Utazási tanácsok

A reptéren – felszállás előtt

Megvan a jegyünk, közeledik az utazás időpontja és már megterveztük, hogy miként jutunk ki a repülőtérre. Azonban mire készüljünk a repülőtéren? Hova kell mennem és mit kell tennem? Remélhetőleg ebben a bejegyzésben minden kérdésre sikerül megtalálniuk a választ, ami a repülőtéri eligazodást segíti.

Megérkezés a repülőtérre

A repülőtérre való megérkezés mindig egy kellemes érzés kelt az utazóban. Az utazás izgalma, az ismeretlen felfedezése keveredik bennünk és nincsen más vágyunk, mint beleugrani és habzsolni az élményeket.
Érdemes a járat indulása előtt 2 órával megérkezni, hogy az egyes időszakokban
megnövekedett utasforgalom ellenére is mindenre legyen elegendő időnk.

Megérkezés a reptérre.
Megérkezés a reptérre.

Az adott terminálra belépve, a járat indulásokat jelző táblán találjuk meg azon információkat, hogy a járatunk mikor indul, esetleg van-e késés továbbá, hogy melyik check-in pulthoz kell odamennünk, hogy bekezeljünk a járatunkra.
A check-in pultnál a személyi igazolványunkat/útlevelünket kötelező bemutatni: ez alapján azonosítanak a járatra. A biztonság kedvéért jó, ha nálunk van a foglalási kódunk, illetve a jegyszámunk, mivel ezek alapján meggyorsítható a folyamat. Amennyiben van feladandó poggyászunk, akkor itt látják majd el a megfelelő jelöléssel és sorszámmal. Mindig ellenőrizzük, hogy poggyászunk címkéjét megkapjuk és azon végcélunk legyen feltüntetve. Ha a poggyásszal kapcsolatban bármi probléma merülne fel, akkor ezen címkén található sorszámra fogunk tudni hivatkozni.

Tipp: a legtöbb légitársaság esetében ma már elérhető az online check-in, így a beszállókártyánkat könnyedén el tudjuk készíteni a légitársaság honlapján is. Amennyiben feladandó poggyászunk van, akkor nincsen más dolgunk, mint a kinyomtatott beszállókártyánkat bemutatni a pultnál és feladni a csomagunkat.

Biztonsági ellenőrzés

A check-in elvégzése után, a beszállókártyánkkal a kezünkben jogosultak vagyunk a tranzit területre való belépéshez. Ezen terület a repülőtéren már nemzetközi hatály alá tartozik, így ide kizárólag biztonsági átvizsgálás után juthatunk be. A biztonsági ellenőrzéskor először be kell mutatnunk a beszállókártyánkat, majd az átvizsgáláshoz fáradni. Előfordulhat, hogy egy-egy időszakban nagy sorok alakulnak ki az ellenőrzésnél. Ettől nem kell megijedni, hiszen a reptér személyzete fel van készülve ezen esetekre és újabb átvizsgálási kapuk nyitásával gyorsan és hatékony tudják folytatni az ellenőrzést.

Az ellenőrzésnél röntgen berendezésekkel vizsgálják át a kézipoggyászainkat, felsőruházatunkat és a zsebeink tartalmát. Az egyszerűség kedvéért jobb felkészülni, hogy milyen tárgyakat, folyadékokat nem engednek be a tranzit területére, illetve saját dolgunkat is megkönnyítjük, ha még a sorban várakozva, zsebeink tartalmát kézipoggyászunkba helyezzük át. Külön kérésre a cipőt, órát, illetve az övet is kötelesek vagyunk levenni.
Ezután fémkapun szükséges áthaladni, amely során ellenőrzik, hogy nincsen nálunk valami tiltott tárgy.
A kapun való áthaladáskor és az átvizsgált poggyászunk felvétele után már be is léptünk a repülőtér tranzitjába.

A tranzitban

A sok megpróbáltatás után egy kicsit kifújhatjuk magunkat és nézelődhetünk a boltokban, ebédelhetünk egyet a gép felszállása előtt vagy akár ellazulhatunk egy kellemes masszás során. A tranzitban információs képernyőkön lehet tájékozódni járatunk pontos indulási időpontjáról, a beszállási kapuról és a beszállítással kapcsolatos információkról.

A tranzitban várhatjuk meg gépünk indulását.
A tranzitban várhatjuk meg gépünk indulását.

A tranzit az Európai Uniós reptereknek két részre oszlik: van egy EU-n belüli járatokra és van egy az EU-n kívüli járatokra. Erre azért érdemes előre felkészülni és az időnkkel úgy gazdálkodni, hogy az EU-n kívüli járatok esetében még egy útlevél ellenőrzés is vár ránk, ami ugyancsak hosszabb időt vehet igénybe.

A kapunk megtalálása után már csak arra kell ügyelnünk, hogy a járat indulása előtt fél órával megjelenjünk és tájékozódjunk a beszállításról. A beszállítás megkezdéséig már érdemes a kapu közelében maradni és figyelni, hogy mikor kezdődig a gépre való beszállítás.

Tipp: ha a gép indulása előtt félórával nem informálnak a kapunál, érdemes az információs pulthoz fáradni és érdeklődni a járatunkról.

Jó utat kívánunk!

  8 Responses

 1. Szeretnek tajekoztatast ill. segitseget kerni. Ketto 20honapos unokammal hogy fog tudni a lanyom egyedul boldogulni hogy tudjak vegig ulni a hosszu utata Budapest-Parizs es Pittsbuhrg kozott. Valamint hogy tudok online be chekkolni otthoni laptoprol? Nagyon szepen koszonom a valaszt. Tovabbi eredmenyes munkat kivanok Onoknek!

  1. Tisztelt Soros Anna!

   Két 20 hónapos csecsemő egy felnőtt kíséretében nem utazhat. Online utasfelvétellel kapcsolatban a jegyet kiállító iroda vagy a légitársaság tud felvilágosítást adni.

   üdvözlettel,
   repjegy.hu

 2. Tisztelt repjegy.hu !
  Bécsi átszállással utazunk New Yorkba. Útlevél ellenőrzés már itt Ferihegyen is lesz, vagy csak Bécsben?
  Ez egyébként a check-in és a biztonsági ellenőrzés között van?

  1. Kedves Mihály,

   Budapesten ellenőrzik az utasokat, a check-in során és a biztonsági ellenőrzés után is, ill. Bécsben is.

   üdvözlettel,
   repjegy.hu

 3. Budapesten mennyi ideig tart az útlevél ellenőrzése nem schengen esetén?

  1. Kedves Péter,

   A legtöbb esetben egészen gyorsan halad a sor, függ attól, hogy éppen mennyi utasnak kell az okmányát ellenőrizni.

   üdvözlettel,
   repjegy.hu

 4. Tisztelt Repjegy.hu! Azt szeretném megkérdezni , hogy a wizzair Budapest-Alicante járatán szállithatok pick szalámit? Nem áll fennt a veszély, hogy esetleg elveszik?Válaszát elöe is köszönöm.

  1. Kedves Erzsébet,

   Kézipoggyászban tudomásunk szerint vákuumcsomagolt hústerméket szállíthat, vagy a feladott poggyászban.

   üdvözlettel,
   repjegy.hu

A hozzászólás letiltva.