Tippek a foglaláshoz Utazási tanácsok

Hogyan pakoljunk, ha csak egy kézipoggyásszal utazunk?

Az, hogy mekkora táskát viszünk magunkkal egy repülőútra, elsősorban attól függ, hogy mennyi időre utazunk el. Ezen kívül természetesen az is fontos szempont, hogy mennyire éri meg nekünk a feladott poggyász plusz ára, és a vele járó problémásabb ügyintézés. Azonban ha egy hétnél rövidebb ideig leszünk távol, elegendő lehet egy kisebb utazótáska vagy egy hátizsák is. A továbbiakban ahhoz adunk néhány tanácsot, hogy milyen szempontok alapján érdemes bepakolnunk a kézipoggyászunkba.


Pontosítsuk az adatokat!

Először is, mindig nézzük át az adott légitársaság előírásait a kézipoggyászra vonatkozóan! Fontos, hogy ne arra alapozzunk, mi volt legutóbb, amikor velük utaztunk, mert bármikor megváltozhatnak a méretekre vonatkozó előírások. Azt is érdemes még egyszer átnézni, mit nem vihetünk fel a gépre, nehogy véletlenül valami fölöslegesen foglalja el a helyet. Ha már van táskánk, mérjük le még otthon a biztonság kedvéért, nehogy felszállásnál derüljön ki, hogy centikkel hosszabb vagy szélesebb az előírtnál. Azt is gondoljuk át, milyen programjaink lesznek: lehet a gurulós bőröndnél kényelmesebb lesz egy vállpántos táskával vagy egy hátizsákkal járnunk a várost.

Legyen minél könnyebb a táskánk!

Ha már tudjuk a megfelelő méretet, ki tudjuk választani a lehető legnagyobb táskát is. Szerencsére ma már extra könnyű, de tartós kézipoggyászokat is lehet kapni. Sokszor az is fel van tüntetve egy-egy darabnál, hogy melyik légitársaság előírásaival kompatibilis. Otthon pedig indulás előtt le is mérhetjük a súlyát, hogy biztosan a maximálison belül maradjunk.

Öltözzünk rétegesen!

Mindig nézzünk utána, hogy az úti célunkon milyen lesz az idő azokban a napokban, amikor odalátogatunk, és annak megfelelően pakoljunk ruhaneműt. Azzal is helyet spórolhatunk, ha az utazás idejére rétegesebben öltözködünk − persze csak ameddig kényelmes. Hajnali indulás esetén amúgy is hűvösebb van, illetve a gépen is jól lehet, ha van rajtunk egy plusz pulóver mondjuk, ha aludni akarunk.

Használjuk ki a teret!

Rengeteg helyet felszabadíthatunk egy kis odafigyeléssel, például ha hajtogatás helyett inkább felcsavarjuk a ruhákat, és a nehezebb, nagyobb darabokat tesszük alulra. Ha viszünk egy plusz pár cipőt, abba is rakhatunk pár kisebb holmit, de ha meg tudjuk oldani, legyen elég az az egy pár, amit viselünk. Pólóból, felsőből, zokniból stb. pedig nem feltétlenül muszáj minden napra újat pakolni: egy mosodával is olcsóbban járhatunk, mint egy feladott poggyásszal.

Tényleg csak azt vigyük, amit muszáj!

Sokat segíthet, ha kikészítjük, miket tervezünk vinni, és egyesével átnézzük, mi az, amire tényleg szükségünk lesz. Rengeteg dologról kiderülhet ilyenkor, hogy igazából pár napot el tudunk nélküle is tölteni, vagy rendelkezésre fog állni a szálláshelyünkön is (törülköző például). Ne ragaszkodjunk például a megkezdett, keménykötéses könyvhöz, inkább vigyünk egy vékonyabbat, vagy e-könyv olvasót.

Folyadékból csak a legszükségesebbet tegyük el!

Pakoláskor azzal is rengeteg helyet spórolhatunk, ha csak tényleg csak a legszükségesebb folyadékokat, kozmetikai termékeket visszük magunkkal. Külön is lehet kapni 100 ml-es üvegeket, illetve sok mindent árulnak kisebb kiszerelésben is (fogkrémet, dezodort például). Amit pedig nem muszáj, inkább hagyjunk otthon (a legtöbb szálláshelyen kapunk tusfürdőt például, úgyhogy ne ezzel vegyük el a helyet a táskánkból).

Ezek a tartalmak is érdekelhetik: