Tippek a foglaláshoz Utazási tanácsok

Check-in kisokos

Check-in kisokos

Mi az a check-in, miért van rá szükség? Mik a teendők? Most mindent megtudhat, hogy felkészülten utazhasson.

A check-in utasfelvételt jelent, vagyis a járatra történő bejelentkezést jelöljük ezzel a kifejezéssel. Az utasfelvétel során készül egy beszállókártya, ami nélkül nem lehet felszállni a járatra.

Többféleképpen is be lehet jelentkezni, például online, mobil applikáción keresztül, de személyesen a repülőtéren is indulás előtt. A feltételeket a légitársaságok szabják meg, eszerint kell eljárnia az utasoknak. Fontos tudni, hogy pusztán a beszállókártya nem elég a felszálláshoz, rendelkezni kell érvényes úti okmányokkal, az úti céltól függően személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel, ha szükséges, vízummal.

Check-in kisokos
Az úti okmányok mindig legyenek nálunk

Az online check-in az aktuális légitársaság által meghatározott időponttól lehetséges, ez 30-60 naptól 24-48 óráig terjedő időszak lehet. Általában a járat indulása előtt 2-4 órával zárják az utasfelvételt, ez után már csak a repülőtéren van lehetőség a bejelentkezésre. Általános szabály, hogy előbb nyitják meg az utasfelvételt azok számára, akik előre vásároltak maguknak foglalható széket.

Lássuk néhány ismertebb légitársaság előírását! A Ryanair a székfoglalással bíró utasok számára indulás előtt 60 nappal megnyitja az utasfelvételt, amit indulás előtt 2 órával zárnak. Az ingyenes székekre indulás előtt 2 nappal van lehetőség a check-in elvégzésére.

Check-in kisokos
Check-in kisokos Ryanair járatokra

A Wizz Air indulás előtt 30 nappal nyitja meg az utasfelvétel felületet azok számára, akik repülőjegy-foglaláskor vásároltak ülőhelyet is, amit felszállás előtt 3 órával zárnak. Az automatikusan kiosztott szabad székekre indulás előtt 48 órával nyitják meg a felületet. A beszállókártyát legkésőbb felszállás előtt 30 perccel be kell mutatni az úti okmányokkal együtt. Az Easyjet szintén 30 nappal korábban nyitja a check-in lehetőségét.

Check-in kisokos
Check-in kisokos Wizz Air járatokra

Az Eurowings utasai az adott járat indulása előtti 72 órában végezhetik el az utasfelvételt, míg a Norwegian utasai csak legkorábban 24 órával indulás előtt. A Vueling utasai számára Budapesti indulás esetén nincs lehetőség online utasfelvételre, ezt csak a reptéren intézhetik, de ott díjmentesen.

Check-in kisokos
Check-in kisokos Eurowings járatokra

A reptéri utasfelvétel általában ingyenes, kivéve néhány légitársaságot, így erről érdemes tájékozódni indulás vagy repülőjegy-foglalás előtt.

Mi történik a check-in során?

Ha online intézzük a folyamatot, általában a foglalási azonosítót, az egyik utas vezetéknevét vagy a foglalás során megadott email címet kell megadni a légitársaság honlapján. A check-in gombra kattintva végig kell menni egy többlépcsős folyamaton, közben többnyire mindenféle kiegészítő vagy kényelmi szolgáltatás megvásárolható. A folyamat végén megkapjuk a beszállókártyát, amit ki kell nyomtatni és a reptéren bemutatni a dokumentumot. Ha lehetőség van mobil applikáción keresztül is a check-in elvégzésére, akkor nem kell kinyomtatni a beszállókártyát.

Check-in kisokos
Mobil applikációval a check-in is egyszerűbb

Ha az utas nem tesz eleget az utasfelvételi szabályoknak, akkor a reptéren a légitársaság által meghatározott díjat kell fizetnie, illetve a reptér is felszámolhat ezen kívül adminisztrációs díjat. A fizetési formák repterenként eltérnek, így jó, ha ilyen esetben készpénz és bankkártya is rendelkezésre áll.

Ha az utas online elvégezte a folyamatot, megvan a beszállókártyája és nincs feladott poggyásza, akkor a reptérre érkezést követően egyből mehet a biztonsági ellenőrzésre. Amennyiben van csomagja, úgy előbb a poggyász ellenőrzésen és -feladáson kell átesnie.

Check-in kisokos
Poggyász feladás a repülőtéren

  6 Responses

 1. Tisztelt Repjegy.hu!
  Átszállásos repülőjegyem van, egy jegyben van a foglalás. Az lenne a kérdésem, hogy egyszer vagy kétszer kell becsekkolnom?
  Az első check-in során megkapom mind a két beszállókártyámat, vagy az átszálláshoz újabb chek-in szükséges, és akkor kapok még egy beszállókártyát a további utazáshoz?
  Köszönettel

  1. Kedves Andi,

   Általában kiadják a teljes odaútra a beszállókártyákat! Ha több átszállás van akkor fordul elő ritkábban, hogy a reptéri átszállás során a tranzitpultnál vehető át például az utolsó szakasz beszállókártyája.

   üdvözlettel,
   repjegy.hu

 2. Tisztelt Repjegy.hu
  Szeretném kérdezni,hogy a Malpensa reptéren elfogadják a mobil applikációt. ?
  3 napot töltenék Milánóban.A Wizz Air járattal mennék. Fontos kinyomtatni a jegyet? Milánóban szerintem ez kicsit nehézkes és drága lesz. Odafelé ez megoldható,de vissza nem.
  Köszönettel
  Katalin

  1. Kedves Katalin,

   Amennyiben elfogadják úgy a Wizzair rendszerében az utasfelvétel során lehetősége lesz letölteni a mobil beszállókártyát, ellenkező esetben ki kell nyomtatnia. Irodánk javasolja, hogy inkább nyomtassa ki akár több példányban és vigye magával az utazásra.

   üdvözlettel,
   repjegy.hu

 3. Ha a ryanairnel nem találják a Pelikantol vásárolt repjegyet mi a teendő?

  1. Kedves Klári,

   Kérjük keresse a Pelikán-t közvetlenül.

   üdvözlettel,
   repjegy.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.