Érdekességek Úti cél ajánló

Karácsony a világ körül – Íme a legérdekesebb ünnepi szokások

Bejgli és halászlé az asztalon, szaloncukor a fán, izgatott várakozás a Jézuska érkezésére ‒ csak néhány azok közül az elemek közül, amik elmaradhatatlan részei a magyar karácsonyi menüknek és szokásoknak. És ugyan az év végi ünnep lényege szinte a világon mindenütt ugyanaz, a családi összejövetelek mellett vannak nagyon is országspecifikus, külső szemmel furcsának tűnő szokások is. Most a legérdekesebbeket mutatjuk be.


Krampuszok Ausztriában

A krampuszokról valószínűleg mindenki hallott: ők a Télapó gonosz segítői, akik a rossz gyerekekre vadásznak. Ausztriában utcai fesztivált is rendeznek nekik, ahol ezek a gnómszerű teremtmények szabadon kutathatnak a rosszcsontok után. A krampuszfesztiválok népszerűségét mutatja, hogy más országokban, például Csehországban is megtartják őket.

Karácsonyi KFC Japánban

Egy jól sikerült reklámkampánynak köszönhetően a hetvenes évek óta az ünnepi kiadású KFC-kosár része a japán családok ünnepi menüjének. Ezek a karácsonyi kosarak annyira népszerűek lettek a szigetországban, hogy már hónapokkal korábban előre kell asztalt foglalni december 25-ére, vagy leadni a rendelést, hogy biztosan mindenkinek jusson némi csirke.

Boszorkányok Norvégiában

A norvég mondák szerint Szenteste boszorkányok veszik birtokukba az eget, és mindenféle csínytevést és bolondságot követnek el. Mivel a boszorkányok hagyományosan seprűvel repülnek, ilyenkor a norvég családok jellemzően elzárják ezeket, hogy a boszorkányok ne találjanak rájuk.

Az olasz boszorkány

Olaszországban is megjelennek a boszorkányok, pontosabban egy, Befana, aki január 5-én éjszaka járja be Itáliát a seprűjén. A hagyomány szerint a Télapóhoz hasonlóan ő is a kéményen keresztül érkezik, és édességet hagy a jó, egy darab szenet pedig a rossz gyerekek kikészített zoknijában. Sokak szerint fel is seper maga után, ezzel pedig az új év problémáit is elsöpri az útból.

Az izlandi óriások és gyermekeik, valamint a macska

Az izlandi ünnepi szokások igazán színesek. A mondák szerint karácsony környékén egy óriásnő járja az utcákat a férjével, és rossz gyerekeket keres. A karácsonyi macska egy hatalmas és veszedelmes állat: azokra vadászik, akik nem kaptak új ruhát Szenteste előtt. Az óriások 13, gnómszerű gyermeke pedig mindenféle felfordulást okoz (lopnak, hergelik a bárányokat, becsapják az ajtókat stb.) a karácsony előtti 13 estén, illetve ajándékot hagynak a jó gyerekeknek, a rosszaknak pedig rothadásnak indult krumplit.

A mexikói retekfaragás

A mexikói Oaxacában pár nappal karácsony előtt rendezik meg a Retkek éjszakáját, egy faragó versenyt. A versenyzők nemcsak az ünneppel kapcsolatos faragványokat készítenek, hanem mindenféle alakot megformáznak a zöldségekből ilyenkor. Azonban sajnos csak pár óráig láthatók, amíg retkek el nem puhulnak.

Az élőhalott ló Walesben

Talán a walesi Mari Lwyd a legfurcsább jelenség mind közül: a lókoponyából és lepelből álló jelmeztől valószínűleg kisebb szívrohamot kapnak azok, akik nincsenek beavatva. Az év végi ünnepek idején az élőhalott ló és társasága az utcákat rója, házakba kopognak be, és dalolva kérik, hogy engedjék be őket. Az évszázadok alatt sokszor kiment a divatból, de ma is népszerű Wales egyes részein.

Kapcsolódó tartalmak: