Érdekességek Úti cél ajánló

Európai élményparkok a tökéletes szórakozáshoz

Az élményparkok egyre népszerűbbek a világon, nem is véletlenül, hiszen a nevükhöz méltó módon egy hagyományos vidámparknál jóval nagyobb élményt adnak, olyat, amire valószínűleg egész életünkben emlékezni fogunk. Szerencsére Európán belül is elég sok lehetőségünk van egy egész – vagy akár több – napot eltölteni ezekben a tematikus parkokban. A szórakozás garantált – nem csak gyerekeknek!


Disneyland, Franciaország

A párizsi Disneylandet talán senkinek sem kell bemutatni, mindenki hallott már róla. Az 1992-ben átadott Disneyland Park 2002-ben kibővült a Walt Disney Studios Parkkal, így tényleg több napra ajánlott idelátogatni, annyi a látni- és kipróbálni való.

Az idén 30 éves Disneyland Park önmagában is életre szóló élményt jelent. A kedvenc mesehősökkel való találkozáson túl vannak tematikus játékok, hullámvasutak (az egyiket az Indiana Jones-filmek inspirálták), de ellátogathatunk Csipkerózsika kastélyába, bolyonghatunk Alízzal egy labirintusban, vagy hajóra szállhatunk a Karib-tenger kalózaival – és ezzel még csak a felszínt kapargattuk.

A négy “stúdióra” osztott Walt Disney Studios Park pedig kifejezetten a filmgyártás rajongóinak kedvez. Van külön részlege például a hollywoodi legendáknak, a Toy Story világának, az Alkony zóna is kapott egy hátborzongató épületet, a tervek szerint pedig 2022 júliusában a Bosszúállók is kapnak egy élményparkot itt.


Legoland, Dánia

A legrégebbi Legoland természetesen Dániában, pontosabban Billund városában található, de Európán belül az angliai Windsorban, a németországi Günzburgban, illetve az olaszországi Gardaland Resorton belül is nyílt egy legolandes vízipark.

Az eredeti Lego gyár mellett megnyitott park 1968 óta vár kicsiket és nagyokat egyaránt. A témák szerint felosztott parkban (van például vadnyugatos és középkori részleg), több hullámvasút, hajókázási lehetőség, illetve akvárium és mozi is várja szórakozni vágyó családokat. A legérdekesebb valószínűleg a Mini Land nevű park, Legoland szíve. Itt a nevezetes dán épületek mellett több ország szimbóluma is fel van építve legóból, 1:20 méretarányban.

És ha már itt járunk, természetesen szuper élmény kicsiknek és nagyoknak egyaránt egyszerűen csak legózni.


Europa-Park, Németország

A németországi Europa-Parkban is minden adott a felhőtlen szórakozáshoz, kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

A francia határhoz közeli Rustban található élménypark 1975 óta fogad látogatókat, folyamatosan bővítve és fejlesztve kínálatát. Nevéhez méltó módon különböző európai országokra van felosztva a park, az adott ország jellegzetességeire szabva játékokkal. Természetesen a hagyományos elemek mellett – van például 13 hullámvasút – meg lehet nézni különböző varieté műsorokat, bábszínházat, műkorcsolyát, de még egy 4D-s moziba is beülhetünk.

A dekoráció az évszakoknak megfelelően változik: október végén-november elején a félelmetesebb elemek és játékok dominálnak, télen pedig karácsonyi vásár nyílik.


Efteling, Hollandia

A hollandiai Kaatsheuvelben található Efteling maga a megvalósult meseország.

Európa egyik legrégibb vidámparkja 1952-ben nyitotta meg kapuit, azóta pedig folyamatosan fejlődve, új játékokkal és látványosságokkal várja látogatóit. Az öt birodalomra osztott témaparkot a fantasztikus mesék világa inspirálta, lakói különleges lények. Van itt hat hullámvasút, több csónakázó tó, a sötétebb hangulatú Symbolica, az Öt érzék háza, kísértet kastély, kisvasút, a Villa Volta nevű illúziók háza, zenélő szökőkút és így tovább.

A leghangulatosabb látványossága valószínűleg az Elvarázsolt Erdő, ahol a legismertebb mesehősökkel találkozhatunk a Grimm testvérek és Hans Christian Andersen jól ismert történeteiből.


Warner Bros. Studio Tour London – The Making of Harry Potter

Minden Harry Potter-rajongónak kihagyhatatlan programot jelent eljutni a stúdióba, ahol a filmeket készítették – ehhez pedig csupán 32 kilométert kell utazni Londonból. A sorozatot gyártó Warner Bros ugyanis megvette a Leavesden stúdiót, ahol a filmek forogtak, J és K színpad néven pedig új épületeket építettek a komplexumhoz, és egy nem mindennapi élményt kínálnak vele.

A pont 10 éve átadott komplexumban bejárhatjuk a legismertebb helyszíneket, például a Tiltott rengeteget, a Gringotts bankot, az Abszol utat, és természetesen a Roxfort legismertebb termeit is. Mindeközben számtalan eredeti kelléket, jelmezt tekinthetünk meg az állandó kiállítások keretében, illetve sok érdekességet megtudhatunk a filmek elkészüléséről.

Érdemes egy egész napot rászánni erre a programra, ha a brit fővárosban járunk – egyedülálló élményben lehet részünk. A belépőket jóval előre érdemes megvenni, hogy biztosan bejussunk a tervezett időpontban.


Hasonló tartalmak, melyek szintén érdekelhetik: