Érdekességek

Meghökkentő ételek a világ minden tájáról. Ön kipróbálná?

Egy idegen országról a benyomásunkat nagyban meghatározhatja a konyhája: elvégre minél távolabb utazunk, annál nagyobb valószínűséggel találkozhatunk szokatlan ízekkel. Na meg persze olyan alapanyagokkal, amelyekből valószínűleg sosem jutna eszünkbe ételt főzni. Most olyan ételeket mutatunk be, amelyek elsőre talán elrettentenek, de érdemes lehet egy esélyt adni nekik utazásaink során.


Sannakji, Dél-Korea

Kezdjük talán a legbizarrabb fogással. A sannakji szó azt jelenti, hogy nyers polip, és ez a név nem is árul zsákbamacskát. A kis polip még él, amikor apró darabokra vágják, majd rögtön felszolgálják a vendégnek, így a csápjai még mozognak is a tányéron. Általában szezámolajjal, szójaszósszal vagy wasabival szolgálják fel, amibe mártogathatjuk a vonagló darabokat. Utóbbi egyrészt egyedivé teszi az ételt, másrészt sokak számára ijesztő is lehet.

Forrás: National Geographic

Stargazey Pie, Anglia

A Stargazey Pie, azaz a “csillagleső pite” elsősorban a külleme miatt került fel a listára. Ezt a különleges ételt minden évben Tom Bawcock napjának estéjén (december 23-án) szolgálják fel egy Mousehole nevű faluban. A legenda szerint ez a halász – aki a XVI. században élt – kihajózott egy decemberi éjszakán, hatalmas viharokban, másnap pedig rengeteg hallal tért vissza, így az egész falut meg tudta menteni az éhezéstől. Az ő tiszteletére az angol pitében a halak feje is benne marad, ráadásul felfelé nézve: így leshetik a csillagokat továbbra is.

Forrás: Robert Gummow

Balut, Fülöp-szigetek

A Fülöp-szigeteken népszerű street foodnak számít a balut. Elsőre valószínűleg meghökkentően hangozhat, hiszen lényegében egy megtermékenyített kacsatojásról van szó, amelyet főzés után közvetlenül a héjából esznek. Az embrió egy meghatározott ideig, általában 14-21 napig fejlődik, mielőtt megfőzik tojást. A héj tetején egy lyukat kell kikoppintani, amiből aztán a savanyú folyadékot fel lehet szívni. Általában előételként vagy nasiként fogyasztják, de a már fejlődésnek indult kacsaembrió látványa sokak étvágyát elveheti, akik nincsenek hozzászokva.

Forrás: Best Ever Food Review Show

Kocsonyás jávorszarvas orr, Kanada

A kanadai bennszülöttek hagyományos étele a kocsonya jávorszarvas orr, ami pont azt takarja, amiről a neve árulkodik. Egy jávorszarvas orrát addig főzik, amíg meg nem puhul, majd a húst eltávolítják a csontról, felszeletelik, és különböző fűszerekkel ízesítik. Ehhez jön a húsleves, amelyet főzés után kocsonyás állagúvá hagynak szilárdulni: ettől a jávorszarvas orr íze és állaga is különleges lesz. Az őslakos közösségek számára kulturális jelentőséggel bír ez a fogás, és generációról generációra adják tovább a receptet. Éttermekben általában előételként vagy nasiként kínálják.

Forrás: Travel Channel

Huitlacoche, Mexico

Ez a mexikói fogás néz ki talán a legrosszabbul a listánkon. A Huitlacoche ugyanis fekete kukoricából áll. Az elváltozás a kukorica-golyvásüszög betegség jele, amelyet egy gomba okoz: ettől viszont még biztonságosan ehető. A fertőzött kukoricát például tortillában fogyasztják Mexikóban, és sokaknak bejön a gomba szikár, földes íze.

Ezeket a tartalmainkat is érdemes elolvasnia: