Úti cél ajánló

Európai úti célok a búvárkodás szerelmeseinek

A búvárkodással kapcsolatban elsősorban egzotikus országok jutnak eszünkbe, de Európában is találni számtalan felfedezésre váró helyet a vízfelszín alatt. Ugyan nem mindegyik a kellemes időjárásáról híres, az élőviláguk páratlan, illetve sok helyen az elsüllyedt hajók, tengeralattjárók roncsai keltik fel a figyelmet. Íme néhány a legizgalmasabbak közül!


Medas-szigetek, Spanyolország

A Spanyolország északkeleti részén, Costa Brava partjainál található Medas-szigetcsoport nem véletlenül népszerű a búvárok körében. A Földközi-tenger egyik legszebb, legváltozatosabb élővilágát találjuk a szigetek között (ez valójában két szigetet takar, a többség “csak” vízből kiemelkedő szikla).

Orkney-szigetek, Skócia

Az Egyesült Királyság számtalan látnivalója közül ki kell emelnünk az Orkney-szigeteket, Skócia északi részén. Itt található ugyanis a Scapa Flow nevű öböl, ami kereskedelmi és háborús szempontból is fontos csomópontnak számított a történelem során, és itt volt a Brit Királyi Haditengerészet fő bázisa a két világháború alatt. A 30-60 méter mély víz az élővilága helyett elsősorban a hajóroncsok miatt vonzza a búvárokat: többek között német hadihajók és könnyű cirkálók süllyedtek el itt.

Málta

Málta igazi aranybánya a búvárkodás szerelmeseinek. A főszigeten a Popeye falunál (itt forgatták a Robin Williams főszereplésével készült filmet) található Horgony-öbölben egy igazi horgony, barlang is található a víz alatt. A HMS Stubborn nevű tengeralattjáró romjai körülbelül 3 kilométerre találhatók az északi partvonaltól, 50 méter mélyen, így ez inkább csak gyakorlott búvároknak ajánlott.

Gozo szigetének északi részén találjuk a misztikus Billinghurst barlangot, körülbelül 30 méter mélyen. A nyugati partvonalon, a már összeomlott Azúr Ablaknál fekvő Beltenger néven ismert lagúna felfedezése is kihagyhatatlan program, ahogy a Kék lyuk nevű mélységé is, amelyben egy boltív rejtőzik. És még bőven folytathatnánk a sort, rengeteg a felfedezésre váró szépség a szigetcsoport partjainál.

Kilkee, Írország

Írország nyugati partjainál, Clare megyében találjuk Kilkee települést, ami a búvárok körében is népszerű hely, mivel akár delfinekkel is lehet találkozni a víz alatt. A vadregényes, sziklás tengerpartok mellett a strandok miatt is sokan járnak ide.

Portofino, Olaszország

Olaszország több pontja is kiválóan alkalmas búvárkodásra, mi most csak kettőt emelnénk ki. Portofino az olasz riviéra egyik legnépszerűbb települése: a tengerparti, színes épületeiről híres, illetve egy a víz alatt, 17 méteres mélységben elhelyezett Krisztus szoborról. A szobrot azoknak az emlékére állították, akik a tengerben vesztek el. Lenyűgöző látványt nyújtanak még a vörös korallok is.

Ustica, Olaszország

Ustica szigete Szicíliától Északra található, és méltán híres a búvárok körében. A Secca della Colombara nevű zátony barrakudák, sügérek, tengeri keszegek úszkálnak körülöttünk, illetve angolnákat is láthatunk kicsit mélyebben. A narancssárga tengeri korallok pedig lenyűgöző látványt nyújtanak a mélykék tengerben.

Larnaca, Ciprus

A hajóroncsok iránt érdeklődőknek kötelező program a Larnaca partjainál elsüllyedt MS Zenobia nevű komp felkeresése. A hajó 1980-ban süllyedt el, és 42 méter mélységben található. Természetesen tapasztalattól függ, mennyire fedezzük fel a roncsot: egyes részei csak a gyakorlott búvároknak ajánlott.

Kapcsolódó tartalmak: