Repülőtér ismertető

Repterek a nagyvilágból: Párizs – Charles de Gaulle

Charles de Gaulle a világ egyik legjelentősebb légikikötőjének, Franciaország, egyben Párizs legfontosabb repülőterének névadója, aki az Ötödik Köztársaság megalapítója volt. A repülőgépek mozgását és a teherforgalmat figyelembe véve az első számú európai reptér, utasforgalom szempontjából pedig csak a londoni Heathrow előzi meg.

A híres francia repülőtér

A párizsi Charles de Gaulle reptér ugyan hivatalosan csak 3 terminállal rendelkezik, azonban azért csak ennyivel, mert a 2-es terminált betűjelzésekkel tagolták tovább, így létezik 2A, 2C, 2D, 2E, 2F és 2G terminál is. A reptér honlapján nyomtatható térképet találunk valamennyi terminálról, érdemes utazás előtt ezeket áttanulmányozni.

A híres francia reptéren számtalan szolgáltatás érhető el, többek között éttermek, üzletek sokasága áll az utasok rendelkezésére. Szinte valamennyi luxusmárka képviseli itt magát, a Chaneltől a Victoria’s Secret-ig minden megtalálható.

 

Közlekedés 

Mivel egy hatalmas, nemzetközi repülőtérről van szó, már a terminálok közötti közlekedés is sok időt vesz igénybe, ha gyalogosan kívánjuk elérni például a csatlakozásunkat. Kényelmünket ez esetben a terminálok között közlekedő ingyenes buszjáratok szolgálják. Érdemes igénybe venni a buszokat. A terminálok között két buszjárat és egy automata metró is közlekedik. A reptér honlapján megtalálhatjuk a szükséges információkat a járatsűrűséggel és a megállókkal kapcsolatban, így előre megtervezhetjük utunkat.

A nemzetközi és a schengeni csatlakozások elérését szintén terminálok közötti, belső buszjáratok támogatják. 6 ilyen járat működik, amiből 5 a nemzetközi csatlakozásokat szolgálja ki, míg a narancs járat kimondottan a schengeni csatlakozások, vagyis az Európai Unión belül közlekedő járatok eléréséhez nyújt segítséget.

A reptérről a szállásunkra többféle tömegközlekedési eszközzel juthatunk el. 3 vonat és 10 különböző buszjárat érinti a párizsi repteret, emellett lehetőség van taxival közlekedni vagy akár autóbérlésre is. A reptéren külön parkoló üzemel az autók és a motorok számára.

Hasznos tudnivalók a Charles de Gaulle-ről

A számtalan bolt, bár és étterem mellett ingyenes wifi, mobiltöltési lehetőség áll az utasok rendelkezésére. Több banknak is van kihelyezett fiókja, nem beszélve a bankautomatákról és pénzváltókról. A szolgáltatások között találunk a reptéren postát és gyógyszertárat is. Amíg a csatlakozásra várunk, lehetőség van kézipoggyászunkat poggyászmegőrzőben elhelyezni.

charles de gaulle reptér check-in

Speciális szolgáltatások

Az üzletembereknek utazás közben sem állhat meg az élet. Nekik hozták létre az úgynevezett business-várót a reptéren, ahol íróasztal mellett ülve intézhetik ügyeiket, ahol még számítógépek is rendelkezésre állnak az asztaloknál. Lehetőség van továbbá arra is, hogy a cégek nemzetközi találkozót szervezzenek a Charles de Gaulle repülőtérre, vagyis a több országból érkező üzletfelek a business-zónában meetingeket, prezentációkat is tarthatnak.

Amíg a csatlakozásunkra várunk, rengeteg lehetőség közül választhatunk, hogy kellemesen eltöltsük az időt a reptéren. Ha a csatlakozásunk csak másnap indul, a terminál területén található hotelben kényelmesen eltölthetjük az éjszakát. A könyvtárban számos felnőtt- és gyerekkönyv közül választhatunk, ha olvasni szeretnénk, de több mint 25 ezer kényelmes relaxáló fotel is rendelkezésre áll a pihenni vágyó utasok számára. A játéktérben videójátékok, játékgépek és digitálisan elérhető hagyományos játékok, sakk, puzzle, memóriajáték is rendelkezésre áll.

Aki a kínálkozó szabadidejét szépségápolásra fordítaná, végtére is Párizsban van, annak manikűr, pedikűr, masszázs szolgáltatást is nyújtanak a repülőtér területén belül. A 2E terminálon még múzeumot is találunk, ahol ingyen megtekinthetik az utasok az időszakos kiállításokat.

    4 Responses

  1. Az Air France légitársasággal utaztunk Párizsba, engem meglepett, hogy a szolgáltatás színvonala nem különbözött a fapados járatokétól, autóbusszal kellett menni messzi-messzi felszállópályára, szinte semmi és gyenge minőségű volt az étel. De a személyzet jó modorú és barátságos volt.

    Viszont arra is szeretnék mindenkit figyelmeztetni, hogy a Charles de Gaulle reptéren vigyázzon a poggyásszal kapcsolatban, ha nem adja fel a csomagját. A bőröndnek súlyellenőrzésen kell átesnie (ezt még sehol máshol nem tapasztaltam, még a fapados járatoknál sem), a fedélzetre csak 12 kg-t lehet felvinni (egyébként 20 kg-t). A “súlyellenőrzésen” során viszont a francia reptéri személyzet iszonyúan viselkedett velünk, és ahogy láttuk másokkal is, nem mondtak semmit, csak rátettek egy piros matricát a csomagra, és jószerivel kilöktek minket a sorból, kérdésünkre, hogy mi a probléma (mi ezzel a súlykorláttal nem voltunk tisztában, vagyis azt hittük, hogy 20 kg-ot a fedélzetre is fel lehet vinni) nem válaszoltak, úgy tettek, mintha ott sem lennénk többé, pedig franciául és angolul is jól beszélünk, de láthatóan rettentően élvezték a gorombáskodást. Szerencsére vannak a reptéren kedves hölgyek, akiktől lehet kérdezni, egyikük készségesen elmagyarázta nekünk, hogy mi a gond, fel kell adni a csomagot. Feladtuk tehát, ezzel természetesen nincs is semmi probléma, de ahogy a súlyellenőrzés során viselkedett a személyzet az elfogadhatatlan volt, megalázó, rossz indulatú durvaság, kellemetlen élmény.

A hozzászólás letiltva.