Úti cél ajánló

Thaiföld legnépszerűbb nyaralóhelyei

Ha Ázsiába utaznánk, akkor nagy valószínűséggel a legtöbbünk elsősorban thaiföldi úti célt keres. Ebben a sokrétű országban ugyanis mindenki megtalálhatja a számításait, általában pár kilométeren belül: a kirándulni és strandolni vágyók, a vízi sportok szerelmesei, de azok is, akik a természet szépségei helyett inkább a városi nyüzsgésre vágynak. Nem is beszélve a szentélyekről és egyéb műemlékekről. Íme a legkedveltebbek, ha Thaiföld nyaralóhelyek jönnek szóba.


Phuket

Ha thaiföldi szigetekről van szó, általában Phuket ugrik be az embereknek. Az ország legnagyobb szigete a déli részen fekszik az Andamán-tengerben, és legegyszerűbben repülővel juthatunk ide.

Phuketen minden megvan, ami miatt Thaiföldöt szeretni lehet: csodás tengerpartok, kirándulási lehetőségek, pezsgő kulturális élet várja itt a turistákat. A phuketi hegyvonulatok (legmagasabb pontja az 1395 méter magas Khao Langkha Tuek) mellett a strandok (többek között a Hat Kata Noi és a csendesebb Karon) miatt is népszerű, de a nyüzsgésre vágyók is megtalálják itt számításaikat.

Patong például megkerülhetetlen része a szigetnek: egyrészt tele van rengeteg szórakozóhellyel, bárral, piaccal, másrészt az éjszaka eseményeit egy 2,8 kilométeren át húzódó strandon tudjuk kipihenni. A teljesség igénye nélkül érdemes még felfedezni Phuket Óvárosát, ahol keverednek az ázsiai és az európai hagyományok, valamint a 45 méter magas Nagy Buddha szobrot.

Thaiföld nyaralóhelyek - Phuket, Nagy Buddha szobor

Krabi

Krabi és az azonos nevű tartományt se hagyjuk ki, ha Thaiföldön járunk. A városnak saját nemzetközi repülőtere van, így tökéletes kiindulási pont a tartomány felfedezésére. Érdemes például elnézni valamelyik éjszakai piacra, ahol mindent is beszerezhetünk, ami szem-szájnak ingere.

A központtól kicsit távolabb pedig egyre több izgalom vár ránk. Pár kilométeres út csupán a Tigris barlangtemplom; igaz, hozzá több mint 1200 lépcsőfok vezet felfelé, de már csak a kilátás miatt is megéri nekivágni a kihívásnak. A barlang bejáratánál található egy aranyból készült Buddha-szobor őrzi a szentélyt. Érdemes még ellátogatni a Railay-félszigetre, ami a sziklamászók és a strandolni vágyók körében is népszerű, nyugalmas hely.

A tartomány területén számos nemzeti parkot találunk (a Phi Phi-szigetcsoport is az egyik alá tartozik), mi csak egyet emelnénk ki. A vadregényes Khano Phanom Bencha nemzeti park például hegyekkel (a legmagasabb közel 1400 méter magas), vízesésekkel és esőerdőkkel van tele, így természetjáróknak kötelező program a felfedezése.

Thaiföld nyaralóhelyek - Krabi

Pattaya

A Thai-öböl partján fekvő Pattaya az egyik legnépszerűbb város az országban. Nem véletlenül: egyrészt napközben több strand közül is választhatunk, másrészt tele van éjszakai szórakozóhelyekkel, így egy percig sem tudunk unatkozni.

A 2,7 kilométeres Pattaya strandon kiváló az infrastruktúra: homokos tengerpart, kék víz, rengeteg szálloda, étterem, bárok várják az idelátogatókat. Hasonló kvalitású a Jomtien strand, ami a várostól 3 kilométerre fekszik. Ha még jobban el akarunk szakadni a világtól, akkor érdemes hajóval átmenni valamelyik kisebb szigetre. Mindezek mellett érdemes megnézni az Igazság szentélye nevű, teljesen fából készült építményt, amelyet egy múzeum és egy kastély keverékeként lehet leírni.

A várost Bangkokból vonattal vagy busszal tudjuk elérni. Szintén közvetlen buszjáratok indulnak a tőle 120 kilométerre található Szuvarnabhumi nemzetközi repülőtérre, más néven a bangkoki repülőtérre.

Thaiföld nyaralóhelyek - Krabi

Koh Samui

Koh Samui is egy igen kedvelt sziget a Thai-öbölben. 228 négyzetkilométerével a második legnagyobb szigetnek számít Phuket után, és a legegyszerűbben komppal lehet megközelíteni.

Koh Samui egyre népszerűbb a turisták körében, így egyre több üdülő épül itt. Ha strandolni szeretnénk, itt jó helyen járunk, hiszen számtalan gyönyörű part közül választhatunk, mint például a Chaweng vagy a Maenam. Érdemes még kiemelni a szintén hangulatos Lamai strandot, ami a Hin Ta és Hin Yai nevű sziklákról ismert. A Nagymamának és Nagypapának hívott formációk alakja a női és a férfi nemi szervekre emlékeztet, és legenda is fűződik hozzá. Az biztos, hogy sokan járnak ide, legalább egy vicces fotó erejéig, de ezen túl is érdemes szétnézni a környéken.

A sziget belsejét ugyanakkor sűrű erdő fedi, a túrázni vágyóknak pedig a Khao Pom, Koh Samui legmagasabb (635 méter) hegye ajánlott. A tetején található a Titkos Buddha kert, benne rengeteg szoborral, amelyeket a thai buddhizmus inspirált. Bár elég meredek az odavezető út, sokan keresik fel.

Thaiföld nyaralóhelyek - Koh Samui

Phi Phi-szigetek

A Phi Phi-szigetcsoport mellett sem mehetünk el szó nélkül: összesen 6 sziget tartozik ide, amelyek Phuket és a Malaka-szoros között fekszenek. Elsősorban hajóval vagy komppal közelíthetjük meg őket Phuketből vagy Krabiból (közigazgatásilag is utóbbihoz tartozik).

Koh Phi Phi Don a maga 9,73 négyzetkilométerével a legnagyobb tagja a szigetcsoportnak. Itt található többek között a híres Majompart, ahol valóban van lehetőségünk közönséges makákókkal találkozni: de csak óvatosan, mivel gyorsan képesek bármit elcsórni a kezünkből, illetve sokan etetik is őket, pedig azt nem szabad. Másik híres látványossága a Viking barlang, ahova sajnos már nem mehetünk be, de hajóval megcsodálhatjuk a bejáratát.

Második legnagyobb szigete, a 6,6 négyzetkilométeres Koh Phi Phi Le A part című film miatt került be a köztudatba. Leonardo DiCaprio főszereplésével a Maya parton forgatták, és hosszú pereskedés lett belőle, mivel a vád szerint a filmkészítők nagyban ártottak az ökoszisztémának csak azért, hogy szebbé tegyék a környezetet. Az biztos, hogy utána elözönlötték a turisták az apró strandot (alig 250 méter hosszú), ami még nagyobb károkhoz vezetett, míg végül 2018-ban teljesen elzárták a látogatók elől. 2022 nyara óta újra látogatható, viszont szigorúan korlátozva van, egyszerre hány ember tartózkodhat ott.

Koh Tao

Koh Tao egy kisebb, ám annál gyönyörűbb része Thaiföldnek. Mivel jóval kevesebb turista jár ide, ezért ha valahol, itt nyugodtabb körülmények között élvezhetjük Thaiföld kincseit. Surat Thainról, Chumphonról, Koh Samuiról és Koh Phanganról juthatunk ide komppal.

Az alig 21 négyzetkilométeres Teknős-sziget nem véletlenül kapta a nevét: egyrészt cserépteknősök és levesteknősök költőhelye, másrészt számtalan már vízi állat megfigyelésére alkalmas kristálytiszta vize miatt. A búvárok kedvelt célpontja pont emiatt: számtalan ponton lemerülhetünk a víz alá, legyünk akár kezdő, akár tapasztalt búvárok. Ott van például a Mango-öböl, ahol gömbhalak és murénafélék között úszhatunk, vagy a Vitorlás szikla, ahol pedig akár cetcápát is láthatunk.

Koh Lanta

Érdemes kitérni Koh Lantára is. A kerülethez több szigetcsoport is tartozik, valamint három nagyobb sziget: ezek közül Koh Lanta Yait szokták egyszerűen Koh Lantaként emlegetni, de közvetlenül mellette találjuk a valamivel kisebb Koh Lanta Noi-t is (híddal is össze van kötve a kettő).

Koh Lanta Yaira a legegyszerűbben komppal juthatunk el Krabiból vagy Phuketről, amelyek a sziget északi részén lévő Baan Saladan falunál kötnek ki. Innen indulva tudjuk felfedezni a 81 négyzetkilométeres szigetet, amelyen több strandot is találunk. A legnépszerűbb, a Baan Saladanhoz legközelebb fekvő Klong Doa, valamint a Phra Ae strand, mindkettőnél vannak szállodák, bérelhető apartmanok. Ha igazán el akarjuk kerülni a tömeget, akkor érdemes a déli csücsök felé venni az irányt: itt némi túrázással egybekötve valóban csendes homokos partokhoz juthatunk el.

A búvárok körében is igen népszerű Koh Lanta és környéke: legyünk akár kezdők, akár tapasztaltak, itt van lehetőség gyönyörű jelenségeket látni a mélyben. Az egyik legismertebb a Hin Daeng és Hin Muang, azaz a Vörös és a Lila szikla a víz mélyén, színes korallokkal, rájákkal, cetcápákkal és számtalan más élőlénnyel.

Ezek a tartalmak is érdekelhetik: