Úti cél ajánló

Srí Lanka felfedezése

Srí Lanka, azaz korábbi nevén Ceylon egy izgalmas szigetország: egyrészt van lehetőség felfedezni a természeti kincseit, másrészt megismerkedhetünk egykori kultúrákkal is a fennmaradt műemlékek révén. Településein keveredik a buddhizmus, a hinduizmus, illetve az európai gyarmatosítók hatásai is, így egy izgalmas kavalkád részesei lehetünk itt. Lássuk, miket érdemes látni, ha Srí Lankán járunk!


Nemzeti parkok

Srí Lankán számtalan nemzeti park és rezervátum található: az ország területének több mint 26%-a védettnek számít. Így ha valahol – természetesen a megengedett helyeken -, itt számtalan természeti kincset láthatunk.

Mi most csak pár lehetőséget emelnénk ki: az Udawalawe nemzeti park kínálja például az egyik legjobb esélyt arra, hogy szabadon kószáló elefántokat láthassunk. A népszerű Yala nemzeti park többek között a leopárdjairól híres, a Wilpattu pedig a tavairól.

Srí Lanka látnivalók - Udawalawe nemzeti park

Ádám-csúcs

Az ország közepén található, 2243 méter magas Ádám-csúcs nem egyszerűen egy megmászásra váró hegy, hanem több vallás híveinek is különösen fontos. A csúcsa közelében található ugyanis a Sri Pada, azaz a szent lábnyom (sokszor magát a hegyet is ezen a néven emlegetik), amely egyrészt szakrális helynek számít a buddhisták és a hinduisták számára is. Másrészt a lábnyomra emlékeztető sziklamélyedést a keresztények Szent Tamásnak, míg a muszlimok Ádámnak tulajdonítják (innen a hegy neve).

Arra tehát készüljünk, hogy számtalan zarándokkal találkozhatunk itt. Hat túraútvonalon juthatunk fel, amelyek különböző nehézségűek. Egyesek kifejezetten meredekek, míg másokon lépcsők és lámpák segítik a biztonságos feljutást.

Srí Lanka látnivalók - Sri Pada

Anuradhapura

Ha valahol, Anuradhapurában megismerhetjük a szingaléz kultúrát. Srí Lanka eredeti királyi fővárosában többezer éves romok között sétálgathatunk, amelyek még mindig vonzzák a buddhista zarándokokat.

Felsorolni is nehéz lenne, hány kegyeleti helyet találunk itt. Érdemes kiemelni például a Thuparamayát, a legrégebbinek tartott buddhista templomot vagy a III. században épített, 122 méter magas Jetavanarama sztúpát, ami egykor a nagy piramisok után a világ harmadik legmagasabb épülete volt. Érdemes megnézni még itt a szentként tisztelt Jaya Sri Maha Bodhi fát is, amelyet ie. 288-ban ültettek, ezzel pedig a világ legrégebben elültetett fájának számít.

Colombo

Bár Srí Lanka adminisztratív fővárosa Szrí Dzsajavardhanapura Kótté, az ország igazi központja kulturális, gazdasági és pénzügyi szempontból is Colombo. Az amúgy is fővárosként emlegetett Colombóban találkozik a történelem, a brit és a holland gyarmatosítók nyomai, és a modern, pezsgő éjszakai élet.

Itt található többek között a szigetország egyik legismertebb építménye, a 351 méter magas Lótusz-torony, amiből Pazar kilátás tárul elénk. Mindenképpen látogassuk meg az egyik legfontosabb buddhista templomot, a Gangaramayát, a régi világítótornyot, valamint a hatalmas Viharamahadevi parkot is sétáljuk körbe, ha erre járunk.

Szigirija

Az ország egyik UNESCO Világörökségi helyszíne a Sigiriya nevű sziklaerőd, Dambulla közelében (ahova szintén érdemes ellátogatni). A 180 méter magas gránitsziklát már messziről ki lehet szúrni: története az i.sz. V. századig nyúlik vissza, a rajta kialakított építmény volt már királyi vár és buddhista templom is.

Ezt a különleges helyet nehéz leírni: mind építészeti, mind kulturális szempontból meghatározó eleme a szigetnek. Többek között csodálatos freskók, teraszos és sziklakertek díszítik, valamint egy hatalmas, oroszlános kaput is találunk itt. Mindenképpen nézzük meg a saját szemünkkel!

Ezek a tartalmak is érdekelhetik: