Repülőtér ismertető

Repterek a nagyvilágból: Torontó – Pearson Nemzetközi repülőtér

Repterek a nagyvilágból – Torontó: Pearson Nemzetközi repülőtér

A torontói repülőtér Kanada legforgalmasabb légikikötője, hiszen közel 40 millió utas fordul itt meg évente. 65 légitársaság szállít innét vagy ide utasokat. A reptér az Air Canada és a WestJet központja is egyben, valamint 5 kifutóval és 2 utasterminállal rendelkezik.

A torontói repülőtér

A repterek a nagyvilágból sorozatunk következő része a torontói nemzetközi repülőteret mutatja be az olvasóknak. A Pearson Nemzetközi Repülőtér a maga 40 millió utasával a világon a 35. helyet foglalja el a reptéri utasforgalmat tekintve, valamint Észak-Amerika 17. legforgalmasabb repterének számít. A repülőtér Kanada Nobel-díjas miniszterelnökéről, Lester B. Pearsonról kapta a nevét.

Torontói repülőtér
Toronto

Jelenleg két működő terminálja van a repülőtérnek, az 1-es és a 3-as. Az 1-esnek összesen 61 kapuja van. Ide érkeznek a Star Alliance légitársaságok gépei, de többek között az Air Canada, az Emirates-gépek és a United Airlines gépei is. A 3-as terminálnak 39 kapuja van, és egyebek mellett ide az Air France, a British Airways és a Finnair gépei érkeznek.

Közlekedés

Ha tömegközlekedni szeretnénk, akkor legegyszerűbben busszal lehet bejutni a reptérről a városközpontba. A 115-ös busz az 1-es terminál elől indul például és Bramaleáig közlekedik. A 192-es Kiling állomásig jár, ahová nagyjából 20 perc az út. Az 58A busz a 3-as termináltól indul a Lawrence West Station-ig, ahol számos egyéb tömegközlekedési eszközre lehet átszállni.

Gyorsvasúttal 25 perc alatt a belvárosban lehetünk és a vonat 15 percenként indul.

Ha taxit hívnánk, akkor megközelítőleg 40-50 kanadai dollárért visz be a sofőr a belvárosba, a pontos címtől függően. Természetesen a reptéren lehetőség van autót is bérelni.

Torontói Repülőtér
Torontói Repülőtér – Térképrajz

Hasznos információk

A repülőtéren számtalan üzlet és étterem szolgálja az utasok kényelmét, emellett van ingyen wifi is. Ha csak átutazóban vagyunk, de több időnk van a csatlakozásig, a csomagmegőrzőbe tehetjük a kézipoggyászt.

Torontói Repülőtér
Vámmentes vásárlási lehetőség

A reptéren található kozmetikai szalon is a vámmentes vásárlási lehetőségek mellett.

A reptér közelében több szálloda közül is választhatnak az átutazó utasok.

Speciális szolgáltatások

A reptéren több prémium lounge is van, síkképernyős tévével, kényelmes fotelekkel, meleg és hideg étellel, üdítőkkel, alkoholos italokkal és kávékkal.

A 3-as terminálon lévő Plaza Premium Lounge területén belül helyben készített ételekkel várják az utasokat.

Torontói Repülőtér
Étterem a reptéren

A reptéren belül van egy állandó kiállítás, és több időszakos kiállításnak is helyt adnak az 1-es terminálon belül.

Ez az első repülőtér, ahol az autisták és egyéb kommunikációs nehézséggel élő vagy néma utasok számára egy kártyát bocsátottak ki. Ezen egyszerűen, érthetően, jelképekkel tarkítva magyarázzák el a teendőket.

Ezek a bejegyzések is érdekelhetik!

    2 Responses

  1. Rendkívül praktikus , hiánypótló az információ ! Ami a legfontosabb , bizalomgerjesztő . Köszönöm Air Canada !

  2. Rendkívül praktikus , hiánypótló az információ! Ami fontos , bizalomgerjesztő . Köszönöm Air Canada !

A hozzászólás letiltva.