Érdekességek Úti cél ajánló

Különleges piacok a világ körül

Talán nem a piacozás az, ami elsőre eszünkbe jut egy nyaralás kapcsán, elvégre a korán kelést általában hanyagoljuk a szabadságunk alatt. Ugyanakkor a piacok, bazárok tökéletes helyszínek arra, hogy megismerkedjünk egy kicsit közelebbről a helyi ízekkel, finomságokkal, szokásokkal. És persze mindenféle szuvenírt, ajándéktárgyat is be tudunk szerezni. Most öt különleges piacot mutatunk be, ahova érdemes betérni, ha az adott országban járunk – de csak óvatosan, el ne vesszünk a portékák között!


Damnoen Saduak lebegő piac, Ratchaburi tartomány, Thaiföld

Az azonos nevű kerületben, Bangkoktól körülbelül 100 kilométerre található Damnoen Sadauk lebegő piac arról ismert, hogy az árusok hajókról kínálják portékáikat. A Damnoen Sadauk ugyan a legnagyobb, de korántsem az egyetlen: Thaiföld mellett többek között Mianmarban, Indonéziában és a Vietnámban is találkozhatunk velük. Igazi turistacsalogató helyek, úgyhogy ha valahol, a vízi piacokban bátran alkudozzunk a helyi termésekért és egyéb árukért.

Különleges piacok - Damnoen Saduak

Khan el-Khalili, Kairó, Egyiptom

Nem mehetünk el szó nélkül a klasszikus bazárok mellett sem. Kairó egyik legismertebb látványossága a Khan el-Khaili nevű bazár a város szívében: helyiek és turisták egyaránt elözönlik. Itt ugyanis minden is megtalálható: legyen bármiről szó, az biztos, hogy itt nemcsak kapható, de még válogathatunk is. Szuvenírek és csecsebecsék mellett számtalan helyi ízt is megkóstolhatunk valamelyik streed foodosnál, illetve több kávézóba is beülhetünk egy igazi arab kávéra. Ha pedig sikerül kikeverednünk az árusok labirintusából (márpedig ez nem egyszerű feladat), akkor indulhat a városnézés.

Nagy bazár, Isztambul, Törökország

A Nagy bazár az egyik legrégebbi és legnagyobb fedett piac a világon: története 1455-re nyúlik vissza, ma pedig már több mint 30 ezer négyzetméteren terül el körülbelül 400 árus és kisbolt. Egy külön világról van szó a városon belül, amibe tényleg érdemes belevetnünk magunkat. Sőt, mondhatni kötelező program, ha Isztambulban járunk: nemcsak egy napot, hanem akár többet is eltölthetünk itt, ha elkap a nyüzsgés. Bizsuk, kézműves termékek, szőnyegek, finom ételek, fűszerek, na meg persze rengeteg alkudozás vár itt ránk.

Szent György piac, Belfast, Észak-Írország

A belfasti Szent György piac az egyik leghíresebb piac az Egyesült Királyságban. Ez ugyanis az utolsó megmaradt fedett vásárcsarnok a viktoriánus korból, úgyhogy már csak ezért is különleges a hangulata. Mindenképpen nézzünk be, ha Belfastban járunk; ha valahol, itt nyugodtan el tudunk vegyülni a belfastiak között. Helyi zenészek szolgáltatják a zenét az árusoknak és a vásárlóknak, így érdemes akár csak úgy beülni pár órára egy kávéval, hogy magunkba szívjuk az atmoszférát.

La Boqueria, Barcelona, Spanyolország

Barcelona rengeteg látnivalója közül nehéz választani, de ha tehetjük, látogassunk el mindenképpen a La Boqueria piacra. A története egészen 1217-re nyúlik vissza, de csak a XIX. században lett hivatalosan is piac, mikor elkészült a vásárcsarnok is. A Ciutat Vella kerületben található épületet már messziről megismerjük híres kovácsoltvas kapujáról, na meg persze az illatokról. A piacon ugyanis elsősorban élelmiszereket, húsokat, gyümölcsöket lehet kapni, így ha valahol, itt belekóstolhatunk a spanyol konyhába.

Különleges piacok - La Boqueria

Ezek a tartalmak is érdekelhetik: