Úti cél ajánló

Kötelező látnivalók Barcelonában

A katalán főváros, Barcelona nem véletlenül az egyik legnépszerűbb úti cél nemcsak Spanyolországban, hanem egyben egész Európában is. Lenyűgöző műemlékek, homokos tengerpartok, és igazán nyüzsgő élet: minden adott ahhoz, hogy eseménydús napokat töltsünk el itt. Mi most csak legérdekesebb látnivalókat emeljük ki, de ezzel még csak a felszínt kapargatjuk. Irány Barcelona!


Sagrada Família

Természetesen kihagyhatatlan program Barcelona jelképének megtekintése: a Sagrada Família, azaz a Szent Család-templom a világ legnagyobb, máig be nem fejezett katolikus temploma. Az Antoni Gaudi által tervezett templomot nem véletlenül választották a Világörökség részévé: gótikus, szecessziós és Art Nouveau stílusa miatt semmihez sem fogható látványt nyújt. A 18 tornyos épület belső terei, köztük a kripta is lenyűgözőek, érdemes bejárni.

Gótikus negyed

Annál közelebb nem juthatunk az időutazáshoz, mint ami Barcelona gótikus negyedében vár ránk. Ez a város legrégebbi része: szűk, macskaköves utcák, rengeteg tér, középkori épületek (illetve kis csalással olyan XX. századiak, amiket neogótikus stílusban építettek). A római kori városfalak mellett számtalan templom, köztük a gyönyörű Szent Eulália-katedrális, valamint rengeteg múzeum is. Ezek közül a művészetek kedvelőinek kihagyhatatlan a Picasso múzeum, benne a mester több mint 4000 alkotásával.

Güell park

Ha már Gaudi, ne hagyjuk ki a szürreális Güell parkot sem. Gyakorlatilag olyan, mintha egy mesevilágban járnánk: a színes, szokatlan formájú épületek, lépcsők, korlátok és egyéb elemek egészen egyedivé teszik a parkot, ahova érdemes minél korábban, lehetőleg reggel érkeznünk, hogy nyugodtan bejárhassuk. A hangulatot már a bejáratnál őrt álló, mozaikos szalamandra megadja:  ekkor azonnal egyértelművé válik, hogy nem mindennapi séta vár ránk. A park területén található Gaudi egykori otthona is, ami ma már múzeumként funkcionál.

Spanyolországba készül? Mutatjuk a legjobb árakat:

Casa Batlló

Még egy Gaudi-alkotás: a Casa Batlló a világ egyik legkülönlegesebb épülete: sehol egy egyenes vonalat nem találunk rajta, kicsit szédítő látványt is nyújt hullámos és görbe, színes mozaikokkal díszített homlokzatával. Érdemes előre jegyet váltani, ha be is akarunk menni, illetve ha a tetőt is be szeretnénk járni: egyrészt olyanok a cserepei, mintha egy sárkány pikkelyei lennének, másrészt pazar kilátás nyílik innen a városra.

Camp Nou

Focirajongóknak kötelező, de mindenki másnak is nagy élmény lehet az FC Barcelona lakhelye, a Camp Nou, Európa legnagyobb stadionja (világszinten a második, egyedül a dél-koreai Rungnado Május Elseje Stadion előzi meg). Az 1957-ben átadott sportlétesítményben közel 100 ezer nézőnek van hely, meccseken kívül más rendezvényeket, főleg koncerteket is szoktak itt tartani. Szervezett túrák keretében bejárhatjuk az épületet, köztük a pályát és az öltözőket, valamint a Barça múzeumot is, tele trófeákkal és fotókkal.

Kapcsolódó tartalmak: