsben tartanak a helyiek, a turisták számára pedig hangulatos élmény bejárni (etetni nem ajánlott őket, mivel sok majom el van hízva, és ételt sem szerencsés elővenni a jelenlétükben, mert könnyen agresszívvá válnak, ha nem kapják meg). Három templom is található az erdőben, a legnagyobb és legismertebb a Pura Dalem Agung Padangtegal, azaz a Halál temploma, ami az 1300-as évek óta áll.

Subak

A Subak azt az öntözőrendszert takarja, amit a helyiek építettek ki azért, hogy a szárazabb területeken is biztosítva legyen a földek vízellátása. Ugyanakkor nem “csak” a lépcsőzetes rizsföldeket jelenti ez az embereknek, hanem fontos a vallási jelentősége is: a csatornák, alagutak, vízfogók mellett templomok is részesei a rendszernek (mint például a sziget egyik legfontosabb templomának tartott Pura Ulun Danu Batur). A Subak az egyik legismertebb jellegzetessége Balinak, és a UNESCO Világörökség részének is nyilvánították. A rizsteraszok közül a Tegallalang nevű a leghíresebb.

Agung-hegy

Természetesen nem mehetünk el Bali legmagasabb hegye, az Agung mellett sem. A több mint 3000 méter magas Agung igazából egy aktív vulkán, 2017 és 2019 között többször is kitört, sokszor szerepelt a hírekben is ebben az időszakban. Megmászása inkább gyakorlottabb túrázóknak ajánlott, akik általában az Agungtól Északkeletre fekvő Batur-hegyet is szeretik bevenni. Az Agung oldalán, körülbelül 1000 méter magasan található a Besakih templom, a legnagyobb és legszentebb temploma a balinéz hindu vallásnak.

Pura Tanah Lot

Balin több ezer pura, azaz templom található, innen kapta az istenek szigete elnevezést is. Rengeteg típusuk van, attól függően is például, hogy melyik isten tiszteletére építették. A számtalan különleges templom közül a Tanah Lotot emelnénk ki. A Tanah Lot egyike azoknak a víz közelében épített puráknak, amelyeket a tengeri istenek tiszteletére emeltek, Tabanan közelében, egy sziklára a tengerben, így csak apálykor lehet megközelíteni.

Kapcsolódó tartalmak: