Tippek a foglaláshoz

Hogyan találjuk meg a legjobb repjegy ajánlatot? | Szakértőnk tanácsai

Egy repülős utazás tervezése és a repjegyfoglalás a választási lehetőségek nagy száma miatt sokak számára ijesztő lehet. Hogyan tudunk repülőjegyet foglalni a leggazdaságosabban egy adott úti célra? Hogyan kerülhetjük el a vásárlás során leggyakrabban elkövetett hibákat? És mi a teendő, ha probléma merül fel a repülőjeggyel? Ezekre a kérdésekre adott szakértő válaszokat Holczinger Zoltán, a repjegy.hu-t üzemeltető Weco-Travel online üzletágvezetője a TV2 Életmódi című műsorában. 


Hogyan találja meg a legolcsóbb repjegyet?

Ahhoz, hogy a legjobb áron tudja lefoglalni repülőjegyét, mindenképpen érdemes megnézni a független árösszehasonlító oldalakat, mint például a repjegy.hu, ahol kilistázásra kerülnek a légitársaságok ajánlatai a keresett időpontra. Ezek az ajánlatok összehasonlíthatóak árban, indulási és utazási időben egyaránt.

A legjobb repülőjegyárnak a lefoglalásához egyfajta rugalmasságra lehet szükség az ügyfél részéről, hiszen adott esetben pár nap eltéréssel akár nagyobb kedvezménnyel lehet repülőjegyeket vásárolni. Ezért érdemes az bekapcsolni a rugalmas dátum lehetőségeket is.

Amikor olcsó repülőjegyeket keres, érdemes lehet például azt is átgondolni, hogy szükséges-e minden családtagjának poggyász az út során. Ugyanis ha többen utaznak, egy feladott poggyász is elég lehet a teljes családnak, és nem kell mindenkinek olyan jegyárat fizetni, ami tartalmazza a csomagot, ezzel csökkenthető az utazás költsége.

Sokszor megéri azt is megfontolni, hogy nem foglal külön ülőhelyet minden családtagja számára. Ha nem választ ülőhelyet, előfordulhat, hogy a gépen szétszórják Önöket, azonban egy viszonylag rövid, másfél-két órás repülés esetén ez egy elfogadható kompromisszum lehet a kedvezőbb árért cserébe. 

Melyek a leggyakorabban elkövetett hibák repülőjegy-foglaláskor?

A repjegyfoglalás egy izgalmas pillanat, ugyanakkor tele van potenciális buktatókkal is. Sokan hajlamosak hibázni a repjegyek kiválasztása és foglalása során, ami később bosszúságokhoz és plusz költségekhez vezethet.

Ilyen hiba lehet például, hogy sokan nem olvassák el a légitársaságok poggyász szabályait, ami később meglepetéseket okozhat. Nem mindegyik jegy tartalmaz feladott poggyászt, és a méretek, súlykorlátozások és díjak is eltérőek lehetnek.

A repjegyek visszatérítési szabályai és módosítási lehetőségei szintén eltérőek lehetnek a légitársaságtól, az útvonaltól és a jegy típusától függően. Mindig érdemes elolvasni a konkrét légitársaság szabályzatát és a foglalásra vonatkozó feltételeket, mert azok meghatározhatják a visszatérítési és módosítási lehetőségeket.

Mindenféleképpen érdemes tájékozódni vásárlás előtt, hogy mit tartalmaz a repülőjegy-ár: mik a poggyász szabályzatok, illetve hogy milyen módosítási és lemondási feltételei vannak az adott légitársaságnak.

Sokan elfelejtik megfontolni az utas- és sztornó biztosítás megkötését a repülőjegyvásárlás során. Pedig a biztosítás segíthet a vészhelyzetekben, például ha lekési járatát, elveszti a csomagját vagy szüksége lenne orvosi segítségre az út során.

Hasznos utazási tippek világutazóknak

Mi a teendő probléma esetén?

Fontos kiemelni, hogy ha az utas közvetítőn vagy utazási irodán keresztül vásárolta meg a repülőjegyét, akkor is a közvetlenül a légitársasággal köt szerződést. 

Ha problémája akad repülőjegyével, lényeges, hogy gyorsan cselekedjen. Ha közvetítőn keresztül foglalta jegyét, hozzájuk is nyugodtan fordulhat segítségért. Az utazási ügynökök tudnak közvetíteni az utas és a légitársaság között, és sok esetben egyszerűbb is felvenni velük a kapcsolatot, mint a légitársasággal.

Panaszával, különböző igényeivel fordulhat a légitársasághoz, de sok esetben a közvetítő irodák, illetve utazási irodák is tudnak segíteni abban, hogy az adott nyelven minél gyorsabban és minél határozottabban megoldják a problémákat.

Kapcsolódó tartalmak: