Repülőtér ismertető

Repterek a nagyvilágban: Brüsszel

A Brüsszeli repülőtér Belgium legnagyobb és legforgalmasabb repülőtere. Ideális választás, ha a belga fővárosba utazunk, hiszen könnyen és gyorsan eljuthatunk a célállomásunkra. Számos egyéb szolgáltatása révén pedig üzleti, illetve átszállással járó utazás esetén is kényelmes körülmények között tölthetjük el a várakozás óráit. Íme minden, amit a Brüsszeli repülőtérről tudni kell.


A Brüsszeli repülőtérről

A Brüsszeli repülőtér (BRU) igazából Zaventemben található, körülbelül 12 kilométerre Brüsszeltől. Ne keverjük össze a jóval kisebb Brüsszel South Charleroi repülőtérrel, ami viszont a belga fővárostól jóval messzebb, 46 kilométerre fekszik, így ideutazva jóval hosszabb beutazási idővel kell számolnunk. Vele ellentétben a három kifutóval rendelkező nemzetközi repülőtér mind a megközelítés, mind a szolgáltatások, mind az átszállás szempontjából kényelmesebb választás lehet.

2019-ben a 26. legforgalmasabb európai reptér volt: ebben az évben fordult meg itt a legtöbb utas, több mint 26 millió fő. A Brussels Airlines, valamint TUI fly Belgium bázisaként szolgál.

Szolgáltatások

A Brüsszeli repülőtér egy többszintes épületet takar, aminek két csarnoka van. Az A a Schengeni övezeten belüli, a B pedig az azon kívüli járatokat szolgálja ki.

Több szolgáltatást is igénybe vehetnek a várokozó utasok a biztonsági ellenőrzést követően. A számos éttermen, báron, illetve vámmentes bolton kívül a reptér teljes területén elérhető az ingyenes Wi-Fi, de találunk még többek között ivókutakat, gyereksarkokat, pénzváltókat, ATM-et, gyógyszertárat, Naki pontokat (ahonnan hordozható powerbankeket lehet kölcsönözni) is.

A megváltozott képességű utasok számára speciális segítségnyújtás is elérhető; érdemes 48 órával az utazás előtt jelezni a reptéri személyzetnek, ha szükség van erre a szolgáltatásra. A hívők több különböző imatermet (zsidó, katolikus, muszlim, ortodox, protestáns) is használhatnak.

Egyes kapuk előtt pihenőszékeket találunk, de ha nyugodt körülményekre vágyunk, érdemes valamelyik váróba mennünk. A Diamond (díj fizetése ellenében bárki számára igénybe vehető), a Sunrise és a The LOFT (utóbbi kettőt a Brussels Airlines utasai használhatják) Lounge szolgáltatásai elsősorban üzleti utazók számára ideálisak. A munkaállomások, töltők mellett nyomtatókat és fénymásolókat is használhatnak az utasok, illetve kényelmes körülmények között van lehetőség pihenni és feltöltődni is. Ezen kívül lehetőség van tárgyalókat is bérelni a reptér területén, recepcióval, cateringgel stb.

Brüsszeli repülőtér

Megközelítése

A kocsi és a taxi mellett több tömegközlekedési eszközzel is gyorsan és kényelmesen eljuthatunk Zaventembe. A vasútállomás közvetlenül a reptér épülete alatt található, és óránként 8 vonat indul Brüsszelbe, valamint érkezik onnan. Az út a központi főpályaudvarról alig 15-20 perc, így ideális választás lehet, ha nem akarunk autót bérelni vagy taxizni. Ráadásul vonattal a legtöbb nagyobb belga városba, valamint Hollandiába és Franciaországba is eljuthatunk innen közvetlenül. Ezen kívül több nemzeti, illetve nemzetközi buszjárattal is megközelíthető a reptér.

Kapcsolódó tartalmak: