Érdekességek Úti cél ajánló

Különleges épületek a világ minden tájáról

Vannak épületek, amikről nagy valószínűséggel mindenki hallott, nem is elsősorban a funkciójuk, történetük, hanem egyedi alakjuk vagy nem mindennapi méreteik miatt. Sziluettjeiket is azonnal felismernénk, nem egy közülük városuk, de akár országuk szimbólumává is vált. Most a leghíresebbek közül válogattunk.

Sydney-i operaház, Ausztrália

Kétségkívül Ausztrália leghíresebb épülete a Sydney-i operaház. Egyedi alakjáról mindenki azonnal be tudja azonosítani: a korábban ismeretlen dán építészt, Jørn Utzont a Bennelong Point kikötőben lévő jachtok vitorlái inspiráltak az épület tervezésekor. 1973-as átadása óta népszerűsége töretlen, évente milliók járják be az operaházat.


Tádzs Mahal, India

Ha Agra városa névről nem is ugrik be, leghíresebb épületét, a Tádzs Mahalt biztos azonnal be tudjuk azonosítani. Bár elsőre palotának tűnik, valójában mauzóleumot takar: Sáh Dzsahán mogul sah építtette elhunyt felesége emlékére a XVII. században. Nem véletlenül választották a világ hét új csodái közé ezt a gyönyörűen díszített, hatalmas épületegyüttest: már a kertben sétálva lenyűgözi a látogatót, a belterére pedig nincsenek szavak.


Casa Battló, Spanyolország

Kihagyhatatlan látnivaló Barcelonában az Antoni Gaudí által tervezett Casa Battló. Gaudí egy meglévő épületet alakított át a XX. század elején úgy, mintha egy zavarba ejtő rajzfilmből bújt volna elő: alig látni egyenes vonalat, az ablakai szokatlan formájúak, a falat színes mozaikok díszítik, a tetőn pedig mintha egy sárkány pikkelyei lennének.


Hagia Szophia, Törökország

Isztambul jelképe, a Hagia Szophia a legismertebb példája a bizánci építészetnek. Az eredeti katedrálist I. Constatinus római császár parancsára készült, de az évszázadok során többször újra kellett építeni, mai állapota megigéző látványt nyújt. Ez idő alatt volt katolikus templom, mecset és múzeum is a Hagia Szophia, 2020 óta pedig újra mecsetként látogatják.


Boldog Vazul-székesegyház, Oroszország

Igazi mesebeli építmény a moszkvai Vörös téren található Boldog Vazul-székesegyház. Ha névről nem ismertük, jellegzetes színes hagymakupoláival már biztosan találkoztunk. Eredetileg Rettegett Iván parancsára építették az épületegyüttest a XVI. században, ami igazából kilenc templomot takar. Egyedi díszítésű tornyai pedig egy máglya lángjait hivatottak imitálni.


Burdzs Kalifa, Egyesült Arab Emírségek

Nem maradhat le a listáról természetesen a világ legmagasabb épülete, a Burdzs Kalifa, más néven a Dubaj-torony sem. A 2010-ben átadott felhőkarcoló közel 830 méter magas, az elmúlt évtizedben meghatározó eleme lett a dubaji városképnek. A 452 méter magasan lévő kilátójába ellátogatni pedig kötelező program mindenkinek, aki az arab városban jár.


Empire State Building, Amerikai Egyesült Államok

Muszáj megemlítenünk a világ egy korábbi legmagasabb felhőkarcolóját is. Tény, hogy New Yorkban több ikonikus épület is van (többek között a Flatiron Building és a One World Trade Center), az Art Deco stílusáról ismert, nagy múltú, számtalan filmben és sorozatban látott Empire State Building ragadja meg leginkább a figyelmet.


Space Needle, Amerikai Egyesült Államok

A Seattle-ben található kilátótornyot még csak 60 éve adták át, de már ikonikus építménynek tartják. A 184 méter magas torony olyan, mintha egy űrhajó szállt volna a tetejére, így nem mindennapi látványt nyújt, különösen éjszaka kivilágítva. A 160 méter magasan lévő kilátóból és a forgó üvegpadlójú koktélbárból pedig az egész várost megismerhetjük.


Hasonló tartalmak: