Úti cél ajánló

Fedezze fel Málta szigetét! 7 kihagyhatalan látnivaló

A Földközi-tenger közepén elhelyezkedő Málta annak ellenére van tele látnivalókkal, hogy egy igazi törpeállamról van szó. A szigetcsoport területe összesen 316 négyzetkilométer (viszonyításképpen: Magyarországé 93 ezer), ezzel az unió legkisebb tagállamának számít, de ugyanakkor turisztikai szempontból az egyik legnépszerűbbnek. Jó okkal: a viharos múltú szigetország számtalan érdekességet kínál nekünk. Cikkünkben a legérdekesebb Málta látnivalók közül válogattunk.


Valletta

A főváros, Valletta az egyik világörökségi helyszín a háromból, amit a szigetországban találunk. A szintén Málta nevű, legnagyobb szigeten fekszik; mellette még Gozo és Comino lakott, de mellettük több apró sziget is része az országnak. A folyton nyüzsgő főváros a legalkalmasabb hely arra, ha meg akarjuk ismerni Máltát: 320 műemlék található Vallettán, a többség 0,55 négyzetkilométeren belül. Nem véletlenül mondják, hogy itt sétálni olyan, mintha egy szabadtéri múzeumban lennénk: erődök, bástyák, paloták és még rengeteg látnivaló vár itt ránk. Kihagyhatatlan a híres, barokk stílusú Szent János társkatedrális, az Alsó- és Felső-Barrakka kertek, az egykor szupertitkos háborús bunker, a ma már múzeumként látogatható Lascaris War Rooms, illetve a világ egyik légrégibb, ma is működő színházát, a Manoelt is érdemes megnézni.

Ħal Saflieni-i hipogeum

A fő szigeten, Paola település közelében található az egyik legkülönlegesebb műemlék: a hipogeum egy egyedülálló sírtemplom, ami valamikor i.e. 3300 és 2500 között épült. A földalatti, háromszintes, labirintusszerű földalatti temetkezési hely: több mint 7000 ember maradványa nyugszik itt. Valószínűleg valamilyen szertartásokat tartottak a termekben, de máig megoszlanak a vélemények arról, hogy pontosan milyeneket.

Mindenképpen foglaljunk előre jegyet, lehetőleg hónapokkal korábban, ha be akarjuk járni ezt a hátborzongató, de egyben lenyűgöző építményt.

Megalitikus templomok

Gozo szigetén találhatók ezek a páratlan történelmi emlékek. Nem véletlenül kerültek a UNESCO világörökségi listájára a megalitikus templomok: i.e. 3600 és 2500 között építették őket, az újkőkorszakban. Ezek az egyik legrégebbi, ember által alkotott építmények, így felér egy igazi időutazással megnézni őket közelebbről.

Ramla-öböl

A Gozo szigetén, Xagħra település közelében található Ramla-öböl elsősorban vöröses színekben pompázó, homokos tengerpartjáról híres. Ha csak élvezni akarjuk a napsütést és a tengert egy különleges helyszínen, akkor érdemes ide ellátogatnunk.

Kék lagúna

A legkisebb lakott szigeten, Cominón több strandot is találunk, de a legszebb minden kétséget leszámítva a Kék lagúna. Természetesen a gyönyörűen tiszta kék vizéről kapta a nevét. Érdemes a látogatását összekötni egy túrával: a 3,5 négyzetkilométeres szigetet kényelmesen körbe lehet járni a partvonal mentén, utána pedig még édesebb a pihenés.

Popeye-falu

A nagy szigeten, Mellieħa falu közelében építettek egy komplett falut díszletként az 1980-as, Robin Williams főszereplésével készült Popeye című filmhez. Azóta gyakorlatilag egy vidámparkká bővült: főleg gyerekeknek szóló előadásokkal, műsorokkal és vetítésekkel szórakoztatják a turistákat, így igazi családi program a díszletfalu felfedezése.

A Trónok harca forgatási helyszínei

A sorozat rajongóinak kihagyhatatlan program a forgatási helyszínek felkeresése, ugyanis Gozo és a fősziget több pontján is dolgozott a stáb az első évad készítése alatt. Például az Attardban található San Anton-palota és az azt körülvevő kertek többször is Királyvárat “játszották”, a Mtahleb szikláknál a dothrakik jeleneteit forgatták a szezon utolsó két részéhez, Daenerys és Khal Drogo pedig a Verdala-palotában találkoztak először.

Kapcsolódó tartalmak: