Szponzorált tartalom Tippek a foglaláshoz Utazás előtt Utazási tanácsok

Bankkártya-használat az utazásai során? Így készüljön fel!

Aki gyakran utazik külföldre már bizonyára tudja, hogy nem érdemes a megfelelő bankkártya nélkül elindulni. Nemcsak azért mert az utazás során, a repülőtéren, vagy éppen külföldön is számos előnye lehet a kártyás fizetésnek, de azért is, mert például előfordulhat, hogy csak bankkártyával lehet valamit kifizetni.

Ezzel a jelenséggel már a repülőjegy lefoglalásakor is találkozhatunk, ugyanis nagyon sok szolgáltató, például a diszkont modellben működő légitársaságok, nem tartják napokig a lefoglalt helyeket, ezért kizárólag azonnali bankkártyás fizetést engedélyeznek. Így sok esetben már a repülőjegy-foglaláskor is elengedhetetlen, hogy rendelkezzünk egy internetes vásárlásra is alkalmas bankkártyával.


Mire figyeljek repülőjegy foglaláskor?

1. Kártyatípus

Először is tájékozódjunk arról, hogy milyen kártyatípusokat fogad el a szolgáltató, ahol a repülőjegyünket szeretnénk megvásárolni. Tapasztalatunk szerint a legtöbb weboldalon egy Mastercard kártyával nem lehet mellélőni, azt szinte mindenhol elfogadják. Ha a kártyánk típusa alkalmas az adott internetes oldalon való fizetésre, akkor is érdemes ellenőrizni még egy-két dolgot, hogy elkerüljük a sikertelen fizetési próbálkozásokkal járó bosszúságokat.

Vannak olyan repülőjegyek, amelyeket csak bankkártyával lehet kifizetni.
Vannak olyan repülőjegyek, amelyeket csak bankkártyával lehet kifizetni.

2. Vásárlási limit

Általában egyszer beállítjuk, aztán teljesen megfeledkezünk róla és csak akkor döbbenünk rá, hogy mekkora a limitünk, ha egy nagyobb összeget igyekszünk kifizetni vele, sikertelenül. Éppen ezért még vásárlás előtt ellenőrizzük le a bankunknál, hogy mekkora összeget fizethetünk ki a kártyánkkal online (főleg ha költségesebb, távoli út célra, esetleg több főre szóló repülőjegy-foglalást kell vele kifizetnünk).

3. Fedezet

Talán a legfontosabb dolog. Ellenőrizzük fizetés előtt, hogy meg van-e a megfelelő fedezet az adott bankkártyán, hiszen igencsak kellemetlen lehet, ha emiatt lecsúszunk egy kedvező ajánlatról és elviszik az orrunk elől a kiszemelt jó árú repülőjegyeket.


Mastercard bankkártyával könnyen és kényelmesen fizethet külföldön is.


Mire figyeljek a repülőtéren és a repülőgépen?

1. Plusz díjak

Ha már a kellemetlenségeknél tartunk, a repülőtéren előfordulhat, hogy elszámoltuk magunkat és a megengedett határértéknél nagyobb poggyásszal érkezünk. Ilyen esetben a helyszínen kell a túlsúlyos poggyász szállításáért plusz költséget fizetnünk.

De az is előfordulhat, hogy online nem sikerült, vagy nem volt lehetőségünk poggyász szállítást vásárolni a repülőjegyünkhöz. Ugyanis vannak légitársaságok, amelyek csak a reptéri- utasfelvételt és poggyász vásárlást támogatják. Ilyenkor jó ha nálunk van a bankkártyánk és a check-in során egyszerűen ki tudjuk fizetni az esetleges plusz költségeket.

2. Lounge használat

Hogy ne csak a fizetést és a bosszúságot említsük, jó tudni, hogy bizonyos bankkártya tulajdonosok utazásaik során használhatják a reptereken külön a részükre kialakított utasvárókat, ahol bankkártyájuk és beszállókártyájuk felmutatásával ingyen fogyaszthatnak az étel és italkínálatból, internetezhetnek, magazinokat olvashatnak, pihenhetnek, ezzel is kicsit „gyorsítva” a reptéri várakozás perceit. Ilyen például a Budapesti Liszt Ferenc Repülőtéren lévő Mastercard Lounge, amit az Arany, Platina vagy World Mastercard kártya tulajdonosok használhatnak. De ugyanígy a bécsi repülőtéren is elérhető ez a szolgáltatás.

Kényelmes várakozás a repülőtéri utasvárókban, a prémium bankkártya tulajdonosoknak ingyenes.
Kényelmes várakozás a repülőtéri utasvárókban, a prémium bankkártya tulajdonosoknak ingyenes.

3. Biztosítás

Bizonyos prémium bankkártyák esetében a lounge használat mellett egyéb kiegészítő szolgáltatások is járnak a kártyabirtokosnak, például utasbiztosítás. Erről nem árt tudni az utazás szervezésekor, hiszen ez esetben nem szükséges utasbiztosítást kötnünk.


Mire figyeljek külföldön?

A bankkártyás vásárlások már annyira megszokottak és hétköznapiak, hogy szinte már automatikus mozdulat. Egyetlen mozdulattal fizetünk a boltban, pár kattintással egy webshopban, egy érintéssel az étteremben. Azért külföldön érdemes kicsivel körültekintőbben használni és nagyobb figyelmet fordítani a biztonságra, ugyanis sajnos sok helyen a turisták könnyű célpontjává válhatnak a bankkártyás visszaéléseknek.

1. Biztonság

Utazás előtt mentsük el a számlavezető bankunk ügyfélszolgálati számát a telefonkönyvünkbe. Így ha bármi történik, például elveszítjük, esetleg ellopják a bankkártyánkat azonnal fel tudjuk hívni a kibocsátó bankot és le tudjuk tiltani a kártyát. Javasoljuk még továbbá, hogy előre töltsük le a bankunk mobilapplikációját, így ha bármit kell módosítani a kártyánkkal kapcsolatban egyszerűen meg tudjuk majd tenni külföldön is.

A bajt elkerülendő mindig ügyeljünk arra, hogy a kártyánk adatait ne tudják lemásolni, felírni, lefényképezni. Külföldön is legyünk elővigyázatosak a PIN kód használatakor, győződjünk meg arról, hogy senki sem láthatja, milyen számokat ütünk be az automatába vagy a bolti terminálba.

Bankkártya-használatkor legyünk körültekintőek külföldön is.
Bankkártya-használatkor legyünk körültekintőek külföldön is.

Ha a kártyás fizetésnél a blokkhoz az aláírásunkat is kérik, mindig olvassuk el, hogy mit írunk alá. Soha ne adjuk ki a kezünkből a bankkártyát, étteremben például kérjük meg a pincért, hogy hozza oda a fizetéshez a terminált, vagy fizessünk a pultnál.

Nyaralás előtt értesítsük a bankunkat arról, hogy külföldre utazunk, jelezzük azt is hogy hová megyünk és mennyi időre. Ugyanis a bankok biztonsági óvintézkedésként, figyelik az egyes kártyahasználati szokásokat, és ha kirívó kártyahasználatot észlelnek (például addig szokatlan, többszöri külföldi vásárlás vagy nagyobb összegű vásárlás) könnyen lekorlátozhatják a bankkártyánkat.

2. Ellenőrzés

Külföldön is tartsuk kézben pénzügyeinket. Érdemes a bankunknál SMS szolgáltatást igényelni a kártyánkhoz, és ha bármilyen tranzakcióra kerül sor, a bank SMS értesítést küld. Így külföldön is mindig figyelemmel kísérhetjük a pénzünk mozgását és ha gyanús tevékenységet tapasztalunk, esetleg illetéktelen kártyahasználatot észlelünk azonnal tudunk intézkedni a kártya letiltása érdekében.

Állítsunk be SMS értesítést a bankkártyás tranzakciókról.
Állítsunk be SMS értesítést a bankkártyás tranzakciókról.

Bár a világ legtöbb üzletében, éttermében már lehet bankkártyával fizetni, azért külföldi vásárlás előtt, vagy szolgáltatás igénybevétele előtt érdeklődjünk, hogy elfogadnak-e bankkártyát és hogy van-e a kártyahasználatnak valamilyen plusz költsége.

Informálódjunk előre az úti célunkról, milyen a kártyahasználat az adott országban, vannak-e ATM-ek, milyen kártyát érdemes magunkkal vinni? Ha szeretnénk például külföldön autót bérelni, is érdemes utánajárni, mert a legtöbb autóbérlőnél csak dombornyomott hitelkártyával lehet igénybe venni a szolgáltatást.

3. Vásárlási és készpénzfelvételi limit

Mielőtt elindulunk érdemes ellenőrizni a vásárlási és készpénzfelvételi limitet, mivel külföldön, nyaralások alkalmával a belépőkre, közlekedésre, ajándékokra, étkezésekre jellemzően többet költünk, mint általában.

Ugyancsak utazás előtt érdemes tájékozódni arról is, hogy a számlavezető bankunk a külföldön történő kártyás fizetésre és készpénzfelvételre milyen szabályokat alkalmaz, milyen költségekkel járhat, milyen devizaváltási árfolyamon számolnak. Így még utazás előtt eldönthetjük, hogy készpénzzel vagy a bankkártyánkkal éri meg jobban külföldön fizetni.

Egy külföldi utazás sok előkészülettel jár, ha megvan a repjegyünk, szállásunk, biztosításunk és már elterveztük, hogy mit szeretnék csinálni az úti célon, készüljünk fel kicsit a bankkártyahasználatra és a külföldön történő fizetésekre is, hogy ne érjenek meglepetések.

Szívesen megosztaná velünk külföldi bankkártya-használattal kapcsolatos tapasztalatait? Esetleg kérdése lenne? Írjon hozzászólást!


    One Response

  1. Meggondolandó, hogy mostanában kp.-ben vagy kártyával fizetünk külföldön. Annyira rossz a forint árfolyama mindenhez képest, hogy a korábban összegyűjtött és jó árfolyamon vásárolt Euróval sokkal olcsóbban jövök ki, mintha a helyi pénzt a bank a kártyán keresztül átváltja forintra és ezt vonják le a forint számlámról!

A hozzászólás letiltva.