Úti cél ajánló

Látnivalók a bakancslistán: a római Colosseum

Látnivalók a bakancslistánkon: a római Colosseum

Bakancslistás úti célokat bemutató sorozatunkban olyan helyekre hívjuk fel a figyelmet, amelyeket legalább egyszer mindenkinek érdemes látnia, mert életre szóló élményt garantál. Ezúttal a világ egyik leghíresebb építményét, a római Colosseumot vizsgáljuk meg közelebbről. Már közel 2000 éve áll, és viharos történelme ellenére (vagy pont azért) évente milliók kelnek útra, hogy a saját szemükkel csodálják meg az amfiteátrumot.


Története

Nemcsak Róma, hanem Olaszország legismertebb és legnépszerűbb épülete a Colosseum: évente körülbelül 4 millió turista látogatja, kihagyhatatlan program, ha Itáliában járunk. Nem véletlenül választották a világ 7 új csodája közé: mind méreteiben, mind történelmében nem mindennapi építményről van szó.

Az ellipszis alakú amfiteátrumot Vespasianus császár uralkodása alatt építették 8 éven át, és időszámításunk szerint 80-ban adták át. A 48 méter magas, 189 méter hosszú és 156 méter széles építményt eredetileg Amphiteatrum Flaviumnak hívták, csak később ragadt rá a Colosseum név, amit valószínűleg a mellette lévő Nero szobor után kapta. A bronzszobrot ugyanis a rodoszi kolosszusról mintázták.

Ugyan a város egyik jelképének számít, a Colosseum története meglehetősen sötét, hiszen százezrek vesztették életüket benne, általában több tízezer néző előtt (összesen 80 ezer hely volt a nézőtéren). A hírhedt gladiátorküzdelmek mellett vadászatokat is rendeztek itt, illetve ragadozókat használtak arra, hogy “kivégezzék” a halálra ítélteket. Ezeket a kegyetlen eseményeket körülbelül 500 éven át rendezték meg a Colosseumban; később nemcsak arénaként, hanem többek között erődként és temetőként is funkcionált, ma pedig már turista látványosságként vonzza az embereket.

Megközelítés

A Colosseum Róma belvárosában található, pontosabban a Piazza del Colosseón, ahova több busszal, villamossal, illetve a B metróval is gyorsan eljuthatunk. Jegyet mindenképpen előre váltsunk (lehetőleg hetekkel), hogy biztosan bejussunk, sorban állás nélkül. Érdemes reggeli belépést választani, de bármely szakában is megyünk a napnak és az évnek, az biztos, hogy tömegek lesznek ott velünk együtt.

Kapcsolódó tartalmak: