Tippek a foglaláshoz

A legjobb stratégiák a repülőjegy-vásárláshoz

Ha azt szeretnénk, hogy a lehető legkedvezőbb áron vásároljuk meg a repülőjegyet, érdemes tudatosan készülni, folyamatosan figyelni a jegyárak alakulását. Elmondjuk, milyen szempontokat érdemes mérlegelni.

Mikor vegyünk repülőjegyet?

 A repülőjegy-árak alakulását döntően a kereslet-kínálat határozza meg. Épp ezért előre valószínűsíthető, hogy ünnepnapokon, iskolai szünetek idején, és általában hétvégeken drágábbak a jegyek. A menetrend általában már 300-320 nappal az indulás előtt elérhető, azonban a legolcsóbb árosztályokat ilyenkor még nem nyitják meg, csak úgy fél évvel előbb. Ilyenkor viszont hamar elfogynak az olcsó jegyek a népszerű járatokra. Érdemes folyamatosan figyelni az árakat, vagy iratkozzunk fel az árfigyelőre. A légitársaságok folyamatosan indítanak akciókat, figyeljünk ezekre is, főleg, ha olyan országba utaznánk, ahova több társaság is megy.

repülőjegyet tervezés

Ha rugalmasak vagyunk akár az időpont, akár a célváros tekintetében, sokkal kedvezőbb áron utazhatunk. Mivel, mint említettük, a hétvégi napokon drágábban a jegyek, érdemes a hét elején vagy közepén indulni. Egy-egy nap között óriási árkülönbségek lehetnek, így érdemes az eredeti napokhoz képest 1-2 nap eltolásával is lekeresni a lehetőségeket. Ha mindenképpen egy kiemelt időszakban – ünnepek alatt, iskolai szünetben – szeretnénk menni, ráadásul egy kedvelt országba, nagyvárosba, például Párizsba vagy Rómába, akkor viszont ne sokat várjunk, minél előbb vásároljuk meg a jegyeket, mert az időponthoz közeledve emelkedni fognak az árak.

Ha az adott útvonal nem túlterhelt vagy a légitársaságok naponta több járatpárt is közlekedtetnek, akkor akár néhány nappal az indulás előtt is tudunk kedvező áron foglalni.

Alternatív megoldások

Ha nem találunk elsőre kedvező árú jegyet a kívánt célállomásra, akkor nézzük meg, milyen alternatív, kedvezőbb árú járatok érhetők el. Ebben az esetben előre számoljuk ki, mekkora költséget jelent a transzfer vagy a tömegközlekedés. A fapados légitársaságok általában nem a központi reptereket használják, hanem kisebb forgalmú repülőtereket hogy csökkentsék a költségeket, így kedvezőbb jegyárakat kínálhatnak. Ezek a repterek jellemzően távolabb esnek a városközponttól, akár 1,5-2 óra távolságra is.

repülőjegyet úti célok

Érdemes átgondolni azt a lehetőséget is, hogy egy másik, közeli városba repülünk egy olcsóbb repülőjegyet kínáló légitársasággal, majd a környéken több várost is megnézünk csillagtúra szerűen. Például a frekventált Róma helyett utazhatunk Nápolyba is, ahonnét vonattal utazhatunk az olasz fővárosba, vagy egy másik olasz példával élve odafelé Bolognába, visszafelé Pisából is utazhatunk, két egyirányú fapados jeggyel. Amszterdam helyett pedig például Rotterdam lehet jó opció, mindkét város megtekintésével. Összességében így kedvezőbb lesz a végösszeg, mintha egyenként, külön utak keretében néznénk meg az említett városokat. Figyeljünk arra is, hogy egy kevésbé népszerű városban például a szállást is kedvezőbb áron foglalhatjuk le. Ugyanakkor ilyenkor nagyobb összeget fogunk kifizetni a tömegközlekedésre, vagy pedig autóbérléssel is kell számolnunk. Ezeket a lehetőségeket érdemes mindig előre kiszámolni annak érdekében, hogy a legkedvezőbb megoldáshoz jussunk.

Tervezzen a repjegy.hu-n!

Megtervezhetünk előre egy körutazást is, a repjegy.hu keresőjében a több megállós keresési opció elérhető! A légitársaságok viszont egy-egy útmegszakításért külön díjat kalkulálhatnak a jegyekbe.

Ha igazából nem ragaszkodunk egy célállomáshoz, hanem mindenképpen utazni, pihenni szeretnénk, akkor a repjegy.hu tervezője jó választás lehet erre. Az oldalt használva maximum 4 féle kritérium szerint szűrhetjük a találatokat, ötletet kaphatunk, amikből kiválaszthatjuk azt az úti célt, ahová a legszívesebben mennénk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.