Érdekességek Úti cél ajánló

Látnivalók a bakancslistán: a norvég fjordok

Ha azt mondjuk, Norvégia, nagy valószínűséggel az első, ami eszünkbe jut, azok a fjordok. Ezekből a sziklafalakkal övezett, mélyen a szárazföldbe nyúló öblökből több mint 1000 van az országban, mi most csak párát emelnénk ki a legszebbek, leghangulatosabbak közül. Ha Norvégiában járunk, az alábbiakból legalább egyet, de inkább többet nézzünk meg a saját szemünkkel!


Hardanger-fjord

A második leghosszabb fjord Norvégiában a Bergentől délre, Hordaland megyében található Hardanger-fjord, “Norvégia gyümölcsöskertje”. Különleges szépségéről híres, mivel tele van gyümölcsfákkal a partvonala, ezért tavasszal igazán kellemes felfedezni ezt a környéket. Érdemes hajókirándulásra befizetni (ez igazából mindegyik fjord esetében ajánlott), illetve számtalan túraútvonal között válogathatunk.


Sogne-fjord

Nem véletlenül nevezik “mindegyik fjord királyának” a Sogn og Fjordane megyében (is) található Sogne-fjordot. Több mint 200 kilométeres hosszával a leghosszabb fjordnak számít Norvégiában (világszinten a második helyen áll), legnagyobb mélysége pedig 1308 méter. Érdemes ellátogatni az egyik leghíresebb részén, a Lustrafjordon található Skjolden településre, illetve közvetlenül mellette a Jotunheimen Nemzeti Parkba is. Egyik mellékága a gyönyörű Nærøy-fjord, ami a Világörökség részét képezi.


Geiranger-fjord

Szintén a UNESCO Világörökség részének számít a Geiranger-fjord, ami Møre og Romsdal megyében fekszik. Leginkább a vízeséseiről ismert: a fjord északi részén, Geiranger település közelében található, 410 méter magas Hét nővér-vízesés egy hétágú vízesést takar, míg vele szemben található az “Udvarló” nevű vízesés, illetve szintén ennek a fjordnak a része a “Menyasszonyi fátyol” nevű vízesés. A Geiranger-fjord szépségét valószínűleg az írja le a legjobban, hogy a Nærøy-fjorddal együtt inspirálták Arendelle királyságát a Jégvarázs-filmekben.


Hjørund-fjord

A Møre og Romsdal megyében található Hjørund-fjord ugyan a maga 20 kilométeres hosszával inkább rövidebbnek számít, de tájképben párját ritkítja. A fjordot ugyanis a Sunnmørsalpene-hegység veszi körbe. Több csúcsa is, mint például a Skårasalenmagassága is meghaladja az 1500 métert. Illetve mivel egy kifejezetten esős területen fekszik, a legtöbb fjorddal ellentétben itt kifejezetten zöld a tájkép ‒ igazán hangulatos bejárni.


Troll-fjord

Valószínűleg ennek a fjordnak a nevét azonnal megjegyezzük. A Nordland megyében található Troll-fjord az egyik legnépszerűbb turista látványosság Norvégiában. Bejárata nagyon keskeny, alig száz méter széles, de a körülötte lévő hegyek 1000 méternél is magasabbak. 3 kilométeres hosszával ugyan eltörpül a már felsorolt fjordok mellett, de szépségével és vadregényes hangulatával kárpótol ezért.


Korábbi hasonló tartalmaink is érdekelhetik: