Utazási tanácsok

Mit tehetünk a jetlag ellen?

A jetlag, vagyis az időzóna eltolódás okozta alvászavar a legtöbb utazó életét megkeseríti, amikor hosszú repülőútra megy. Így állíthatja át könnyebben a szervezetét!

Az alvás és az ébrenlét ciklusát a belső óránk irányítja. Ez azonban nyomban felborul, amikor több időzónát gyorsan, jellemzően repülővel átlépünk. Felléphet alvászavar, álmatlanság, fejfájás, émelygés, étvágytalanság, ingerlékenység, figyelmetlenség. Emésztésünkben is átmenetileg zavar támadhat, ami mind hasmenésben, mind székrekedésben megnyilvánulhat. Megemelkedhet a vérnyomásunk is. Nyugat felé repülve könnyebb az átállás, mivel így a nappalok lesznek hosszabbak, vagyis kicsit tovább kell ébren maradnunk a szokásosnál, viszont, ha kelet felé utazunk, hamarabb köszönt be az éjszaka, miközben még nem vagyunk fáradtak. Súlyosabb tünetek jelentkeznek az idősebbeknél, valamint azoknál, akiknek például szív- és érrendszeri, keringési vagy tüdőbetegségük van, esetleg vérszegénységben szenvednek.

jatlag repülőgép folyosó

Hogyan kerüljük el a kellemetlen tüneteket?

Minél hosszabb utazásra indulunk, annál jobban fel kell készülnünk az időeltolódásra. Ha szakmai úton járunk, például egy tárgyalásra, konferenciára utazunk, akkor legalább egy nappal előbb érkezzünk, hogy legyen időnk pihenni.

Próbáljuk meg előre átállítani a szervezetünket. Vagyis, ha Amerikába utazunk, az előző héten mindig maradjunk fel egy-két órával tovább a megszokottnál, míg, ha keletre tartunk, feküdjünk le a szokottnál korábban és keljünk fel inkább hajnalban. Így már nem fog akkora problémát okozni az időeltolódás.

Ha több indulási időpont közül is választhatunk, akkor nyugati irányba inkább reggel induljunk, míg keletre inkább este.

A repülés közben fogyasszunk elegendő folyadékot, lehetőleg szénsavmentes ásványvizet, és időről időre álljunk fel, nyújtóztassuk ki a lábunkat.

Vigyünk magunkkal a fedélzetre füldugót, szemtakarót, és segítségükkel próbáljunk meg az utazás alatt minél többet pihenni.

Arról, hogy mit vihet fel a repülőgép fedélzetére illetve mi szállítható a kézipoggyászban, itt tájékozódhat bővebben.

jetlag repülőgép ablak

Mit ne tegyünk a jetlag ellen

Semmiképp se próbáljunk a gépen, vagy a landolást követően a szállodában altató vagy alkohol segítségével elaludni. Inkább kérjük a gyógyszertárban melatonin tartalmú készítményt, ami segíti az elalvást. Ez a tobozmirigyben termelődő anyag a felelős ugyanis a bioritmusunk irányításáért. A melatonin tabletta ugyanakkor csak akkor segítség, ha keletre utazunk, mert az elalvást gyorsítja meg, így másnap korábban bírunk felkelni.

A megérkezést követően próbáljuk meg azonnal felvenni a ritmust, akkor étkezzünk, aludjunk, amikor a helyiek is teszik. Így hamar túllendülünk a holtponton, és gyorsabban átállunk a helyi időzónára. Segít, ha minél több időt töltünk a szabad levegőn, napfényben. Ha helyi idő szerint délelőtt, napközben landolunk, vegyünk egy frissítő fürdőt a szállásunkon, és úgy induljunk el felfedezni a várost.

Ha csak pár napra utazunk, a kieső alvásidőt próbáljuk meg délutáni szunyókálással pótolni.

Ha tudjuk magunkról, hogy nagyon nehezen áll át a szervezetünk, iktassunk be az utazásba egy közbülső állomást is, így egyszerre csak kisebb időeltolódással kell megbirkóznia a szervezetünknek.