Utazás előtt Utazási tanácsok

Tippek a költséghatékony utazáshoz

Költség hatékony utazás

Utazás alatt hiába állunk át  „nyaralóüzemmódba”, és költekezünk jóval szabadabban, mint a mindennapjainkban, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy szórni kell a pénzt. Senki sem akar ilyenkor az anyagiakon aggódni, ugyanakkor az is fontos, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések, ha ránézünk a bankszámlánkra. Ebben a cikkünkben olyan tippeket gyűjtöttünk össze, amelyekkel élvezetesen és költséghatékonyan utazhat.


Tervezés

Minél több mindent megtervezünk előre, annál jobban átláthatjuk, mennyi költségünk lesz az utazás előtt és alatt. Így azt is meg tudjuk gondolni, mi az, amire tényleg szükségünk van, és mind tudunk spórolni, vagy más módon megoldani. Érdemes már az indulás előtti hetekben feljegyezni a költéseinket, ami segít átlátni, hogy mire is megy el a pénzünk, és mi az, amit el tudunk engedni, legalább átmenetileg. Az utazásunkra pedig előre határozzuk meg a büdzsét, akár napokra lebontva.

Utazna, de még nem tudja, hova? Ebben segít Őnnek utazástervező szolgáltatásunk, amit ide kattintva ér el!

Devizaszámla

Külföldi út esetén érdemes egy devizaszámlát nyitni, ha nem akarunk túl sok készpénzt magunknál tartani. Ha maradunk a készpénznél, akkor ügyeljünk arra, hogy elegendő legyen nálunk, mivel ha az itthoni bankkártyánkat kell használnunk, ha például euróban fizetünk, az átlagnál magasabb tranzakciódíjakkal kell számolnunk. Két bankkártyával ugyanakkor nagyobb biztonságban vagyunk, hiszen, ha az egyik elvész, ellopják, akkor is marad nálunk egy.

Időpont

Ha olcsóbban akarjuk megúszni a szállást és a repjegyet, érdemes rugalmasan állni az időponthoz: a legjobb szezonon kívül, hétköznapon utazni. Arra is figyeljünk, hogy a célországban mikor vannak ünnepnapok, illetve olyan események, amik sok turistát vonzanak, mert ezeket érdemes elkerülni: nagy a zsúfoltság, drágábbak a szállások. És természetesen minél előbb foglalunk, annál kedvezményesebb áron juthatunk szálláshoz és repülőjegyhez.

Repülőjegy

A minél korábbi vásárlás mellett azon is spórolhatunk, ha nem foglalunk külön helyet magunknak, hanem a rendszerre bízzuk az elhelyezést. Más extra szolgáltatásokat sem kell igénybe vennünk (elsőbbségi beszállás például), illetve az is sokat számít, ha a lehető legkisebb poggyászt visszük magunkkal (természetesen ez elsősorban pár napos utaknál opció).

Repülőjegyet foglalna? Hasonlítsa össze a légitársaságok ajánlatait, és foglalja le az Önnek tetszőt oldalunkon!

Szállás

Alapvetően nem azért utazunk, hogy a szállásunkon töltsük az időt, így ezen a téren érdemes lejjebb adni az igényekből. Nyilván legyen biztonságos környéken, de az sem feltétlenül gond, ha egy kisebb szobáról van szó, akár közös fürdőszobával. Ha pedig közel van a belvároshoz, nevezetességekhez, akkor a tömegközlekedésre sem kell sok pénzt költenünk. Ugyanakkor, ha nagyobb távolságot akarunk megtenni, akkor autóbérlés helyett maradjunk inkább a tömegközlekedésnél.

Tudta, hogy már a repjegy.hu-n is tud szállást foglalni? Több ezer ajánlat egy helyen, gyorsan, online, ide kattintva!

Étkezés

Természetesen nem hagyhatjuk ki a helyi ízeket, de sokat spórolhatunk, ha reggelit, uzsonnát magunknak készítünk. Ha a szálláson van lehetőség, akkor használjuk ki és főzzünk minél többet. Ha pedig étterembe megyünk, kerüljük a turistákra szakosodott helyeket: érdemes a helyieket kérdezni, ők hol szoktak enni, inni, így eljuthatunk kevésbé zsúfolt, de minőségi helyekre.

Kapcsolódó tartalmak: