Úti cél ajánló

Látnivalók a bakancslistán: Empire State Building

New York számtalan nevezetes épülete közül mi most az Empire State Buildinget emelnénk ki. A városkép meghatározó felhőkarcolóját számtalan filmben láthattuk már, de megéri élőben is felkeresnünk: építészetileg is kiemelkedő, de társadalmi, illetve kulturális szinten is megkerülhetetlen része az Egyesült Államoknak. A gyönyörű kilátásról pedig még nem is beszéltünk. Irány az Empire State Building!


Története

Az Empire State Building 1931-es átadásakor a maga 443 méterével (beleértve az antennákat is) a világ legmagasabb felhőkarcolójának számított. Ezt a címet egészen 1970-ig őrizte, amíg el nem készült a World Trade Center első tornya. (Ma már “csak” az 54. helyen áll a világranglistán.)

A Midtown Manhattanben, a Fifth Aveneu-n található art deco stílusú toronyház ikonikusságát nem lehet eléggé hangsúlyozni; még saját irányítószáma is van. Egyrészt építésekor szó szerint kiemelkedett a nagyságával (korábban nem volt arra példa, hogy egy épület 100 emeletnél is magasabb legyen), másrészt az amerikaiak számára a reményt testesítette meg a nagy gazdasági világválság után. Az irodáinak számtalan bérlője volt az elmúlt 9 évtizedben, ma többek között a LinkedIn, a JCDecaux, a Human Rights Watch is rendelkezik itt székhellyel.

Nevét New York állam becenevéről kapta (“empire state”, azaz a birodalmi állam). Már egész korán, 1933-ban hatalmas ismertségre tett szert, amikor is King Kong az azonos című film végén “megmászta” a tornyot. Azóta is rengeteg filmben és sorozatban tűnt fel, többek között a Szerelem hullámhosszánban (itt fontos helyszínként is szolgált), a Függetlenség napjában, de az Így jártam anyátokkal és a Ki vagy, doki? egy-egy részében is fontos szerepet játszik az épület.

Az épületben három kilátó van: a 80., a 86., és a 102. emeleten. A 80. emeleten több kiállítás is található, többek között egy interaktív, multimédiás múzeum az épület történetéről. A 86-on van egy zárt, illetve egy nyitott kilátó is, így egész évben nyitva lehet, az időjárástól függetlenül. Itt 360 fokos panorámában csodálhatjuk meg a várost, köztük a Central Parkot, a Brooklyn hidat vagy a Szabadság-szobrot.

A 102. már teljesen zárt, és jóval kisebb is, de itt is lehetőség van körbe menni, és belátni egész New Yorkot. Sőt, szép időben akár 130 kilométeres távolságig el lehet látni a kikészített távcsövek segítségével. Természetesen boltok, kávézók, éttermek is a látogatók rendelkezésére állnak.

Ugyan a látogatók csak a lifteket használhatják, de évente egyszer, egy futóverseny keretében lépcsőn is felrohanhatnak a vállalkozó szelleműek a 86. emeletig. Ez összesen 1576 lépcsőfokot jelent.

Elhelyezkedése, látogatása

Mindenképpen jegyet kell vennünk a belépéshez, az ára attól függ, hogy mely kilátókig akarunk menni: a 86. emeletiig, vagy a felmennénk a 102-en találhatóra is. A lehető legszebb látványért érdemes vagy a hajnali órákban, vagy naplementekor mennünk. Értelemszerűen ezekben az időpontokban nagy a tömeg, így ha inkább csendesebben szeretnénk eltölteni a fenti időt, akkor kora délutánra időzítsük a látogatást.

Ezek a tartalmaink is érdekelhetik: