Úti cél ajánló

Északi fények és fagyos csodák: úti célok az Északi-sark környékén

Bár ha azt mondjuk, elutazunk valahova, legtöbbször egy meleg, de minimum kellemes hőmérsékletű úti célra gondolunk, sokan inkább szó szerint hidegebb éghajlatra vágynak. Az északi-sarki úti célok is számtalan meglepetést, egyedi látnivalót kínálnak: az alábbi listán a legismertebbek közül válogattunk. Bármelyiket is válasszuk, az biztos, hogy egy életre emlékezni fogunk az ott töltött időre – és arra is van esély, hogy megpillantsuk az Aurora Borealist, azaz az északi fényt!


Rovaniemi, Finnország

Ha azt mondjuk, Rovaniemi, talán nem vágjuk rá rögtön, hogy Finnországban van, de ha azt mondjuk, hogy ez a Télapó hivatalos otthona, valószínűleg azonnal bevillan, milyen is lehet ez a hely. Lappföld központja körülbelül 6 kilométerre fekszik az Északi-sarkkörtől, igen forgalmas város, és a turisták körében is népszerű. a téli sportok kedvelői mellett a várostól pár kilométerre fekvő Mikulásfalu miatt is rengetegen látogatják. Itt akár magával a Télapóval is találkozhatunk (már ha éppen nem dolgozik).

Északi-sarki úti célok - Mikulásfalu

Tromsø, Norvégia

A norvégiai Tromsø a harmadik legnagyobb város az Északi-sarkkörön túl: itt található többek között a világ legészakibb egyeteme, planetáriuma és botanikus kertje. “Észak Párizsában” mindig találunk valamilyen programot: múzeumok, mozik, fesztiválok szórakoztatják az idelátogatókat. A legjobban a 421 méter magas Storsteinen-hegyről láthatjuk be a várost, köztük a központban található, XVIII. századi faházakat is.

Északi-sarki úti célok - Tromsø

Shetland-szigetek, Skócia

Skócia és egyben az Egyesült Királyság legészakibb régiójának számít a Shetland-szigetek. Az Északi fényeken túl elsősorban az érintetlensége miatt lett népszerű úti cél a szigetcsoport: a vadregényes tájakon természetes környezetükben figyelhetjük meg a madarakat, vízi élőlényeket (többek között bálnalesre szerveznek hajóutakat). Az egykor norvég fennhatóság alatt álló Shetland őskori leleteiről is ismert: az egyik legismertebb a Jarishof lelőhely, a Scalloway-kastély, valamint a Mousa Broch nevű építmény.

Fairbanks, Amerikai Egyesült Államok

Az Északi-sarkkörtől 230 kilométerre fekszik az alaszkai Fairbanks, ami szintén igen népszerű úti cél az Északra vágyók között. A sportolási lehetőségek mellett (itt rendezik meg minden évben az Eszkimó-Indián Játékokat) itt van például a Pioneer Park, benne több múzeummal és attrakcióval, amelyek révén megismerhetjük az állam történetét. Ráadásul Fairbanksnek is van egy saját “mikulásfaluja”. Igaz, az alaszkai North Pole (azaz Északi-sark) egy valódi település, de van itt egy Télapóház nevű ajándékbolt, illetve sétálhatunk a Hóember utcán vagy a Szent Miklós úton is.

Whitehorse, Kanada

Természetesen a hűvös időjárásáról is ismert Kanadában is eltölthetünk egy kellemes utazást, ha Észak felé mennénk. Yukon territórium fővárosa, Whitehorse erre kiváló választás lehet: a Guinness Rekordok Könyve szerint ez a legtisztább levegőjű város a földön. A Yukon folyó partján fekvő, hegyekkel körülvett Whitehorse a kirándulási lehetőségeken túl több múzeumot is kínál az idelátogatóknak, például az SS Klondike nevű hajómúzeumot. Érdemes innen kiindulva felfedezni a territórium további kincseit is: többek között három nemzeti parkot és 12 történelmi emlékhelyet találunk Yukonban.

Északi-sarki úti célok - Whitehorse

Ezek a tartalmak is érdekelhetik: