Úti cél ajánló

A világ legszebb nemzeti parkjai

Szerencsére számtalan nemzeti park található a világ minden táján, ahol érték a természeti kincsek ápolása és védelme. Általában nagyon népszerűek a turisták körében, hiszen ezeken a helyeken egyszerre léphetünk ki a hétköznapokból, és láthatunk közelről különleges természeti jelenségeket. Most a legszebb nemzeti parkok közül válogattunk.


Yellowstone Nemzeti Park, Egyesült Államok

Valószínűleg a Yellowstone Nemzeti Park a leghíresebb tétel a listán, nem is véletlenül. 1872-ben adták át, és nemcsak az Egyesült Államok, hanem az egész világ első nemzeti parkjaként tartják számon. A hegyvidékekkel, szurdokokkal, vízesésekkel és tavakkal teli terület közel 9000 négyzetkilométert foglal e főként Wyoming államban, de egy része átlóg Montanába és Idahóba is. Itt található többek között az Old Faithful nevű gejzír, amely 44 percenként tör ki, illetve a 2300 méter magasan fekvő Yellowstone-tó ‒ hogy csak párat emeljünk ki a számtalan természeti csoda közül.

Szerengeti Nemzeti Park, Tanzánia

A Szerengeti Nemzeti Parkért egészen Tanzániáig kell utaznunk, de biztosak lehetünk benne, hogy megéri meglátogatni. Az 1981-ben átadott park közel 15 ezer négyzetkilométernyi szavannát takar. A legtöbben június és október között látogatnak ide, ekkor nagyobb eséllyel látható az állatok vándorlása. Az év másik felében az esős évszak miatt kevesebben jönnek ide, de táj természetesen ilyenkor is lélegzetelállító. Szafarira fel!

Amazónia Nemzeti Park, Brazília

Listánk harmadik tételét valószínűleg be sem kell mutatni: a híres-nevezetes brazil esőerdő is olyan egyedülálló élményt kínál, amihez a világon semmi sem fogható. Több mint 1 millió hektáron terül el a Tapajós folyó mentén, és Itaituba és Sanatrém városából közelíthető meg. A legjobb május és december között idelátogatni, és felfedezni a dzsungelt egy legalább 3-4, de inkább többnapos túra keretében.

Akan Mashu Nemzeti Park, Japán

Hokkaido szigetén található Japán legismertebb nemzeti parkja, az Akan Mashu, ami 1934 óta várja a látogatókat (ugyanebben az évben nyitotta meg a sziget másik híres nemzeti parkja, a Daisetsuzan). Az Akan és Kawayu nevű részekre osztott, 904 négyzetkilométeren elterülő Akan Mashu területét is a vulkáni aktivitás formálta különlegesre. A park elsősorban kristálytiszta tavairól híres, amelyek kráterekben alakultak ki. Itt található többek között a Mashū nevű krátertó, ezt tartják a világ legtisztábbjának.

Banff Nemzeti Park, Kanada

A kanadai Albertában található a Banff Nemzeti Park, amit 1885-ben nyitottak meg, később pedig a UNESCO Világörökség részének is megválasztották. Elsősorban romantikus, vadregényes tájairól ismert, hiszen a Sziklás-egység egy szakaszán helyezkedik el. Gyönyörű gleccserek (sajnos egyre kevesebb) találhatók itt, valamint a 325 négyzetkilométeres Columbia-jégmező is (ennek egy része átlóg a szintén látogatásra érdemes Jasper Nemzeti Parkba). Meg kell még említeni az 1600 méteren fekvő Lousie-tavat is; a tó és környéke egyike a Banff legszebb részeinek.

Rondane Nemzeti Park, Norvégia

Norvégia legrégebbi nemzeti parkja, a Rondane 1962-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. Az Innlandet megyében található park elsősorban a túrakedvelők körében kedvelt: 10 hegycsúcsa is 2000 méter fölött van, a legmagasabb a Rondeslottet a maga 2178 méterével. 2003-as bővítése óta 963 négyzetkilométeren terül el a Rondane, közepén a Rondvatnet nevű tóval. A mély völgyekkel és fennsíkokkal tarkított hegyvidék arról is ismert, hogy a rénszarvasok egyik legfontosabb természetes élőhelye.

Kapcsolódó tartalmak: