Utazási tanácsok

Check-in kisokos

Check-in kisokos

Cikkünkből mindent megtudhat arról, hogy mi az a Check-in és hogyan tud rá felkészülni.

Kezdjük rögtön az elején. A check-in kifejezés utasfelvételt jelent, vagyis a repülőgép járatunkra történő bejelentkezést nevezzük így, ami magába foglalja a jegykezelést és a poggyászfelvételt is. A check-in, azaz utasfelvétel során kapunk egy beszállókártyát, mivel kizárólag ezzel a beszállókártyával van lehetőségünk felszállni a repülőgépünkre.

Hogyan történik az utasfelvétel?

Többféle lehetőség is a rendelkezésünkre áll, hogy bejelentkezzünk a járatunkra. Megtehetjük akár online egy mobil applikáción keresztül, de személyesen a repülőtéren, indulás előtt is. A check-in feltételeit minden esetben az adott légitársaság szabja meg és ennek alapján kell eljárni az utasoknak.

Fontos: Pusztán a beszállókártya nem elegendő a repülőgépre való felszálláshoz! A kártya mellett rendelkeznünk kell érvényes úti okmányokkal, és az úti céltól függően személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel, ha szükséges, vízummal is.

Javasoljuk, hogy az úti okmányainak érvényességét időben ellenőrizze, hogy szükség esetén intézkedni tudjon a meghosszabbításukról, ugyanis érvényes úti okmányok, vízum hiányában az utazás megtagadható!

Mi történik a check-in során?

Amikor online intézzük a folyamatot, általában a foglalási azonosítót, az egyik utas vezetéknevét vagy a foglalás során megadott e-mail címet kell megadni a légitársaság honlapján. A check-in gombra kattintva végig kell menni egy többlépcsős folyamaton, közben jellemzően lehetőségünk van kiegészítő vagy kényelmi szolgáltatások vásárlására. A folyamat végén megkapjuk a beszállókártyát, amit ki kell nyomtatni és ezt a dokumentumot kell a reptéren bemutatni. Ha lehetőség van mobil applikáción keresztül is a check-in elvégzésére, akkor a beszállókártyát nem szükséges kinyomtatni.

Check-in kisokos
Mobil applikációval a check-in is egyszerűbb

Ha online elvégeztük a regisztrációs folyamatot, rendelkezünk a beszállókártyával és nincs feladott poggyászunk, akkor a reptérre érkezést követően egyből mehetünk a biztonsági ellenőrzésre. A jegyünket minden esetben azon a terminálon kell kezeltetnünk, ami a repülőjegyünkön szerepel. Amennyiben van csomagunk, úgy előbb a poggyász ellenőrzésen és -feladáson kell átesnünk.

Check-in kisokos
Poggyász feladás a repülőtéren

Figyelem: Amennyiben az utas nem tesz eleget az utasfelvételi szabályoknak, akkor a reptéren a légitársaság által meghatározott díjat kell fizetnie, illetve ezen felül a reptér további adminisztrációs díjat számolhat fel. A fizetési formák repterenként eltérnek, ezért jó, ha az ilyen esetekre készpénz és bankkártya is a rendelkezésünkre áll.

Úti okmányaink mindig legyenek nálunk!

Az online check-in az aktuális légitársaság által meghatározott időponttól lehetséges, ez 30-60 naptól 24-48 óráig terjedő időszak lehet. Általában a járat indulása előtt 2-4 órával zárják az utasfelvételt, így ezt követően már csak a repülőtéren van lehetőség a bejelentkezésre. Ennek alapján ajánlott már ekkor a repülőtérre érkezni, hogy mindenre maradjon megfelelő mennyiségű időnk. A beszállókártyán szereplő beszállási időpontra az utasnak oda kell érnie a beszállító kapuhoz, különben a helyét akár törölhetik is.

A kellemetlenségek elkerülése érdekében mindig tájékozódjunk előre az utasfelvétel szabályairól!

Check-in kisokos
A check-in során szükség van az úti okmányainkra is

A reptéri utasfelvétel általában ingyenes, kivéve néhány légitársaságot, így erről szintén érdemes tájékozódni indulás, vagy már a repülőjegy-foglalás előtt.

Mi az a Fast check-in?

Egyre több légitársaság alkalmaz kihelyezett érintőképernyős felületeket, ahol az utasfelvétel folyamatát önállóan elvégezhetjük. Ezek az automata berendezések jelentősen meggyorsítják és egyszerűbbé teszik az utasfelvételt, ezért érthető okokból roppant népszerűek.

Lássuk néhány ismertebb légitársaság előírásait!

A Ryanair a székfoglalással bíró utasok számára indulás előtt 60 nappal megnyitja az utasfelvételt, amit indulás előtt 2 órával zárnak. Az ingyenes székekre indulás előtt 2 nappal van lehetőség a check-in elvégzésére.

Check-in kisokos
Check-in kisokos Ryanair járatokra

A Wizz Air indulás előtt 30 nappal nyitja meg az utasfelvétel felületet azok számára, akik repülőjegy-foglaláskor vásároltak ülőhelyet is, amit felszállás előtt 3 órával zárnak. Az automatikusan kiosztott szabad székekre indulás előtt 48 órával nyitják meg a felületet. 

Check-in kisokos
Check-in kisokos Wizz Air járatokra

Az Easyjet szintén 30 nappal korábban nyitja a check-in lehetőségét. Az Eurowings utasai az adott járat indulása előtti 72 órában végezhetik el az utasfelvételt, míg a Norwegian utasai csak legkorábban 24 órával indulás előtt. A Vueling utasai számára Budapesti indulás esetén nincs lehetőség online utasfelvételre, ezt csak a reptéren intézhetik, de ott díjmentesen.

Check-in kisokos
Check-in kisokos Eurowings járatokra

 

(A légitársaságok előírásainak változására fenntartjuk a jogot, ezért kérjük, hogy minden esetben ellenőrizze azokat!)

Kapcsolódó írások

  24 Responses

 1. Tisztelt Repjegy.hu!
  Átszállásos repülőjegyem van, egy jegyben van a foglalás. Az lenne a kérdésem, hogy egyszer vagy kétszer kell becsekkolnom?
  Az első check-in során megkapom mind a két beszállókártyámat, vagy az átszálláshoz újabb chek-in szükséges, és akkor kapok még egy beszállókártyát a további utazáshoz?
  Köszönettel

  1. Kedves Andi,

   Általában kiadják a teljes odaútra a beszállókártyákat! Ha több átszállás van akkor fordul elő ritkábban, hogy a reptéri átszállás során a tranzitpultnál vehető át például az utolsó szakasz beszállókártyája.

   üdvözlettel,
   repjegy.hu

  2. Tisztelt Repjegy.hu!

   Szeptember 13-án repülünk a Ryanair-rel Ciprusra, ülőhelyünk megvan, az utasfelvételnél mikor a a végére érek ,hogy beszállókártya letöltése folytatás gomb semmi nem történik, ugyan ez a telefonon is. Ilyenkor mi a teendő, hogy lesz beszállókártyánk?
   Köszönettel

   1. Kedves Andrea,

    Javasoljuk, hogy másik böngészőben is próbálják meg vagy egyből a nyomtatás gombra kattintsanak és úgy próbálják kinyomtatni a beszállókártyákat!

    üdvözlettel,
    repjegy.hu

 2. Tisztelt Repjegy.hu
  Szeretném kérdezni,hogy a Malpensa reptéren elfogadják a mobil applikációt. ?
  3 napot töltenék Milánóban.A Wizz Air járattal mennék. Fontos kinyomtatni a jegyet? Milánóban szerintem ez kicsit nehézkes és drága lesz. Odafelé ez megoldható,de vissza nem.
  Köszönettel
  Katalin

  1. Kedves Katalin,

   Amennyiben elfogadják úgy a Wizzair rendszerében az utasfelvétel során lehetősége lesz letölteni a mobil beszállókártyát, ellenkező esetben ki kell nyomtatnia. Irodánk javasolja, hogy inkább nyomtassa ki akár több példányban és vigye magával az utazásra.

   üdvözlettel,
   repjegy.hu

 3. Ha a ryanairnel nem találják a Pelikantol vásárolt repjegyet mi a teendő?

  1. Kedves Klári,

   Kérjük keresse a Pelikán-t közvetlenül.

   üdvözlettel,
   repjegy.hu

 4. Tisztelt Repjegy.hu
  A következő a problémám. A Ryanair-nel vásároltam 2 felnőtt jegyet, székfoglalassal, elsőbbségi beszállással. Az online csekkolasnal derült ki hogy a 2 utas csak novemberben tölti be a 16 évet. Sajnos így nem tudtam őt becsekkolni. Mi a teendő most? Budapest Manchester járat.

  1. Elnézést de nem voltam egyértelmű. Az egyik utas 16 éven felüli. A másik novemberben lesz 16. Köszönöm

   1. Kedves Mária,

    Köszönöm, a korábbi válasz egy főre is vonatkozik!

    üdvözlettel,
    repjegy.hu

  2. Kedves Mária,

   Ahhoz, hogy a megfelelő utaskategóriába kerüljön az utazó kérjük, hogy a jegyet kiállító irodával vagy a Ryanair légitársasággal vegye fel a kapcsolatot. Amennyiben van lehetőségük akkor átállítják, amennyiben technikailag nem megoldható akkor a légitársaság jelzést tesz a foglalásba a reptérnek, hogy csak az érintett utasnak díjmentes legyen a reptéri utasfelvétele. Jelzés nélkül a reptéren díj ellenében csekkolják be az utast.

   üdvözlettel,
   repjegy.hu

 5. Tisztelt Repjegy.hu!

  Más személy foglalt a nevemre Wizzair repjegyet. Ebben az esetben én is el tudom végezni a saját felhasználó nevemmel az online/mobil utasfelvételt;ha rákeresek a nevemre és a foglalás kódjára. Az a kérdésem lenne;hogy ha én végzem el a check in-t,akkor a foglalást végző személy számára látható lesz-e a születési dátumom? Emlékeik szerint sem a mobil beszállókártyán, sem a nyomtatott verzión (a visszaútra csak ez lehetséges) nem lesz feltüntetve,de ez egy nagyon szenzitív kérdés számomra.
  Köszönettel:
  Amália

  1. Kedves Amália,

   Az utasfelvételt a légitársaság oldalán elvégezheti, felhasználói fiók nem kell hozzá. Amennyiben kell megadni okmányokra vonatkozó adatot akkor tudomásunk szerint az okmány típusa, száma, lejárata és az állampolgárság kerül a beszállókártyára az egyéb, járattal kapcsolatos adatok. A légitársaság hatásköre, hogy mit ír a beszállókártyára, így bővebb információt a légitársaság adhat!

   üdvözlettel,
   repjegy.hu

 6. Tisztelt repjegy.hu
  A Wizzair légitársaságnál vásároltunk jegyet a gyerekemnek és nekem. A gyerek sajnos nem tud jönni az útra. A kérdésem a következő. Problémám adódhat- e a reptéren a becsekkolásnál ha a második utas nem jelenik meg mivel mind két jegy az én számlámra lett megvéve. Nem szeretném ha én sem tudnék elutazni.
  Előre is köszönöm
  Karolina

  1. Kedves Karolina,

   Nem fog problémát jelenteni ha a másik utazó nem jelenik meg a reptéren.

   üdvözlettel,
   repjegy.hu

 7. Kedves Repjegy.hu!

  A Ryanairrel utazunk Nápolyba. A mobil telefonom applikációján csináltam meg az elektronikus utasfelvételt.

  Kérdésem:
  – elfogadják-e, ha a telefonomon mutatom meg a beszállókártyát, vagy mindenképp ki kell nyomtatni;
  – ha mindenképp ki kell nyomtatni, azt hogy tudom megtenni /pl. egy printscreen megfelelő lehet erre?/

  Előre is köszönöm, üdvözlettel: IStván

  1. Kedves István

   Amennyiben applikáción keresztül készítette az utasfelvételt akkor a készüléket/appon keresztül tudja használni azt, ettől függetlenül a webes felületre belépve akár ki is nyomtathatja a papír alapú beszállókártyát.

   Nem megfelelő ha printscreen-vel készíti vagy a nyomtatható beszállókártyát a telefonra feltölti.

   Üdvözlettel,
   repjegy.hu

 8. Tisztelt repjegy.hu!
  Ryanair-el utazunk 4 felnőtt 1 tinèdzser.A tinit es az egyik felnőttet nem tudtuk becsekkolni.Voltam a reteren ott azt mondták fel lett cserelve a kèt szemèly a foglalàsnàl.Megcserèlte a hölgy de azòta sem tudjuk ezt megtenni..mi a teendő ilyen esetben?Köszönöm válaszàt.

 9. Tisztelt repjegy.hu! Norvégiába repülünk, Tromsoba, átszállással. Útlevelet igénylünk az utazáshoz, mert azzal információink szerint kevesebb a várakozási idő tranzitkor. Kérdés, mivel még nincs meg az útlevél, az igénylés folyamatban van, a személyi igazolvánnyal is lehet repülőjegyet vásárolni? Előre is köszönöm a választ.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.