Repülőtér ismertető

Repterek a nagyvilágból – Zürichi Nemzetközi Repülőtér

A zürichi repülőtér Svájc legnagyobb utasforgalmat lebonyolító nemzetközi repülőtere, amely a várostól 13 kilométerre, Kloten határában található. Ez a svájci Swiss légitársaság bázisrepülőtere is egyben.

A Zürichi Repülőtér

Zürich repülőtere 3 terminálból áll, amik a kifutópályák által bezárt háromszögben találhatók. Emiatt a terminálok között csak a föld alatt lehet közlekedni.

Svájc nem tagja ugyan az európai uniónak, de 2009 óta itt is érvényesek a schengeni egyezményben foglaltak, bár jelenleg csak szúrópróbaszerűen ellenőrzik az Európán belüli átmenő forgalmat. Évente több mint 25 millió utas fordul meg itt, a legtöbben, több mint másfél millióan, Zürichből Londonba utaznak.

zürichi repülőtér lounge

Közlekedés

A Zürich Airport megközelíthető autóval az A51-es autópályáról, S-Bahn szerelvényekkel (S2, S16), hévvel és busszal is. Egy nap 350 vonat, 700 busz és 400 villamos fordul meg itt, így könnyedén szerezhetünk információt, ami alapján megtervezhetjük a közlekedést. Az SBB központ a 3-as Check-in alatt található. Jegyet az automatákból tudunk vásárolni, de akár online is megvehetjük. Annak érdekében, hogy ne késsük le a járatunkat, érdemes letölteni a reptér úttervező applikációját, ami valós közlekedési adatokkal segíti, hogy optimális időben elinduljunk és megérkezzünk a reptérre.

Ha autóval érkezünk a repülőtérre, akkor előzetesen, az internet segítségével foglalhatunk parkolóhelyet is magunknak.

zürichi repülőtér busz

Hasznos információk

A kisgyerekkel utazó szülők számára szükség esetén csekély összeg ellenében bérelhető babakocsit bocsátanak rendelkezésre, amellyel a repülőtér kapujáig tolhatják a kicsit.

Az A és E terminálon rendelkezésre áll baba-mama szoba, ahol pelenkázni, szoptatni és altatni is lehet. Emellett játszószoba is az utazó családok rendelkezésére áll (ráadásul ingyenesen), ahol a kicsik szabadon kitombolhatják magukat repülés előtt vagy után. A nagyobbak akár videojátékokkal is játszhatnak.

Jó időben érdemes a székekkel ellátott kilátóteraszt igénybe venni, ahol a gyerekek játszhatnak, van büfé, és figyelemmel kísérhetjük a fel- és leszálló repülőgépeket.

Az átszálló utasoknak több helyen is lehetőségük van rendbe hozni magukat, zuhanyozhatnak, de akár egy-két órát alhatnak is a Transit Hotelben.

A dohányzó utasok számára külön várót alakítottak ki.

A repülőtéren számtalan bolt és étterem áll az utasok rendelkezésére.

Speciális szolgáltatások

A VIP Service keretein belül a VIP vendégeket limuzin szállítja a váróba, illetve onnan a repülőgépekhez. Az átszálló utasok számára hideg- és meleg élelmet, italokat szolgálnak fel, valamint elsőbbséget biztosítanak az ellenőrzőpontokon és az útlevélvizsgálatnál is.

zürichi repülőtér vip

A repülőtéren a nemzetközi ünnepekről is megemlékeznek. Májusban például anyák napi ajándékkészítésre lehet regisztrálni.

 

További repülőtér ismertetők:

>> Róma-Fiumicinói repülőtér

>> Párizs – Charles de Gaulle

>> Amszterdam – Luchthaven Schiphol

>> New York – John F. Kennedy nemzetközi repülőtér

>> London – Heathrow

Zürichi repülőjegy ajánlatok, aktuális árak, légitársasági információk és akciók és online foglalás a repjegy.hu oldalon.