Repülőtér ismertető

Repterek a nagyvilágból: Párizs – Charles de Gaulle

Charles de Gaulle a világ egyik legjelentősebb légikikötőjének, Franciaország legfontosabb repülőterének névadója az Ötödik Köztársaság megalapítója volt. Gépmozgás és teherforgalom szempontjából az első számú európai reptér, utasforgalom szempontjából pedig csak a londoni Heathrow előzi meg.

A reptérről

A párizsi Charles de Gaulle reptér ugyan hivatalosan csak 3 terminállal rendelkezik, azonban azért csak ennyivel, mert a 2-es terminált betűjelzésekkel tagolták tovább, így létezik 2A, 2C, 2D, 2E, 2F és 2G terminál is. A reptér honlapján nyomtatható térképet találunk valamennyi terminálról, érdemes utazás előtt ezeket áttanulmányozni.

A  reptéren számtalan szolgáltatás elérhető, éttermek, üzletek tucatja áll az utasok rendelkezésére. Szinte valamennyi luxusmárka képviseli itt magát, a Chaneltől a Victoria’s Secret-ig minden megtalálható.

 

Közlekedés 

Mivel egy hatalmas, nemzetközi repülőtérről van szó, már a terminálok közötti közlekedés is sok időt vesz el, ha gyalogosan próbálkozunk elérni például a csatlakozásunkat. Kényelmünket ez esetben a terminálok között közlekedő ingyenes buszjáratok szolgálják. A terminálok között két buszjárat és egy automata metró is közlekedik. A reptér honlapján megtalálhatjuk a szükséges információkat a járatsűrűséggel és a megállókkal kapcsolatban, így előre megtervezhetjük utunkat.

A nemzetközi és a schengeni csatlakozások elérését szintén terminálok közötti, belső buszjáratok segítik. 6 ilyen járat működik, ebből 5 a nemzetközi csatlakozásokat szolgálja ki, míg a narancs járat kimondottan a schengeni csatlakozások, vagyis az Európai Unión belüli csatlakozó járatok elérését szolgálja.

A reptérről a szállásunkra többféle tömegközlekedési eszközzel juthatunk el, 3 vonat és 10 különböző buszjárat érinti a repteret. Emellett lehetőség van taxi– vagy autóbérlésre is. A reptéren külön parkoló üzemel az autók és a motorok számára.

Hasznos tudnivalók a Charles de Gaulle-ről

A számtalan bolt, bár és étterem mellett ingyenes wifi, mobiltöltési lehetőség áll az utasok rendelkezésére. Több banknak is van kihelyezett kirendeltsége, nem is beszélve a bankautomatákról és pénzváltókról. A szolgáltatások között találunk postát és gyógyszertárat is. Amíg a csatlakozásra várunk, kézipoggyászunkat poggyászmegőrzőben is elhelyezhetjük.

charles de gaulle reptér check-in

Speciális szolgáltatások

Az üzletembereknek sokszor utazás közben sem állhat meg az élet. Nekik hozták létre az úgynevezett business-várót a reptéren, ahol íróasztal mellett ülve intézhetik ügyeiket, és még számítógépek is rendelkezésre állnak minden asztalnál. Lehetőség van arra is, hogy nemzetközi találkozót szervezzenek cégek, vagyis a több országból érkező üzletfelek a business-zónában meetingeket, prezentációkat is tarthatnak.

Amíg a csatlakozásunkra várunk, rengeteg lehetőség közül választhatunk, hogy elüssük az időt a reptéren. Ha a csatlakozásunk csak másnap indul, a terminál területén található hotelben kényelmesen eltölthetjük az éjszakát. A könyvtárban számos felnőtt- és gyerekkönyv közül választhatunk, ha olvasással szeretnénk tölteni az időt, de több mint 25 ezer kényelmes relaxáló fotel is rendelkezésre áll a pihenni vágyók számára. A játéktérben videójátékok, játékgépek és digitálisan elérhető hagyományos játékok, sakk, puzzle, memória is rendelkezésre áll.

A szépségápolás terén manikűr, pedikűr, masszázs szolgáltatás is rendelkezésre áll. A 2E terminálon még múzeumot is találunk, ingyen megnézhetik az utasok az időszakos kiállításokat.

    One Response

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.