Tippek a foglaláshoz Utazási tanácsok

Check-in kisokos

Check-in kisokos

Mi az a check-in, miért van rá szükség? Mik a teendők? Most mindent megtudhat, hogy felkészülten utazhasson.

A check-in utasfelvételt jelent, vagyis a járatra történő bejelentkezést jelöljük ezzel a kifejezéssel. Az utasfelvétel során készül egy beszállókártya, ami nélkül nem lehet felszállni a járatra.

Többféleképpen is be lehet jelentkezni, például online, mobil applikáción keresztül, de személyesen a repülőtéren is indulás előtt. A feltételeket a légitársaságok szabják meg, eszerint kell eljárnia az utasoknak. Fontos tudni, hogy pusztán a beszállókártya nem elég a felszálláshoz, rendelkezni kell érvényes úti okmányokkal, az úti céltól függően személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel, ha szükséges, vízummal.

Check-in kisokos
Az úti okmányok mindig legyenek nálunk

Az online check-in az aktuális légitársaság által meghatározott időponttól lehetséges, ez 30-60 naptól 24-48 óráig terjedő időszak lehet. Általában a járat indulása előtt 2-4 órával zárják az utasfelvételt, ez után már csak a repülőtéren van lehetőség a bejelentkezésre. Általános szabály, hogy előbb nyitják meg az utasfelvételt azok számára, akik előre vásároltak maguknak foglalható széket.

Lássuk néhány ismertebb légitársaság előírását! A Ryanair a székfoglalással bíró utasok számára indulás előtt 60 nappal megnyitja az utasfelvételt, amit indulás előtt 2 órával zárnak. Az ingyenes székekre indulás előtt 2 nappal van lehetőség a check-in elvégzésére.

Check-in kisokos
Check-in kisokos Ryanair járatokra

A Wizz Air indulás előtt 30 nappal nyitja meg az utasfelvétel felületet azok számára, akik repülőjegy-foglaláskor vásároltak ülőhelyet is, amit felszállás előtt 3 órával zárnak. Az automatikusan kiosztott szabad székekre indulás előtt 48 órával nyitják meg a felületet. A beszállókártyát legkésőbb felszállás előtt 30 perccel be kell mutatni az úti okmányokkal együtt. Az Easyjet szintén 30 nappal korábban nyitja a check-in lehetőségét.

Check-in kisokos
Check-in kisokos Wizz Air járatokra

Az Eurowings utasai az adott járat indulása előtti 72 órában végezhetik el az utasfelvételt, míg a Norwegian utasai csak legkorábban 24 órával indulás előtt. A Vueling utasai számára Budapesti indulás esetén nincs lehetőség online utasfelvételre, ezt csak a reptéren intézhetik, de ott díjmentesen.

Check-in kisokos
Check-in kisokos Eurowings járatokra

A reptéri utasfelvétel általában ingyenes, kivéve néhány légitársaságot, így erről érdemes tájékozódni indulás vagy repülőjegy-foglalás előtt.

Mi történik a check-in során?

Ha online intézzük a folyamatot, általában a foglalási azonosítót, az egyik utas vezetéknevét vagy a foglalás során megadott email címet kell megadni a légitársaság honlapján. A check-in gombra kattintva végig kell menni egy többlépcsős folyamaton, közben többnyire mindenféle kiegészítő vagy kényelmi szolgáltatás megvásárolható. A folyamat végén megkapjuk a beszállókártyát, amit ki kell nyomtatni és a reptéren bemutatni a dokumentumot. Ha lehetőség van mobil applikáción keresztül is a check-in elvégzésére, akkor nem kell kinyomtatni a beszállókártyát.

Check-in kisokos
Mobil applikációval a check-in is egyszerűbb

Ha az utas nem tesz eleget az utasfelvételi szabályoknak, akkor a reptéren a légitársaság által meghatározott díjat kell fizetnie, illetve a reptér is felszámolhat ezen kívül adminisztrációs díjat. A fizetési formák repterenként eltérnek, így jó, ha ilyen esetben készpénz és bankkártya is rendelkezésre áll.

Ha az utas online elvégezte a folyamatot, megvan a beszállókártyája és nincs feladott poggyásza, akkor a reptérre érkezést követően egyből mehet a biztonsági ellenőrzésre. Amennyiben van csomagja, úgy előbb a poggyász ellenőrzésen és -feladáson kell átesnie.

Check-in kisokos
Poggyász feladás a repülőtéren

Kapcsolódó írások

  23 Responses

 1. Tisztelt Repjegy.hu!
  Átszállásos repülőjegyem van, egy jegyben van a foglalás. Az lenne a kérdésem, hogy egyszer vagy kétszer kell becsekkolnom?
  Az első check-in során megkapom mind a két beszállókártyámat, vagy az átszálláshoz újabb chek-in szükséges, és akkor kapok még egy beszállókártyát a további utazáshoz?
  Köszönettel

  1. Kedves Andi,

   Általában kiadják a teljes odaútra a beszállókártyákat! Ha több átszállás van akkor fordul elő ritkábban, hogy a reptéri átszállás során a tranzitpultnál vehető át például az utolsó szakasz beszállókártyája.

   üdvözlettel,
   repjegy.hu

  2. Tisztelt Repjegy.hu!

   Szeptember 13-án repülünk a Ryanair-rel Ciprusra, ülőhelyünk megvan, az utasfelvételnél mikor a a végére érek ,hogy beszállókártya letöltése folytatás gomb semmi nem történik, ugyan ez a telefonon is. Ilyenkor mi a teendő, hogy lesz beszállókártyánk?
   Köszönettel

   1. Kedves Andrea,

    Javasoljuk, hogy másik böngészőben is próbálják meg vagy egyből a nyomtatás gombra kattintsanak és úgy próbálják kinyomtatni a beszállókártyákat!

    üdvözlettel,
    repjegy.hu

 2. Tisztelt Repjegy.hu
  Szeretném kérdezni,hogy a Malpensa reptéren elfogadják a mobil applikációt. ?
  3 napot töltenék Milánóban.A Wizz Air járattal mennék. Fontos kinyomtatni a jegyet? Milánóban szerintem ez kicsit nehézkes és drága lesz. Odafelé ez megoldható,de vissza nem.
  Köszönettel
  Katalin

  1. Kedves Katalin,

   Amennyiben elfogadják úgy a Wizzair rendszerében az utasfelvétel során lehetősége lesz letölteni a mobil beszállókártyát, ellenkező esetben ki kell nyomtatnia. Irodánk javasolja, hogy inkább nyomtassa ki akár több példányban és vigye magával az utazásra.

   üdvözlettel,
   repjegy.hu

 3. Ha a ryanairnel nem találják a Pelikantol vásárolt repjegyet mi a teendő?

  1. Kedves Klári,

   Kérjük keresse a Pelikán-t közvetlenül.

   üdvözlettel,
   repjegy.hu

 4. Tisztelt Repjegy.hu
  A következő a problémám. A Ryanair-nel vásároltam 2 felnőtt jegyet, székfoglalassal, elsőbbségi beszállással. Az online csekkolasnal derült ki hogy a 2 utas csak novemberben tölti be a 16 évet. Sajnos így nem tudtam őt becsekkolni. Mi a teendő most? Budapest Manchester járat.

  1. Elnézést de nem voltam egyértelmű. Az egyik utas 16 éven felüli. A másik novemberben lesz 16. Köszönöm

   1. Kedves Mária,

    Köszönöm, a korábbi válasz egy főre is vonatkozik!

    üdvözlettel,
    repjegy.hu

  2. Kedves Mária,

   Ahhoz, hogy a megfelelő utaskategóriába kerüljön az utazó kérjük, hogy a jegyet kiállító irodával vagy a Ryanair légitársasággal vegye fel a kapcsolatot. Amennyiben van lehetőségük akkor átállítják, amennyiben technikailag nem megoldható akkor a légitársaság jelzést tesz a foglalásba a reptérnek, hogy csak az érintett utasnak díjmentes legyen a reptéri utasfelvétele. Jelzés nélkül a reptéren díj ellenében csekkolják be az utast.

   üdvözlettel,
   repjegy.hu

 5. Tisztelt Repjegy.hu!

  Más személy foglalt a nevemre Wizzair repjegyet. Ebben az esetben én is el tudom végezni a saját felhasználó nevemmel az online/mobil utasfelvételt;ha rákeresek a nevemre és a foglalás kódjára. Az a kérdésem lenne;hogy ha én végzem el a check in-t,akkor a foglalást végző személy számára látható lesz-e a születési dátumom? Emlékeik szerint sem a mobil beszállókártyán, sem a nyomtatott verzión (a visszaútra csak ez lehetséges) nem lesz feltüntetve,de ez egy nagyon szenzitív kérdés számomra.
  Köszönettel:
  Amália

  1. Kedves Amália,

   Az utasfelvételt a légitársaság oldalán elvégezheti, felhasználói fiók nem kell hozzá. Amennyiben kell megadni okmányokra vonatkozó adatot akkor tudomásunk szerint az okmány típusa, száma, lejárata és az állampolgárság kerül a beszállókártyára az egyéb, járattal kapcsolatos adatok. A légitársaság hatásköre, hogy mit ír a beszállókártyára, így bővebb információt a légitársaság adhat!

   üdvözlettel,
   repjegy.hu

 6. Tisztelt repjegy.hu
  A Wizzair légitársaságnál vásároltunk jegyet a gyerekemnek és nekem. A gyerek sajnos nem tud jönni az útra. A kérdésem a következő. Problémám adódhat- e a reptéren a becsekkolásnál ha a második utas nem jelenik meg mivel mind két jegy az én számlámra lett megvéve. Nem szeretném ha én sem tudnék elutazni.
  Előre is köszönöm
  Karolina

  1. Kedves Karolina,

   Nem fog problémát jelenteni ha a másik utazó nem jelenik meg a reptéren.

   üdvözlettel,
   repjegy.hu

 7. Kedves Repjegy.hu!

  A Ryanairrel utazunk Nápolyba. A mobil telefonom applikációján csináltam meg az elektronikus utasfelvételt.

  Kérdésem:
  – elfogadják-e, ha a telefonomon mutatom meg a beszállókártyát, vagy mindenképp ki kell nyomtatni;
  – ha mindenképp ki kell nyomtatni, azt hogy tudom megtenni /pl. egy printscreen megfelelő lehet erre?/

  Előre is köszönöm, üdvözlettel: IStván

  1. Kedves István

   Amennyiben applikáción keresztül készítette az utasfelvételt akkor a készüléket/appon keresztül tudja használni azt, ettől függetlenül a webes felületre belépve akár ki is nyomtathatja a papír alapú beszállókártyát.

   Nem megfelelő ha printscreen-vel készíti vagy a nyomtatható beszállókártyát a telefonra feltölti.

   Üdvözlettel,
   repjegy.hu

 8. Tisztelt repjegy.hu!
  Ryanair-el utazunk 4 felnőtt 1 tinèdzser.A tinit es az egyik felnőttet nem tudtuk becsekkolni.Voltam a reteren ott azt mondták fel lett cserelve a kèt szemèly a foglalàsnàl.Megcserèlte a hölgy de azòta sem tudjuk ezt megtenni..mi a teendő ilyen esetben?Köszönöm válaszàt.

 9. Tisztelt repjegy.hu! Norvégiába repülünk, Tromsoba, átszállással. Útlevelet igénylünk az utazáshoz, mert azzal információink szerint kevesebb a várakozási idő tranzitkor. Kérdés, mivel még nincs meg az útlevél, az igénylés folyamatban van, a személyi igazolvánnyal is lehet repülőjegyet vásárolni? Előre is köszönöm a választ.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.