Érdekességek Úti cél ajánló

Napsütötte Toszkána ‒ kihagyhatatlan úti célok Itália egyik legszebb régiójából

Olaszország egyik legnépszerűbb, legszebb, leghangulatosabb régiójáról, Toszkánáról bizonyára mindenki hallott már ‒ arról viszont már általában kevesebb szó esik, hogy a leghíresebb városokon és nyugodt, idilli hangulatán kívül mi mindent kínál ez a gyönyörű olasz régió. Az alábbiakban néhány toszkánai úti célt, programot ajánlunk olvasóink figyelmébe.


Cortona

Névről talán nem mindenkinek ugrik be elsőre, miről is nevezetes Cortona, de ha azt mondjuk, itt forgatták a Napsütötte Toszkána című filmet, valószínűleg rögtön magunk előtt látjuk a tájat. Ez a Firenzéből vonattal elérhető, legendákkal övezett település felér egy igazi középkori utazással.

A 600 méter magas domboldalra épült régi épületek közötti keskeny utcákon juthatunk fel, ahonnan remek kilátás nyílik a környékre, például a Trasimeno-tóra. Több múzeumot is találunk a település történelméről, és megcsodálhatjuk a reneszánsz templomokat is. Cortona tehát kiváló választás akkor, ha kicsit ki akarunk szakadni a nyüzsgő olasz városokból, és felfedezzük a vidéket.

Elba

Elba szigetéről is nagy valószínűséggel mindannyian hallottunk már, azonban jóval többet érdemes tudni róla, mint az a hely, ahol Napóleon töltötte a száműzetését.

A Toszkán-szigetek legnagyobbikát komppal lehet megközelíteni, és körülbelül 30 ezer ember él rajta. Elsősorban természeti szépsége miatt látogatják: gyönyörű tengerpartok és hegyvonulatok váltják egymást. Megmászhatjuk például az 1019 méter magas Monte Capanne hegyet, de érdemes bejárni a legnagyobb települését, Portoferraiót is (itt található Napóleon egykori rezidenciája), illetve több múzeumot is bejárhatunk megismerve a sziget történelmét és természeti kincseit.

Elba egyre népszerűbb a turisták körében, több üdülő is épült már, így minden adott, hogy akár több napot is eltöltsünk Itália harmadik legnagyobb szigetén.

Firenze

Nehéz Firenzéről szuperlatívuszok nélkül beszélni: a világ egyik legszebb városát legalább egyszer az életben mindenkinek látnia kell.

Történelmi belvárosát nem véletlenül választották a Világörökség részének. A középkori városfal által határolt negyedben bolyongani életre szóló élményt jelent. A híres Dóm tér és környéke kihagyhatatlan, hiszen ott van a híres dóm, a harangtorony, illetve a kincsekkel teli Museo dell’Opera del Duomo is. A Piazza della Signoriánál található a mai városháza, a Palazzo Vecchio, a Neptun-kút, és a Galleria degli Uffizi, egyedülálló festmény- és szoborgyűjteményével.

Az Arno folyót pedig több híd is átszeli, a legkülönlegesebb közülük a Ponte Vecchio – mindenképpen sétáljunk át rajta, nem véletlenül van ott a világ leghíresebb hídjai között. Mindez persze csak pár tétel a firenzei látnivalókból – érdemes minél több időt szánni ennek az egyedi hangulatú városnak a bejárására.

San Gimignano

San Gimignanót sem szabad kihagyni, ha Toszkánában járunk. Gyakorlatilag érintetlenül maradtak a román és gótikus stílusban épült templomok, házak, így a település központja ma már a Világörökség részének számít. Nem véletlenül ismert a Tornyok városaként is: 14 tornya élt túl háborúkat, katasztrófákat az évszázadok során. A városképet domináló tornyok közül a legmagasabb a Torre Grossa a maga 54 méterével.

Franco Zeffirelli két filmet is forgatott itt: a Napfivér, Holdnővért, és a Tea Mussolinivelt. Illetve ha erre járunk, mindenképpen kóstoljuk meg a helyi szőlőből készült bort, Vernaccia di San Gimignanót.

Pisa

Természetesen szót kell ejtenünk Pisáról is, a régió egyik legismertebb városáról, már csak azért is, mert ide a legkönnyebb eljutni Budapestről repülővel.

Ugyan a város leginkább egy bizonyos épületéről ismert, de a tornyon kívül is számtalan látnivaló, felfedezésre váró lehetőség van itt. Ilyenek például az Arno folyót átszelő hidak, vagy a számtalan templom, múzeum. Előbbiekből a Piazza dei Miracoli található dómot és a keresztelőkápolnát, utóbbiakból pedig a hajókat és ereklyéket bemutató Cantiere delle Navi di Pisa múzeumot ajánljuk, de érdemes az egyetem botanikus kertjét is bejárni.

Pisa földrajzi fekvése is kedvező, hiszen a Ligur-tenger a város mellett helyezkedik el, így nem kell messzire mennünk, ha vízparton is szeretnénk eltölteni egy kis időt.

És persze elmaradhatatlan program a már említett Piazza dei Miracolin álló harangtorony, azaz a pisai ferde torony megcsodálása, és persze az elmaradhatatlan vicces “ferdetornyos” fényképek készítése is.


Az itt felsorolt úti célokon túl még számos fantasztikus hely felfedezhető a toszkán régióban: Volterra, Lucca, Siena, Arezzo, Pienza, Montepulciano, Val d’Orcia dombjai és még sorolhatnánk. Ezeket sem szabad kihagyni!

Ha Ön is kedvet kapott egy fergeteges toszkániai utazáshoz, javasoljuk, hogy járjon be minél több várost és települést, amit legkönnyebben a helyi kiváló vonatközlekedéssel vagy akár bérelt autóval lehet megtenni.

Ha pedig már csak a repjegy és a szállás hiányzik, akkor látogasson el a repjegy.hu-ra, ahol mindkettőben tudunk segíteni!


Korábbi hasonló tartalmaink is érdekelhetik: