Úti cél ajánló

Úti célok a bakancslistánkon: Kappadókia

Kappadókia

Kappadókia kétségkívül Törökország egyik legszebb és legkülönlegesebb történelmi régiója. Gyakorlatilag az ország közepén, a Közép-anatóliai régióban található, és elsősorban a kirándulásra vágyóknak ajánljuk: tele van különleges természeti kincsekkel, olyan, mintha egy mesebeli tájon járnánk. Íme néhány példa arra, mi mindent kínál nekünk Kappadókia!


Hőlégballonozás

Talán furcsának tűnhet, de a hőlégballonozás itt gyakorlatilag kihagyhatatlan program, egyszerűen azért, mert így láthatjuk be a legjobban ezt a mesebeli tájat. Érdemes előre jegyet venni, illetve napfelkeltekor menni: bármilyen korán is kell kelni hozzá, a látványért biztosan meg fogja érni.

A Szerelem völgye

A már említett tündérkémények valójában sziklatornyokat takarnak, és főleg, száraz, sivatagos területen fordulnak elő. Az eróziótól függ, hogy milyen magasak és formájúak, ezért az sokféle lehet: a Szerelem völgyében bizony fallosz alakjuk van. Innen érdemes továbbmenni Uçhisar településig, és megmászni a “várat” (ami valójában egy sziklaformációt takar), ahonnan pazar kilátásban lehet részünk.

Sziklatemplomok

A Göreme szabadtéri múzeumban találhatjuk a híres sziklákba vájt templomok egy részét. Az arab invázió miatt ugyanis a lakosság a völgybe menekült, itt alakították ki élettereiket, köztük a több száz sziklatemplomot, bennük gyönyörű freskókkal. A múzeum pedig a Göreme nemzeti parkkal (itt található a látnivalók nagy része) együtt ráadásul a UNESCO Világörökség részének számít.

Zelve szabadtéri múzeum

A Zelve szabadtéri múzeumban ismerhetjük meg igazán, hogy milyen is lehetett az élete azoknak, akik a hegyekben telepedtek le. Ebben a barlangvárosban még az 1950-es években is éltek emberek, de már túl veszélyessé váltak ezek az otthonok a mindennapi használatra. A barlangházak egy részét viszont kinyitották a turisták előtt, bátran fel lehet fedezni őket.

Pasabag-völgy

Körülbelül 1 kilométerre található a Zelve szabadtéri múzeumtól a Pasabag-völgy: ha már a barlangházakig eljutottunk, sétáljunk egy kicsit tovább a szabadban. A völgy elsősorban a tündérkéményeiről ismert, amiknek itt inkább gombára emlékeztet az alakjuk: egyes oszlopoknak két-három sapkájuk is van.

Derinkuyu és Kaymakli

A két földalatti város közül legalább az egyiket érdemes beiktatni a programunkba, de persze a legjobb mind a kettőt. Derinkuyut nyolc szintet, Kaymaklikban pedig ötöt lehet bejárni. Bármelyik is válasszuk, nagyon hangulatos élményben lehet részünk.

Rózsa völgy

A vörös- vagy rózsa völgy az egyik legnépszerűbb turistaútvonal Törökországban, Göreme közelében. Itt is találhatók sziklatemplomok, viszont ami igazán híressé teszi, azok a rózsaszín árnyalataiban tündöklő sziklák. Különösen naplementekor gyönyörű a látvány.

Kapcsolódó tartalmak: