Koronavírus Utazás előtt Úti cél ajánló

Ciprus: beutazási szabályok, elérhető repülőjáratok, utazás előtti tudnivalók

Az oltásoknak köszönhetően az utóbbi időben kicsit fellélegezhettünk és az utazásainkat is szabadabban tervezhettük. Vannak, akik idén is külföldi, tengerparti nyaraláson szeretnék kipihenni az év fáradalmait, és inkább a nyár végére vagy őszre időzítik a külföldi kikapcsolódást. Számukra Ciprus az egyik legideálisabb úti cél, hiszen a szigetországban késő őszig kellemes nyaralóidő várja a turistákat, ráadásul a káprázatos vízparti élményeken túl számos egyéb lehetőség is kínálkozik; ókori emlékek, történelmi nevezetességek, templomok, erődök, hajós kirándulások és megannyi látnivaló.

Ha Ön is ciprusi nyaralásban gondolkodik, a legjobb helyen jár! Alább leírunk minden fontos információt az aktuális beutazási szabályokról, az elérhető repülőjáratokról és a fontosabb helyi tudnivalókról.


Milyen feltételekkel utazhatunk Magyarországról Ciprusra?

Kezdjük is rögtön a beutazási szabályokkal, hiszen manapság ez már nagyban befolyásolja a döntésünket egy úti cél kiválasztásakor. Kell-e teszt, van-e karantén, mi a helyzet a védettekkel, milyen speciális előírásoknak kell megfelelni azoknak, akik ciprusra szeretnének utazni?

Lehetséges-e a beutazás: IGEN
Kötelező-e a teszt: Magyarországról érkezőknek NEM
Kötelező-e a karantén: Magyarországról érkezőknek NEM
Oltottsági információk: MENTESÜLNEK az oltott utazók minden beutazási korlátozás alól (elfogadják a magyar oltási igazolványt)

Jó hír, hogy Magyarországról Ciprusra jelenleg szabad a beutazás. Június 24-től a szigetország zöld kategóriába sorolta hazánkat, így a magyar állampolgárok teszt- és karanténkötelezettség nélkül utazhatnak Ciprusra.

Kötelező regisztráció

Az utazás előtti regisztráció viszont továbbra is kötelező, melyet a következő oldalon lehet egyszerűen elvégezni az utazás megkezdése előtti 48-24 órában: Cyprus Flight Pass https://cyprusflightpass.gov.cy/! Minden beutazónak kötelezően ki kell tölteni, még a gyerekeknek is. A regisztráció után kapott visszaigazolást kinyomtatva vagy mobiltelefonra feltöltve maguknál kell tartaniuk ciprusi tartózkodásuk alatt, ez jogosítja fel őket a zsúfolt, beltéri helyeken való tartózkodásra (például éttermek belső részein, bevásárlóközpontokban, szállodákban kérhetik a Flight Pass felmutatását).

Védettségi infók

A ciprusi kategória besorolásoktól függetlenül Magyarország és Ciprus között él a védettségi igazolványok kölcsönös elismerésére vonatkozó megállapodás, mely értelmében a koronavírus elleni vakcinával beoltott állampolgárok szabadon utazhatnak a két ország között. Ciprus minden Magyarországon használatos vakcinát elfogad. A kétadagos oltóanyaggal beoltottak oltási igazolását a második oltás napjától, míg az egyadagos védőoltás esetében a vakcina felvételétől számított 14 nap után fogadja el. Fontos kiegészítés, hogy a magyar védettségi igazolványra (vagy az egységes EU-s oltási igazolásra) a korlátozásmentes visszaúthoz is szükség van, hiszen csak azok mentesülnek a külföldi utazás után elrendelt magyarországi karanténtól, akik rendelkeznek a beutazáskor védettségi igazolvánnyal. Ennek hiányában sajnos itthon kötelező a 2 db PCR teszt, vagy a 10 napos házi karantén.

EU-s Covid-igazolvány

Szúrópróbaszerű tesztelés

Ciprus fenntartja a jogot a turisták véletlenszerű tesztelésére, akár be vannak oltva, akár nem. A szúrópróbaszerű teszteléskor gyorstesztet végeznek, melynek néhány perc alatt megvan az eredménye. Ezen tesztek költségét a ciprusi állam fedezi. Ráadásul, ha véletlenül pozitív eredmény születik, a helyi karantén (karanténszállás + ellátás + esetleges orvosi díjak) költségeit is az állam fedezi.

Forrás: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/ciprus

Érdemes megjegyezni továbbá, hogy Cipruson jelenleg emelkedőben van a koronavírusos fertőzések száma, ezért később előfordulhat szigorítás az oltási igazolással nem rendelkezők beutazásában. Fontos tehát, hogy utazástervezéskor folyamatosan figyelemmel kísérjék a szabályok alakulását, hogy ha esetleg változás következne be, még időben tudjanak rá reagálni.


Hogyan juthatunk el leggyorsabban Ciprusra?

Természetesen repülővel! Szerencsére idén nyáron is akad egy-két légitársaság, aki Ciprus népszerű üdülővárosait feltűzte útvonalhálózatára. A járatok nem olyan kapacitással üzemelnek, mint a világjárvány előtti években, de Ciprus esetében abszolút nincs okunk panaszra, hiszen a nyári időszakban szinte a hét minden napján van közvetlen járat Budapestről.

A sziget délkeleti partján található Larnaka városába a Wizz Air indít járatot Budapestről és Debrecenből is. A sziget délnyugati partvonalán fekvő Paphos repülőterére pedig a Ryanair légitársaság közlekedik közvetlenül fővárosunkból.

Mutatjuk, pontosan miből válogathatunk!

Honnan?Hová?Mely napokon?Melyik légitársaság?
BudapestLarnacaH, Sze, Cs, P, Szo, V (aug)
H, Sze, Cs, P, V (szept, nov, dec)
H, Sze, P, V (okt)
Wizz Air
BudapestPaphosH, K, Sze, Cs, Szo (aug-okt)
K, Cs, P, Szo, V (nov-dec)
Ryanair
DebrecenLarnacaSze, V (aug-okt)Wizz Air
A táblázatban szereplő információk tájékoztató jellegűek. A légitársaságok bármikor változtathatnak a menetrendjeiken.

Repülőjegyek egyszerű és gyors lefoglalásához a repjegy.hu-n található keresőnket ajánljuk, ahol elérhető az összes légitársaság járata így könnyen ki tudja választani az Önnek leginkább megfelelőt. Ha pedig elakadna, vagy kérdése lenne, magyar nyelvű ügyfélszolgálatunk (06 1 510 0550) készséggel áll rendelkezésére!


Hol szálljunk meg Cipruson?

Érdemes kipróbálni új szálláskereső és összehasonlító szolgáltatásunkat, ahol a Cipruson közkedvelt all inclusive szállások, kiváló hotelek és az egyszerűbb apartmanok mind megtalálhatók. Időszaktól függően szuper árakat lehet elcsípni, ráadásul a járványhelyzetre való tekintettel rugalmas lemondási feltételek is elérhetőek!

Nézzen körül a ciprusi szállások között és foglaljon akciós áron, hiszen augusztus 15-ig minden szállásfoglalásból 10% kedvezményt adunk!


Milyen speciális szabályokra készüljünk a helyszínen?

A turisták és nyaralók biztonsága érdekében a legtöbb országban bizonyos óvintézkedések vannak érvényben, mint például maszkviselési kötelezettség, éjszakai kijárási korlátozás, létszámkorlátozás a zárt helyeken, speciális nyitvatartási idők.

Cipruson az utóbbi hetekben emelkedni látszik az újonnan azonosított koronavírusos esetek száma, így az ECDC a fertőzött területek közé sorolja. A hatóságok a következő szabályok betartására intik a lakosságot és a turistákat egyaránt!

Safe Pass tudnivalók: a ciprusi beutazáshoz mindenkinek rendelkeznie kell egy úgynevezett Safe Pass-szal, ez gyakorlatilag egy utazási engedély, az igényléséről fentiekben a beutazási szabályoknál már volt szó.
Ez az engedély nemcsak a beutazáshoz elengedhetetlen, hanem a ciprusi ott tartózkodáshoz is. Ugyanis augusztus 1-től az éttermek, szállodák, múzeumok, bárok, tömegközlekedési eszközök kérhetik.
Safe Pass (vagy Flight Pass) igazolással rendelkeznie kell azoknak is, akik be vannak oltva, és azoknak is, akik nincsenek beoltva. Utóbbiak Safe Pass igazolása 7 napig érvényes, hivatalosan a 8. naptól a hatóságok kérhetik egy antigén gyorsteszt elvégzését és a pass megújítását (ennek költsége az utazót terheli, egy gyorsteszt ára kb 10 euró).

Maszkviselés: 12 éves kor felett kültéren és beltéren is kötelező. Ezen rendelkezés hatálya alól kivételt képeznek az éttermek, kávézók, bárok, strandok, uszodák, ezeken a helyeken nem kell a maszk.
Közlekedés: a tömegközlekedési eszközökön létszámkorlátozás nincs, a maszkot viselni kell, és kérhetik az utasoktól a Safe Pass felmutatását is.

Általánosságban elmondható, hogy Cipruson zavartalanul zajlik a turizmus, a kirándulások, fakultatív programok legtöbbje idén is elérhető. A forró nyári időjárás, a hűs tenger és a táj szépsége adott. A vendéglátó egységek, boltok, hotelek nyitva vannak. A szállásadókkal javasolt utazás előtt egyeztetni a hotel speciális szabályairól (ha esetleg vannak ilyenek), hogy a helyszínen ne érjen senkit kellemetlen meglepetés.

Helyi szabályokról a következő oldalakon érdemes tájékozódni (angol nyelvű hivatalos oldalak):