Tippek a foglaláshoz

A repülőjegy-foglaláshoz kapcsolódó dokumentumok

A repülőjegy lefoglalása egy izgalmas pillanat az utazók életében. Azonban a folyamat nem ér véget a foglalás befejezésével. Az utazás előtt és közben számos dokumentumra van szükség, amelyek segítenek a repülőút zökkenőmentes lebonyolításában. Ebben a blogbejegyzésben bemutatjuk, hogy a repülőjegy-foglaláshoz kapcsolódóan mikor milyen repülőjegy dokumentumok kerülnek kiállításra az utazónak, valamint, hogy pontosan mit tartalmaznak ezek. 


A foglalás visszaigazolása és a foglalási azonosító

Miután az utazó sikeresen lefoglalta a repülőjegyet, a megadott kapcsolattartó címre azonnal megérkezik egy visszaigazoló email, ami igazolja, hogy a foglalás az adott járatra sikeresen megtörtént. A visszaigazolás részletesen tartalmazza a foglalás adatait: az utazás dátumát, az indulási és érkezési repülőtereket és időpontokat, a járatszámokat és az utasok adatait, valamint a megrendelt szolgáltatások leírását. Amennyiben a jegy a foglaláskor nem lett kifizetve, akkor az utas itt találja a fizetéshez kapcsolódó információkat is. Ez az email fontos referenciapont a későbbi kommunikáció során, és lehetőséget ad a foglalás adatainak ellenőrzésére.

Minden repülőjegy-foglaláshoz tartozik egy ún. foglalási azonosító, ami kiemelt helyen szerepel a visszaigazolásban. Ez az azonosító rendkívül fontos, mivel erre hivatkozva lehet a későbbiekben beazonosítani és ellenőrizni a foglalást. A légitársaságok kérhetik ezt az azonosítót például a ülőhelyfoglaláskor vagy a repülőtéren történő azonosításkor, ezért lényeges, hogy gondosan őrizzük és hozzáférhető helyen tárolják ezt az utazás során.

Fontos tudni, hogy a visszaigazolás önmagában nem jogosít utazásra, ahhoz kiállított repülőjegyre is szükség van. 

Repülőjegy

A foglalás elkészítése és a repülőjegy kiállítása technikailag két külön lépés, ami a gyakorlatban sok esetben időben egybeesik. A repülőjegy a sikeres fizetést követően kerül kiállításra a foglalási rendszerben, és minden esetben elektronikus formában érkezik meg a vásárló email-címére.

  • Azonnali (bankkártyás) fizetés esetén a foglalás visszaigazolásával egyidejűleg a légitársaság rendszerében is elkészül a repülőjegy, amit a visszaigazoló email mellékleteként kap meg az utas.
  • Amennyiben a jegy árát a foglalás után egyenlíti ki a vásárló (pl. átutalással vagy banki befizetéssel), a repülőjegy a sikeres fizetés után, külön emailben kerül kiküldésre. 

A repülőjegy tartalmazza az összes fontos információt, amelyre az utasnak szüksége van az utazáshoz. Ez a dokumentum a repülőút igazolása és az engedély a repülőgépre való beszálláshoz, tartalmazza az útvonalat,  járatok pontos időpontjait és számait, a kiinduló és célállomást, valamint a 13 számjegyből álló repülőjegy-számot. Ez az egyedi kód alapvető fontosságú az utazás során, mivel a légitársaságok ez alapján tudják beazonosítani és ellenőrizni a foglalást.

A diszkont (vagy más néven fapados) légitársaságok nagy többségénél – pl. Ryanair, Wizz Air, Easyjet – nincsen repülőjegy dokumentumszám, csak a foglalási azonosító, így ezt ne is keressük a dokumentumokon. Azonban a foglalási azonosítóval rendelkező diszkont repülőjegyünk ugyanolyan érvényes, mint bármely más hagyományos repülőjegy.

Beszállókártya és a check-in

Fontos megérteni, hogy a repülőjegy vagy a foglalási azonosító nem azonos a beszállókártyával. A beszállókártya külön dokumentum, amely feljogosítja az utast arra, hogy a repülőgép fedélzetére lépjen, valamint tartalmazza a repülőn elfoglalt ülőhely számát. A beszállókártyát az online vagy a reptéri check-in (utasfelvétel) során kapják meg. 

  • Az online check-in-nel az utazást megelőzően a légitársaság weboldalán keresztül kényelmesen, gyorsan és sorbanállás nélkül készül el a beszállókártya. Az online check-in általában díjmentes, de sok esetben korlátozáshoz kötött (pl. az utazás megkezdése előtt csak bizonyos időtartamban vehető igénybe), ezért mindig érdemes tájékozódni a konkrét légitársaság gyakorlatáról.
  • Amennyiben az utas nem él az online check-in lehetőségével, akkor a repülőtéren található check-in pultoknál kell a beszállókártyát megszerezni. Néhány légitársaság díjat számít fel a reptéri check-inért, ezért érdemes előzetesen tájékozódni és felkészülni a lehetőségekre.

Az utazás során nem szükséges kinyomtatni a beszállókártyát. Sokkal kényelmesebb és környezetbarátabb megoldás, ha elektronikus formában tároljuk azt. Mentsük el a beszállókártyát a mobiltelefonunkra vagy egy másik hordozható eszközre, hogy mindig kéznél legyen az utazás során.

Repülőjegy dokumentumok - Check-on

Biztosításhoz kapcsolódó dokumentumok

Külföldi repülős utazások esetén általában minden esetben javasolt utasbiztosítást kötni, hogy egy váratlan baleset vagy anyagi kár esetén se maradjunk segítség nélkül. Az útlemondási- vagy sztornóbiztosítás pedig  az utazás meghiúsulása esetén nyújthat fedezetet a költségeinkre. 

Ezeket a biztosításokat a legegyszerűbben a repülőjegy foglalásával egy időben lehet megkötni. Ilyenkor a biztosításhoz kapcsolódó kötvény külön emailben érkezik meg a foglalás során megadott email címre. Szükség esetén – például egy egészségügyi probléma vagy baleset után – a megadott elérhetőségeken tudjuk felvenni a kapcsolatot a biztosítóval, és a dokumentumon található kötvényszámra hivatkozva lehet a biztosító felé a kárigényünket bejelenteni. 

Jó ha tudja, hogy a biztosítások használatához nem szükséges kinyomtatni a dokumentumokat. Sokkal kényelmesebb és praktikusabb, ha lementjük a kötvényt a telefonunkra vagy más hordozható eszközre, amelyet könnyen hozzáférhetünk az utazás során.

Számla

Minden, az oldalunkon megvásárolt szolgáltatásról számlát állítunk ki a vásárló számára. A számlázási adatokat a foglalás során kell megadni, itt lehet választani magánszemély vagy cég számára kiállított számláról is. A számlákat minden esetben emailben lesznek elküldve a foglalásnál megjelölt kapcsolattartó email-címére.

A számlázási információk kitöltésekor fontos a beírt adatok pontosságára odafigyelni, ugyanis utólagos módosításra csak 5 000 Ft számlamódosítási díj ellenében van lehetőség – kizárólag a tárgyévben kiadott számlák esetén.

Kapcsolódó tartalmak: