Utazás előtt

Turista, Business, First – mit jelentenek az osztálynevek?

A diszkont járatok kivételével a repülőgépeken különböző fedélzeti osztályok érhetőek el jegyfoglaláskor. Az egyes elnevezések nem csupán a helyet, de a szolgáltatást illetően is jelentősen eltérnek egymástól. 

Fedélzeti osztályok

A szolgáltatások, illetve az árak alapvetően eltérnek annak függvényében, melyik légitársaságot választja, hosszú vagy rövidtávú útra utazik-e, illetve, hogy milyen típusú gépen ül az utas. 

Turista osztály

Az utasok jelentős része a fedélzeti osztályok közül a Turista (Economy) osztályt választja az utazáshoz. A Business és a First, azaz az Elsőosztály pedig ehhez képest kínál extra szolgáltatásokat. Egyes járatokon előfordul, hogy elkülönítik még az Economy és a Premium Economy osztályokat is.

Alitalia Economy

A Turista osztályt elsősorban azok választják, akiknek egyrészt fontos a minél olcsóbb ár, másrészt pedig nincs kimondott extra igényük azon kívül, hogy biztonságosan, gyorsan eljussanak A-ból B pontba. Az egyes osztályok más-más kényelmi szintet is jeleznek. A Turista osztályon van például egy sorban a legtöbb ülés (egy ülés szélessége általában 40-80 centi között mozog a különböző osztályok függvényében), illetve itt a legkevesebb a lábtér (ez pedig jellemzően 70-90cm). Bár gondolhatnánk, hogy a szűkebb helynek nincs akkora jelentősége, de egy hatórás repülőút során már számít, hogy mennyire tudja kinyújtani az ember a lábát.

Premium Economy Air Canada

Turista osztályon minden szolgáltatás – például a wifi-hálózat, étkezés, szórakozási lehetőség – szinte a lehető legegyszerűbb. Például, egy rövidebb utazás során a Turista osztályon csak szendvicset szolgálnak fel, míg a Business osztályon meleg ételt, és sokszor nincs az ülésekbe épített LCD TV sem.

Ahol van a fedélzeti osztályok között Economy Plus is, az jellemzően nagyobb lábtérrel, csomagtérrel, finomabb étellel, nagyobb TV-vel, és a repülőtéren meghatározott lounge használatával jár.

Business osztály

Azt mondják, aki egyszer kipróbálta a Business osztályt, az soha többet nem akar Turista osztályon repülni. Nem véletlenül, hiszen a magasabb ár több szolgáltatással, nagyobb kényelemmel jár. Van olyan járat is, ahol a Business és a First osztályokat összevonják, és csak Business néven fut a magasabb szolgáltatás.

LOT business class

Itt minden több és jobb. Szélesebbek az ülések, nagyobb a lábtér és a csomagtér, meleg ételt szolgálnak fel az utasoknak. Ráadásul üvegpohárban, porcelán tányérban, fém evőeszközökkel szolgálnak fel, szemben a Turista osztályon szokásos műanyaggal. Néhány légitársaság reptéri sofőrszolgálatot is biztosít, az utasok pedig kényelmes lounge-okban pihenhetnek utazás előtt, ahol korlátlan étel és italfogyasztás van.

Emirates Lounge

Csak, hogy egy szemléletes példát említsünk: az Emirates A380-as járatain a Business osztály utasai számára elegáns, félkör alakú bár áll rendelkezésre a gépen, meleg és hideg falatokat szolgálnak fel, és az italok széles választékával állnak rendelkezésre, beleértve a különféle koktélokat is.

First Class, azaz az Elsőosztály

Az Elsőosztályon megtalálható minden, ami egy híresség vagy egy dúsgazdag milliomos igényeit kielégítheti.

Emirates First Class

Tágas, kényelmes, egyszemélyes ülések, minőségi használati tárgyak, a legmodernebb szórakoztató elektronika van jelen. Külön képzik az itt felszolgáló személyzetet, akik lesik az utasok minden kívánságát. Jellemzően Michelin-csillagos séfek készítik az itt felszolgált ételeket.

Nem csoda, hogy egy Elsőosztályra szóló jegy ára körülbelül ötszöröse a Business jegynek.

Ezek a bejegyzések is érdekelhetik!

  2 Responses

 1. Kaptam egy e-mailt a TAP-tól “Get upgraded on your TAP Air Portugal flight to LIS” címmel.
  A levél tartalmában: “Your current flight itinerary is eligible for an upgrade to executive class.
  Make a bid to upgrade your flight(s)!
  This is subjected to seat availability, as well as the amount that is offered. Also, for future reference, we would like to mention that not all flights are eligible.”
  Mit jelent ez pontosan? Licitálni lehet az executive osztályra való módosításra? Vagy valami más?

  1. Kedves Zoltán,

   Igen, díj ellenében licitálhat upgrade-re.

   üdvözlettel,
   repjegy.hu

A hozzászólás letiltva.