Úti cél ajánló

Legkedveltebb úti célok digitális nomádok számára

Digitális nomádnak lenni népszerű, de egyáltalán nem egyszerű dolog. Nagy adag önfegyelem, rugalmasság, na meg persze jó internet szükséges hozzá, hogy egy idegen országból is ugyanolyan hatékonysággal tudjuk végezni a munkánkat, mint egy irodában. Lássuk, mely országokat választják a digitális nomádok!


Az elmúlt években egyre többen élnek digitális nomádként. Ez lényegében azt jelenti, hogy akinek távolról végezhető munkája van, az kihasználja ezt olyan módon, hogy laptopjával nem otthonról dolgozik, hanem mondjuk egy idegen ország tengerparti kávézójából. Ez természetesen csak olyan munkaköröknél kivitelezhető, ahol nem elvárt az állandó irodai jelenlét, és a munkánk elvégzéséhez elég egy számítógép és egy biztos internetkapcsolat. Elsősorban az IT-szektorban dolgozóknak jó opció ez (szoftverfejlesztőknek, programozóknak többek között), valamint grafikusoknak, ügyfélszolgálatosoknak, fordítóknak stb.

Bár sok szempontból ideálisnak hangzik, hogy egy idegen országban élünk, de közben megmarad a már ismerős munkakörnyezet nyújtotta biztonság is, nagy fegyelmet igényel a digitális nomád életmód. És bár az idegen kultúrák felfedezése mindig izgalmas lehetőség, van, aki elszigetelve érzi magát a többiektől egyedül egy ilyen helyzetben. Viszont érdemes adni ennek az életformának egy esélyt, ha lehetőségünk van rá. Előtte viszont figyelembe kell vennünk a saját fizetésünket, valamint, hogy az általunk kinézett országban ez elég-e a megélhetéshez, illetve, hogy az unión kívüli országokba milyen vízum szükséges. Az internetelérhetőség is fontos szempont: nem engedhetjük meg magunknak például azt, hogy egy videóhívásban nem tudunk következetesen jelen lenni a gyenge net miatt.

A következőkben bemutatjuk, mely országokat kedvelik leginkább azok, akik megtehetik, hogy külföldről dolgozzanak.

Spanyolország

A Visa Guide szerint 2024-ben is Spanyolország a legnépszerűbb úti cél a digitális nomádok között. Ennek több oka is van: egyrészt bármelyik pontját is nézzük ki, a megélhetési költségek alacsonynak számítanak nemzetközi összehasonlításban (2160 euró, azaz körülbelül 860 ezer forint havonta). Az internet is elég erős országszerte, a spanyol időjárás és virtus is sokak számára szimpatikus. Irány tehát akár Barcelona, akár bármelyik kisebb település, az biztos, hogy ideálisak lesznek a körülmények a kalandokhoz és a munkához is.

Portugália

Ha Spanyolország nem jönne be, átugorhatunk Portugáliába is pár hétre, hogy kipróbáljuk magunkat digitális nomádként. Tény, hogy valamivel már drágább az élet (körülbelül 3548 eurós, azaz 1,4 millió forintos fizetésre van szükség a megélhetéshez), de ebben az országban is találunk gyönyörű és tengerparti helyeket. Ami miatt viszont igazán kedvelik Portugáliát, az a jól kiépített és erős internethálózat. Szóval, ha kedveljük a mediterrán klímát, kiváló választás lehet.

Bali

Abban biztosak lehetünk, hogy Balin életre szóló élményeket szerezhetünk. Való igaz, ezt Indonézia több pontjáról elmondhatjuk, de Bali tényleg gyönyörű hely: sokan elsősorban ezért választják ezt a szigetet alkalmi lakhelyül. Itt turistavízummal tudunk 180 napot az országban tartózkodni, külön, digitális nomádoknak szóló vízum még nem áll rendelkezésre.

Thaiföld

A digitális nomádok szeretik Thaiföldet, és bizony Thaiföld is szereti a digitális nomádokat: az ország már bevezetett egy külön nekik szóló vízumot, amellyel akár öt évig is az országban lehet tartózkodni. A változatos földrajzú, hatalmas országban biztos találunk olyan pontot, ami a kedvünkre való – valószínűleg többet is. A legtöbben Bangkokot, Koh Samuit és Phuketet kedvelik, hogy csak a legnépszerűbbeket említsük.

Argentína

A már említett Visa Guide a második legnépszerűbbnek nevezte Argentínát a digitális nomádok körében. Itt 1-3 éven át érvényes vízumot lehet igényelni, és megismerhetjük az argentin kultúrát, konyhát és életstílust – na meg persze ennyi idő alatt az országot is felfedezhetjük. A fővároson, Buenos Airesen kívül számtalan kiváló tengerparti települést élvezhetünk, de érdemes megnézni az Iguazú-vízesést, valamint a Föld legdélebbi települését, Ushuaiát is látogassuk meg.

Ezek a tartalmaink is érdekelhetik: