Érdekességek

Csillagszórót ne próbáljon felvinni a repülőre!

Hihetetlen, milyen tárgyakat koboztak már el a biztonsági ellenőrök a reptéren az utasoktól. A szigorú ellenőrzés alól nem mentesülnek a magyarok sem, tőlük már vettek el húsklopfolót, Segwayt és festékszórókat is, szezonálisan pedig az elkobzott csillagszórók száma emelkedett meg. 

A dublini reptéren egyszer egy 15 kilós szikladarab maradt ott, mert az úriember, aki ezt az emléket szerette volna hazavinni az ír tengerpartról, nem vihette azt fel a fedélzetre. Ugyanitt vettek már el horgonyláncot, láncfűrészt és sarokcsiszolót is utasoktól. A biztonsági személyzet szerint ugyanakkor a legemlékezetesebb az volt, amikor a röntgen egy konyhai mosogatókagylót mutatott az egyik poggyászban az átvilágításkor.

Valószínűleg minden repülőtéren találnak különböző fegyvereket, késeket, de valaki egy hatalmas buzogányt vitt a csomagjában, amelyet természetesen elkoboztak a biztonsági őrök. Sajnos a pontos helyszínt nem tüntették fel, melyik reptéren akadt fenn ez a régi harci szerszám.

A londoni repülőtéren a harmadik leggyakrabban elkobzott élelmiszer a lekvár, ez is beletartozik ugyanis abba a biztonsági előírásba, miszerint 100ml-nél több folyadék nem vihető fel a kézipoggyászban. Az elkobzott lekvárokat rászorulók kapják meg.

Magyarországon is rendszeresen elcsodálkoznak a Liszt Ferenc Repülőtér biztonsági őrei azon, milyen tárgyakat tartanak nélkülözhetetlennek az utasok. Az elkobzott tárgyakról Hardy Mihályt, a Budapest Airport Zrt. kommunikációs igazgatóját kérdeztük. Elmondta: szezonálisan az elkobzott csillagszórók száma emelkedett meg, amit valószínűleg a Karácsonyra készülve vásárolnak fel nagy tételben az utasok. Azonban nem csupán a repülő fedélzetére nem vihető fel, de kézipoggyászban sem szállítható fokozott tűzveszélyessége miatt.

A fegyvernek látszó tárgyakat minden esetben elkobozzák, így került több műanyag pisztoly, fakard, valamint játék kézigránát is a raktárba, de vettek már el utastól gépágyú lőszer hüvelyt is.

Mivel ütésre alkalmas nehéz tárgy, ezért fennakadt a biztonsági ellenőrzésen a kézi súlyzó, a sodrófa és a húsklopfoló is.

A sportrajongó utasok időnként a fedélzeten szeretnék szállítani eszközüket, ám a súlyos, éles tárgyakat tilos felvinni. Így került az elkobzott tárgyak közé korcsolya (éles), roller (összecsukva kalapácsként használható), skateboard, pennyboard, valamint Sedgeway is, ami nem csupán a súlya miatt van tiltólistán, de az akkumulátora miatt is, mivel annak teljesítménye túl nagy – tudtuk meg Hardy Mihálytól. Koboztak már el drónt is az átvilágítás során, ezek egyrészt az akkumulátoruk miatt nem átengedhetők, másrészt a kevlár erősítésű légcsavar késként használható. Feladott poggyászban ugyanakkor lehet drónt is szállítani.

A kézipoggyászokban ezen kívül több alkalommal találtak már camping gázpalackot, öngyújtó folyadékot, sőt nagy mennyiségben festékszórókat is.

Az elkobzott tárgyakat egy ideig őrzik, ha értük jön a gazdájuk, visszakapják. Ha nem, egy idő után átadják a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak és ők, amit lehet, értékesítenek.

A magyar szabályozásról itt tájékozódhat, hogy ne kobozzanak el Öntől semmit az átvilágítás során.

Olvassa el cikkünket arról, hogy mit érdemes becsomagolni az utazásához!

  3 Responses

 1. Keletre, vagy nyugatra utazáskor, több időzónát átrepülve, milyen szabályok vonatkoznak pl. a létfontosságú inzulinos patronokra, ill.beszúró tollakra?

  1. Kedves Jenő,

   Ezen szabályokról nincs külön információnk. Orvosától az utazáshoz kérjen angol nyelvű igazolást melyet a biztonsági szolgálat kérhet a reptéren!

   üdvözlettel,
   repjegy.hu

A hozzászólás letiltva.