Úti cél ajánló

Látnivalók a bakancslistán: az Iguazú-vízesés

Bakancslistás úti célokat bemutató sorozatunkban olyan helyeket mutatunk be, ahova legalább egyszer az életben megéri elmenni, mert páratlan élményben lesz részünk. Ezúttal ugyan egy nem túl közeli, de annál izgalmasabb nevezetességet mutatunk be: a világ legnagyobb vízesését, az Iguazú-vízesést. Ehhez a lenyűgöző természeti jelenséghez egészen Dél-Amerikáig kell mennünk, de a földrajzi távolság ne tántorítson el senkit. Ha ugyanis már ott vagyunk, a monumentális Iguazú-vízesés látványa ugyanis teljesen megbabonáz.


Elhelyezkedése

Az Iguazú-vízesés az azonos nevű folyón, Argentína és Brazília, azon belül is az argentin Misiones tartomány és a brazil Paraná állam határán található. Bár a folyó medre szinte teljes egészében Brazíliához tartozik, a vízesés nagy része (körülbelül 80%-a) Argentína részének számít. A vízesés két nemzeti park, az argentin Iguazú Nemzeti Park, valamint a brazil Iguaçu National Park területén helyezkedik el. Mind a kettő a UNESCO Világörökség részének számít.

Iguazú-vízesés - Elhelyezkedés

Története

Az őslakosok legendája szerint egy istenség beleszeretett egy halandó nőbe, Naipíba, aki viszont szintén földi szerelmével, Tarobával a folyón egy csónakkal próbált elmenekülni. Az istenség viszont dühében kettétörte a folyót, ezzel megölve a szerelmeseket, és létrehozva a világ legnagyobb vízesését.

A fordított J alakú vízesés tényleg monumentális: 2,7 kilométer széles, több mint 270 zuhatagból áll, ezek 64-82 méter közötti magasságúak. A számtalan vízfüggöny közül a leghíresebb kétségkívül az Ördögtorok nevű szakadék, mind közül a legmagasabb. Itt ráadásul összesen 14 zuhatagot találunk. Nemcsak a méretei miatt összetéveszthetetlen a többivel: az erőteljes vízáramlás miatt itt olyan, mintha folyamatosan köd lebegne a patkó alakú, 80-90 méter széles és 70-80 méter mély kanyonban.

Az argentin oldalon a szurdokba vezető stégek a folyómeder felső részén vannak, tehát a látogatók a folyóparttól egészen a szakadék széléig mehetnek, így a zuhatagokat felülről tudják megfigyelni. A brazil oldalon viszont a szurdok alján alakítottak ki stéget, így érdemes mind a kettőt bejárni, hogy a teljes képet megkaphassuk.

Iguazú-vízesés - Argentína

Megközelítése

Mindkét ország fővárosából elég egyszerűen és gyorsan eljuthatunk a vízeséshez. Buenos Airesből körülbelül 2 óra repülőút alatt Puerto Iguazúba, amit alig 6 kilométer választ el a nemzeti parktól. São Paulóból pedig másfél óra alatt jutunk el Foz do Iguaçu repülőterére, ahonnan szintén pár perc autóúttal eljuthatunk az úti célunkig. Mindkét nemzeti park csak belépődíj ellenében látogatható. Az argentin oldalon kisvasúttal juthatunk el a stégekig, de persze vannak kijelölt túraútvonalak is, ha közelebbről meg szeretnénk ismerni a dzsungel élővilágát.

Ezek a tartalmak is érdekelhetik: