Utazási tanácsok

Check-in kisokos

Check-in kisokos

Cikkünkből mindent megtudhat arról, hogy mi az a Check-in és hogyan tud rá felkészülni.

Kezdjük rögtön az elején. A check-in kifejezés utasfelvételt jelent, vagyis a repülőgép járatunkra történő bejelentkezést nevezzük így, ami magába foglalja a jegykezelést és a poggyászfelvételt is. A check-in, azaz utasfelvétel során kapunk egy beszállókártyát, mivel kizárólag ezzel a beszállókártyával van lehetőségünk felszállni a repülőgépünkre.

Hogyan történik az utasfelvétel?

Többféle lehetőség is a rendelkezésünkre áll, hogy bejelentkezzünk a járatunkra. Megtehetjük akár online egy mobil applikáción keresztül, de személyesen a repülőtéren, indulás előtt is. A check-in feltételeit minden esetben az adott légitársaság szabja meg és ennek alapján kell eljárni az utasoknak.

Fontos: Pusztán a beszállókártya nem elegendő a repülőgépre való felszálláshoz! A kártya mellett rendelkeznünk kell érvényes úti okmányokkal, és az úti céltól függően személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel, ha szükséges, vízummal is.

Javasoljuk, hogy az úti okmányainak érvényességét időben ellenőrizze, hogy szükség esetén intézkedni tudjon a meghosszabbításukról, ugyanis érvényes úti okmányok, vízum hiányában az utazás megtagadható!

Mi történik a check-in során?

Amikor online intézzük a folyamatot, általában a foglalási azonosítót, az egyik utas vezetéknevét vagy a foglalás során megadott e-mail címet kell megadni a légitársaság honlapján. A check-in gombra kattintva végig kell menni egy többlépcsős folyamaton, közben jellemzően lehetőségünk van kiegészítő vagy kényelmi szolgáltatások vásárlására. A folyamat végén megkapjuk a beszállókártyát, amit ki kell nyomtatni és ezt a dokumentumot kell a reptéren bemutatni. Ha lehetőség van mobil applikáción keresztül is a check-in elvégzésére, akkor a beszállókártyát nem szükséges kinyomtatni.

Check-in kisokos
Mobil applikációval a check-in is egyszerűbb

Ha online elvégeztük a regisztrációs folyamatot, rendelkezünk a beszállókártyával és nincs feladott poggyászunk, akkor a reptérre érkezést követően egyből mehetünk a biztonsági ellenőrzésre. A jegyünket minden esetben azon a terminálon kell kezeltetnünk, ami a repülőjegyünkön szerepel. Amennyiben van csomagunk, úgy előbb a poggyász ellenőrzésen és -feladáson kell átesnünk.

Check-in kisokos
Poggyász feladás a repülőtéren

Figyelem: Amennyiben az utas nem tesz eleget az utasfelvételi szabályoknak, akkor a reptéren a légitársaság által meghatározott díjat kell fizetnie, illetve ezen felül a reptér további adminisztrációs díjat számolhat fel. A fizetési formák repterenként eltérnek, ezért jó, ha az ilyen esetekre készpénz és bankkártya is a rendelkezésünkre áll.

Úti okmányaink mindig legyenek nálunk!

Az online check-in az aktuális légitársaság által meghatározott időponttól lehetséges, ez 30-60 naptól 24-48 óráig terjedő időszak lehet. Általában a járat indulása előtt 2-4 órával zárják az utasfelvételt, így ezt követően már csak a repülőtéren van lehetőség a bejelentkezésre. Ennek alapján ajánlott már ekkor a repülőtérre érkezni, hogy mindenre maradjon megfelelő mennyiségű időnk. A beszállókártyán szereplő beszállási időpontra az utasnak oda kell érnie a beszállító kapuhoz, különben a helyét akár törölhetik is.

A kellemetlenségek elkerülése érdekében mindig tájékozódjunk előre az utasfelvétel szabályairól!

Check-in kisokos
A check-in során szükség van az úti okmányainkra is

A reptéri utasfelvétel általában ingyenes, kivéve néhány légitársaságot, így erről szintén érdemes tájékozódni indulás, vagy már a repülőjegy-foglalás előtt.

Mi az a Fast check-in?

Egyre több légitársaság alkalmaz kihelyezett érintőképernyős felületeket, ahol az utasfelvétel folyamatát önállóan elvégezhetjük. Ezek az automata berendezések jelentősen meggyorsítják és egyszerűbbé teszik az utasfelvételt, ezért érthető okokból roppant népszerűek.

Lássuk néhány ismertebb légitársaság előírásait!

A Ryanair a székfoglalással bíró utasok számára indulás előtt 60 nappal megnyitja az utasfelvételt, amit indulás előtt 2 órával zárnak. Az ingyenes székekre indulás előtt 2 nappal van lehetőség a check-in elvégzésére.

Check-in kisokos
Check-in kisokos Ryanair járatokra

A Wizz Air indulás előtt 30 nappal nyitja meg az utasfelvétel felületet azok számára, akik repülőjegy-foglaláskor vásároltak ülőhelyet is, amit felszállás előtt 3 órával zárnak. Az automatikusan kiosztott szabad székekre indulás előtt 48 órával nyitják meg a felületet. 

Check-in kisokos
Check-in kisokos Wizz Air járatokra

Az Easyjet szintén 30 nappal korábban nyitja a check-in lehetőségét. Az Eurowings utasai az adott járat indulása előtti 72 órában végezhetik el az utasfelvételt, míg a Norwegian utasai csak legkorábban 24 órával indulás előtt. A Vueling utasai számára Budapesti indulás esetén nincs lehetőség online utasfelvételre, ezt csak a reptéren intézhetik, de ott díjmentesen.

Check-in kisokos
Check-in kisokos Eurowings járatokra

 

(A légitársaságok előírásainak változására fenntartjuk a jogot, ezért kérjük, hogy minden esetben ellenőrizze azokat!)

  58 Responses

 1. Tisztelt Repjegy.hu!
  Átszállásos repülőjegyem van, egy jegyben van a foglalás. Az lenne a kérdésem, hogy egyszer vagy kétszer kell becsekkolnom?
  Az első check-in során megkapom mind a két beszállókártyámat, vagy az átszálláshoz újabb chek-in szükséges, és akkor kapok még egy beszállókártyát a további utazáshoz?
  Köszönettel

  1. Kedves Andi,

   Általában kiadják a teljes odaútra a beszállókártyákat! Ha több átszállás van akkor fordul elő ritkábban, hogy a reptéri átszállás során a tranzitpultnál vehető át például az utolsó szakasz beszállókártyája.

   üdvözlettel,
   repjegy.hu

   1. Tisztelt Repjegy.hu!

    Barcelonába utazunk és az utasfelvételt hazafelé Ryanair 48 órával indulás előtt teszi lehetővé. Akkor már Barcelonában Vagyunk. Betartják ezt pontosan vagy esetleg pár órával korábban is hozzá lehet férni mert akkor még itthon kitudom nyomtatni. Szeretném mind a 2 chek in lehetőséget alkalmazni mobil applikáció és nyomtatás is. Hol lehet a repülőtéren kinyomtatni vagy a városban a beszálló kártyákat? Privát szállásunk van ott nincsen nyomtató. Köszönjük a választ

    1. Kedves Gábor!

     A légitársaságok percre pontsan nyitják meg az online utasfelvételi lehetőséget. Azt javasoljuk, hogy vásárolják meg előre az ülőhely foglalást így 2 nap helyett a Ryanair 60 napos időintervallumot határoz meg, így már itthon is kinyomtatható a beszállókártya, és nem kell külföldön ezzel foglalkozniuk, csak az élményekkel. A reptéri utasfelvétel vagy a beszállókártya újranyomtatása sajnos díjköteles.

     üdvözlettel,
     repjegy.hu

  2. Tisztelt Repjegy.hu!

   Szeptember 13-án repülünk a Ryanair-rel Ciprusra, ülőhelyünk megvan, az utasfelvételnél mikor a a végére érek ,hogy beszállókártya letöltése folytatás gomb semmi nem történik, ugyan ez a telefonon is. Ilyenkor mi a teendő, hogy lesz beszállókártyánk?
   Köszönettel

   1. Kedves Andrea,

    Javasoljuk, hogy másik böngészőben is próbálják meg vagy egyből a nyomtatás gombra kattintsanak és úgy próbálják kinyomtatni a beszállókártyákat!

    üdvözlettel,
    repjegy.hu

 2. Tisztelt Repjegy.hu
  Szeretném kérdezni,hogy a Malpensa reptéren elfogadják a mobil applikációt. ?
  3 napot töltenék Milánóban.A Wizz Air járattal mennék. Fontos kinyomtatni a jegyet? Milánóban szerintem ez kicsit nehézkes és drága lesz. Odafelé ez megoldható,de vissza nem.
  Köszönettel
  Katalin

  1. Kedves Katalin,

   Amennyiben elfogadják úgy a Wizzair rendszerében az utasfelvétel során lehetősége lesz letölteni a mobil beszállókártyát, ellenkező esetben ki kell nyomtatnia. Irodánk javasolja, hogy inkább nyomtassa ki akár több példányban és vigye magával az utazásra.

   üdvözlettel,
   repjegy.hu

 3. Ha a ryanairnel nem találják a Pelikantol vásárolt repjegyet mi a teendő?

  1. Kedves Klári,

   Kérjük keresse a Pelikán-t közvetlenül.

   üdvözlettel,
   repjegy.hu

 4. Tisztelt Repjegy.hu
  A következő a problémám. A Ryanair-nel vásároltam 2 felnőtt jegyet, székfoglalassal, elsőbbségi beszállással. Az online csekkolasnal derült ki hogy a 2 utas csak novemberben tölti be a 16 évet. Sajnos így nem tudtam őt becsekkolni. Mi a teendő most? Budapest Manchester járat.

  1. Elnézést de nem voltam egyértelmű. Az egyik utas 16 éven felüli. A másik novemberben lesz 16. Köszönöm

   1. Kedves Mária,

    Köszönöm, a korábbi válasz egy főre is vonatkozik!

    üdvözlettel,
    repjegy.hu

  2. Kedves Mária,

   Ahhoz, hogy a megfelelő utaskategóriába kerüljön az utazó kérjük, hogy a jegyet kiállító irodával vagy a Ryanair légitársasággal vegye fel a kapcsolatot. Amennyiben van lehetőségük akkor átállítják, amennyiben technikailag nem megoldható akkor a légitársaság jelzést tesz a foglalásba a reptérnek, hogy csak az érintett utasnak díjmentes legyen a reptéri utasfelvétele. Jelzés nélkül a reptéren díj ellenében csekkolják be az utast.

   üdvözlettel,
   repjegy.hu

 5. Tisztelt Repjegy.hu!

  Más személy foglalt a nevemre Wizzair repjegyet. Ebben az esetben én is el tudom végezni a saját felhasználó nevemmel az online/mobil utasfelvételt;ha rákeresek a nevemre és a foglalás kódjára. Az a kérdésem lenne;hogy ha én végzem el a check in-t,akkor a foglalást végző személy számára látható lesz-e a születési dátumom? Emlékeik szerint sem a mobil beszállókártyán, sem a nyomtatott verzión (a visszaútra csak ez lehetséges) nem lesz feltüntetve,de ez egy nagyon szenzitív kérdés számomra.
  Köszönettel:
  Amália

  1. Kedves Amália,

   Az utasfelvételt a légitársaság oldalán elvégezheti, felhasználói fiók nem kell hozzá. Amennyiben kell megadni okmányokra vonatkozó adatot akkor tudomásunk szerint az okmány típusa, száma, lejárata és az állampolgárság kerül a beszállókártyára az egyéb, járattal kapcsolatos adatok. A légitársaság hatásköre, hogy mit ír a beszállókártyára, így bővebb információt a légitársaság adhat!

   üdvözlettel,
   repjegy.hu

 6. Tisztelt repjegy.hu
  A Wizzair légitársaságnál vásároltunk jegyet a gyerekemnek és nekem. A gyerek sajnos nem tud jönni az útra. A kérdésem a következő. Problémám adódhat- e a reptéren a becsekkolásnál ha a második utas nem jelenik meg mivel mind két jegy az én számlámra lett megvéve. Nem szeretném ha én sem tudnék elutazni.
  Előre is köszönöm
  Karolina

  1. Kedves Karolina,

   Nem fog problémát jelenteni ha a másik utazó nem jelenik meg a reptéren.

   üdvözlettel,
   repjegy.hu

 7. Kedves Repjegy.hu!

  A Ryanairrel utazunk Nápolyba. A mobil telefonom applikációján csináltam meg az elektronikus utasfelvételt.

  Kérdésem:
  – elfogadják-e, ha a telefonomon mutatom meg a beszállókártyát, vagy mindenképp ki kell nyomtatni;
  – ha mindenképp ki kell nyomtatni, azt hogy tudom megtenni /pl. egy printscreen megfelelő lehet erre?/

  Előre is köszönöm, üdvözlettel: IStván

  1. Kedves István

   Amennyiben applikáción keresztül készítette az utasfelvételt akkor a készüléket/appon keresztül tudja használni azt, ettől függetlenül a webes felületre belépve akár ki is nyomtathatja a papír alapú beszállókártyát.

   Nem megfelelő ha printscreen-vel készíti vagy a nyomtatható beszállókártyát a telefonra feltölti.

   Üdvözlettel,
   repjegy.hu

 8. Tisztelt repjegy.hu!
  Ryanair-el utazunk 4 felnőtt 1 tinèdzser.A tinit es az egyik felnőttet nem tudtuk becsekkolni.Voltam a reteren ott azt mondták fel lett cserelve a kèt szemèly a foglalàsnàl.Megcserèlte a hölgy de azòta sem tudjuk ezt megtenni..mi a teendő ilyen esetben?Köszönöm válaszàt.

 9. Tisztelt repjegy.hu! Norvégiába repülünk, Tromsoba, átszállással. Útlevelet igénylünk az utazáshoz, mert azzal információink szerint kevesebb a várakozási idő tranzitkor. Kérdés, mivel még nincs meg az útlevél, az igénylés folyamatban van, a személyi igazolvánnyal is lehet repülőjegyet vásárolni? Előre is köszönöm a választ.

 10. Tisztelt repjegy.hű.Az lenne a kérdésem hogy Budapestről utaznék Hollándiába egy kiskorú gyerekkel.Kell a szülői engedély az apukától és elég e a személyi igazolvány az utazáshoz vagy kell az utlevél?Koszonöm

 11. Tisztelt Repjegyesek
  Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy Austrian airlines-szal utazunk mint család-( 2 felnőtt, 1 gyerek (3 éves) , érdemes -e előzőleg plussz díjért az Austrian airline oldalán biztosítanunk a helyünket, hogy mindenképp a gyerek mellé ülhessünk vagy
  az online check-in-nél 24 h val utazás előtt is lehetséges választanunk egy más melletti ülőhelyet. ha jól olvastam, az Austrian Airline-nál csak a 2 év alatti gyermek esetében ingyenes a jegyek ( ha család utazik)egymás mellé biztosítása.
  Köszönöm válaszuk

  1. Kedves Judit!

   A légitársaságok egy felnőttet + egy kiskorút egymás mellé ültetnek, de nem feltétlen oldható meg, hogy a második felnőtt Önök mellett üljön. Előzetes ülőhely foglalás díj ellenében lehetséges, bár ez is függ a megvásárolt jegy kategóriájától!

   üdvözlettel
   repjegy.hu

 12. Tisztelt Repjegy.hu

  Ryanair légitársasággal utazunk majd áprilisban,és 1db ingyen a gépre felvihető kézipoggyásszal vásároltunk jegyeket melynek mérete 40x20x25 lehet. A kérdésem az lenne hogy a hátizsák amivel utazunk 43x30x15. Belefér ez még a megadott határokba vagy szigorúan nézik hány cm-el nagyobb a táska? Vagy űrtartalom alapján ítélik meg ? Ezeknél a kézipoggyászoknál amik beférnek a szemközti ülés alá, valóban 2 kg-os a súlyhatár?

  Köszönöm válaszukat!

  1. Kedves Emma,

   Tapasztalatunk szerint ha össze tudja nyomni a hátizsákot a kellő méretre akkor elengedik. A súlyhatár tudtunkkal nincs meghatározva a személyes táska esetében.

   üdvözlettel,
   repjegy.hu

 13. Tisztelt Repjegy.hu!

  A check-in vagy a beléptetéskor probléma, ha a jegyen Dr. előnév nem szerepel, a személyi igazolványban viszont igen?

  Köszönöm válaszukat !

  Béla

  1. Kedves Béla,

   EU-n belül, ill. a legtöbb országban nem jelent problémát tudomásunk szerint. Kérjük vegye fel a kapcsolatot a jegyet kiállító irodával.

   üdvözlettel,
   repjegy.hu

 14. Üdvözlöm!
  Mivel korábban még nem utaztam fapadossal (WIZZAIR),szeretném megtudni,hogy a kézipoggyászomat a raktérbe is feladhatom és a fedélzetre nem vinnék semmit és így tehetnék a csomagba pl.tusfürdőt…persze a megengedett 10 Kg-on belül ?
  Köszönöm

  1. Kedves Bertalan,

   A Wizzair esetében abban az esetben jár két kézipoggyász ha elsőbbségi beszállást vásárol. A jegy árában egy 40x30x20cm-es táska találató csak. Új poggyász kategóriaként 10kg-os feladott poggyászt is vásárolhat, igény szerint,

   üdvözlettel,
   repjegy.hu

 15. A Ryanair légitársasággal utazom. Az oda útra szóló beszállókártyát ki tudom nyomtatni itthon ha nem veszek ülőhelyet a gépen 48 órával az utazás előtt. Szeretném kinyomtatni a visszaút beszállókártyáját is itthon, ezt úgy meg tudom tenni, ha a visszaútra helyet veszek a gépen?

  1. Kedves Kata,

   Igen, pontosan!

   üdvözlettel,
   repjegy.hu

 16. Tisztelt Reojegy,
  Tuidly-jal utaznák Belgiumból Tenerifére. Április 17.-én. Már foglaltam ülést is, de nem tudok becsekkolni. Ez miért van? Vagy itt nem lehetséges az online csekkolás?
  Köszönettel:
  Zsuzsa

  1. Kedves Zsuzsa,

   A Tui oldalán talál információt az online utasfelvétellel kapcsolatban. Amennyiben szervezett úr, elképzelhető, hogy csak a reptéren tudja elvégezni az utasfelvételt.

   üdvözlettel,
   repjegy.hu

 17. Tisztelt Repjegy,
  Tuifly-jal utaznák Belgiumból Tenerifére. Április 17.-én. Már foglaltam ülést is, de nem tudok becsekkolni. Ez miért van? Vagy itt nem lehetséges az online csekkolás?
  Köszönettel:
  Zsuzsa

 18. Tisztelt Repjegy,
  Foglaltunk 2 felnőtt és 1 gyereknek a Ryanairnél repjegyet Rómában, de most ébredtem rá, hogy a kislánynak 2 keresztneve van a személyiben, és én csak egyet írtam be a foglalásnál. Sajnos, már becsekkoltunk, így nem enged változtatni. Ebből lehet gondunk? Fel fogják engedni?
  Köszönettel,
  Adri

  1. Kedves Adri,

   Tudomásunk szerint a második keresztnév hiánya a Ryanairnél nem kötelező viszont javasoljuk, hogy a Ryanair chat felületen kérdezzenek rá és jelezzék feléjük a kérést, hogy korrigáltatnák a kislány nevét.

   üdvözlettel,
   repjegy.hu

   1. Tisztelt Repjegy.hu

    Ryanair esetében ha a check in-t követően útlevél csere történik akkor módosítható az útlevél szám?

    1. Kedves Levente!

     Utasfelvétel után a légitársaság ügyfélszolgálata vagy a chat felületen tud módosítást kérni, majd újra elvégezni az utasfelvételt.

     üdvözlettel,
     repjegy.hu

 19. Sziasztok, Wizzair-el utazom és a kézipoggyászom 42*30*25 méretű. Ha nem pakolom tele és össze tudom nyomni 40*30*20ra elfogadják?
  Svájcban és Budapesten elfogadják a mobil beszállókártyát? Nem találok róla információt.
  Köszönöm a segítséget! 🙂

 20. Tisztelt repjegy!
  Ha kinyomtatom a repjegyemet a4- papirra ki is kell vágnom?

  1. Kedves Katalin,

   Nem kell kivágnia.

   üdvözlettel,
   repjegy.hu

 21. Sziasztok, Wizzair-el utazunk Az internetes utasfelvételt vesszük igénybe. A gép korán indul a kislányunkkal megyünk, akit nem szeretnénk túl korán kelteni. Ezért az lenne a kérdés, hogy ebben az esetben mi a javasolt időtartam? Mennyivel korábban kellene a reptérre érkeznünk, hogy biztosan mindenre legyen idő?

  Válaszotokat előre is köszönöm!

  1. Kedves Attila!

   Igen, javasoljuk, hogy 2,5 órával indulás előtt legyenek a reptéren. Nyáron az átlagosnál több járat közlekedik.

   üdvözlettel,
   repjegy.hu

 22. Tisztelt, Repjegy.hu!
  Lányom vásárolt nekünk repülőjegyet a Booking com-on. Eurowings légitársaságnál. Sajnos Stuttgartból visszafelé elfelejtett poggyászt vásárolni. Miként módosíthatom?

  1. Kedves Érdeklődő!

   Kérem próbáljanak meg a légitársaság oldalán belépni a foglalásba ahol a kiegészítő szolgáltatásokat megvásárolhatják!

   üdvözlettel,
   repjegy.hu

 23. Tisztelt Repjegy !

  Azt szeretném kérdezni , hogy a rodoszi reptéren , ha nincs feladni való csomagom , de elvégeztem az internetes utasfelvételt , akkor egyből mehetek a biztonsági ellenőrzésre. Az itthoni folyamatot ismerem , gondolom , akkor ugyanaz lesz.
  köszönöm a segítségét előre is !

  1. Kedves Ferenc!

   A reptérre történp érkezés után a biztonsági ellenőrzésre mehet a kézipoggyásszal.

   üdvözlettel,
   repjegy.hu

 24. Kérdésem, hogy az Eurowings járatain mekkora lehet a kézipoggyász mérete, amit fel szeretnék vinni a gépre?

  1. Kedves Zsuzsanna!

   1 db 8 kg-os kézipoggyász 55x40x23cm és 1 db kiegészítő táska: 40x30x10cm méretben.

   üdvözlettel,
   repjegy.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..