Úti cél ajánló

Látnivalók a bakancslistán: Szantorini

Bakancslistás úti célokat bemutató sorozatunkban ezúttal az egyik legnépszerűbb európai turisztikai célpontot, Szantorinit mutatjuk be. Nem is véletlenül: ha valamire, erre a vulkanikus eredetű, meredek sziklákkal teli görög szigetcsoportra teljesen jogosan mondhatjuk, hogy romantikus. Kiváló választás lehet a kirándulni és a pihenni vágyóknak egyaránt, de azoknak is, akik a múltba utaznának.


Elhelyezkedése

Szantorini egy kör alakú, vulkanikus eredetű szigetcsoport az Égei-tengerben, körülbelül 200 kilométerre Athéntól. A Kükládok legdélibb tagja. A legnagyobb, félkör alakú szigete Thira, mellette több kisebb szigetet is találunk itt, középen pedig a kaldera, a vízzel teli kráter van.

Látnivalók

Szantorini elsősorban a magas sziklákkal teli felszínéről híres: egyrészt maga a látványa is gyönyörű, de a csúcsokról szétnézve is csodás panorámát élvezhetünk. Fővárosa, Fíra több mint 300 méterrel a tenger fölött helyezkedik el, ide a lelkesebbek gyalog, a kevésbé kalandos kedvűek siklóval mehetnek fel alig 3 perc alatt. Akárhogy is, megéri felmennünk, mert innen aztán tényleg felejthetetlen a kilátás. Sétálhatunk a jellegzetes fehér falú, kék tetejű házak között, és persze több múzeumba és templomba is betérhetünk, ha már itt járunk.

Oia a második legismertebb település, egy igazi mesebeli hely Thira északi részén. Apró fehér házak, szűk utcák, rengeteg étterem várja a turistákat, valamint a gyönyörű naplemente, és csodálatos kilátás a kalderára. Innen érdemes lesétálni Ammoudi kikötőjéhez, ami a türkizkék vizéről ismert, a parton pedig hagyományos görög tavernákat találunk.

A vörös tengerpartot is érdemes megnézni. Ugyan Szantorini nem elsősorban a strandjairól híres, azért homokos tengerpart is akad: ez a bizonyos vörös a főszigeten található, nevét pedig a mellette lévő sziklákról kapta. Fírából is meg lehet közelíteni, illetve Akrotiriből is. Utóbbi helyen találjuk a híres ásatási helyszínt, mondhatni, a helyi Pompejit: az egykori települést itt is egy vulkánkitörés pusztította el az időszámításunk előtti 16. században. Nekünk viszont pont ennek köszönhetően rengeteg minden megmaradt abból, ahogyan akkoriban éltek az emberek: érdemes bejárni a romokat.

Szintén a pihenni vágyóknak ajánlott a fekete homokjáról híres, 6 kilométer hosszú partvonal Perissa és Perivolos települések között. Hajóval pedig eljuthatunk a kaldera közepén található két kis szigetre. A kettő közül Nea Kameni az érdekesebb: itt a még mindig aktív vulkán kráterén sétálhatunk.

Megközelítése

Szantoriniba közvetlenül repülővel is eljuthatunk Budapestről. Ha “csak” egy nagyobb görögországi utazás részeként szeretnénk ellátogatni, akkor hajóval vagy komppal is eljuthatunk, többek között a fővárosból, Athénból (körülbelül 4-5 óra alatt), vagy más szigetekről, például Krétáról, Mikonoszról, vagy Náxoszról.

Kapcsolódó tartalmak: