Repülőtér ismertető

Repterek a nagyvilágban: Chicago – O’Hare nemzetközi repülőtér

A chicagói repülőtér az Amerikai Egyesült Államok egyik legjelentősebb nemzetközi repülőtere. Az United Airlines és az American Airlines bázisa is. Hatalmas utasforgalma mellett sajnos jelentős késéseiről is ismertté vált.

A chicagói repülőtér

A repülőteret 1943-ban nyitották meg Chicagótól 27 kilométerre. A gépmozgásokat tekintve a világ legforgalmasabb reptere, míg az utasszámot nézve Amerika második és a világ ötödik legforgalmasabb reptere az O’Hare. Évente több mint 70 millió utas fordul meg itt, összesen 210 úti cél érhető el innét.

Mivel este 10 és reggel 7 között nem szállhat fel gép, viszonylag szűk idősávban kell lebonyolítani ezt a nagy utasforgalmat. Nem véletlen, hogy itt a legnagyobb a késések és a járattörlések aránya. A késésekről már a repülőtér honlapjának nyitóoldalán is tájékozódhatnak az utasok.

Chicagói repülőtér ismertető A-Z-ig | repjegy.hu blog

A reptéren 4 terminál van 8 csarnokkal és összesen 193 kapuval, valamint 8 kifutópálya található itt. Az Egyesült Államokon belül New Yorkba indul a legtöbb utas Chicagóból, míg nemzetközi viszonylatban London a fő úti cél.

Közlekedés

A repülőtér könnyen megközelíthető autóval, taxival, metróval, vonattal és busszal is. Chicago belvárosába a kék metróval lehet eljutni, míg a vonatállomás és a regionális buszok megállói az 1-es, 2-es és 3-as terminál irányából gyalog érhetők el. Az elővárosi vonatokhoz Shuttle buszok visznek ki. A terminálok között automata vonatok szállítják az utasokat.

Hasznos információk

A legtöbb repülőtérrel ellentétben az O’Hare repülőtéren biztonsági okokból nincs poggyászmegőrzés, így a csomagjaikat minden esetben magukkal kell vinniük az utasoknak.

A parkolóhelyeket előre, online le lehet foglalni a honlapon keresztül annak függvényében, hogy rövid időre vagy hosszú távra van szükség a parkolóhelyre. A honlapon kiírják azt is, van-e szabad taxi az állomáson.

Chicagói repülőtér ismertető A-Z-ig | repjegy.hu blog

Az átszálló utasok a számtalan lounge egyikében pihenhetnek. Éttermek, bárok és rengeteg üzlet kínálatából válogathatnak az itt megfordulók. Az éttermekben gyerekmenük és babaszékek is elérhetők.

Mivel a járatok itt gyakran késnek, esetleg törlik is őket, akinek a reptéren kell éjszakáznia, több szálloda közül is választhat.

Speciális szolgáltatások

A kisgyermekes édesanyák számára minden terminálon létrehoztak olyan baba-mama szobákat, ahol csendes, nyugodt környezetben szoptathatják, altathatják a kicsiket. A kényelmes ülőhelyek mellett saját mosdókkal is rendelkeznek ezek a szobák.

Szintén minden terminálon vannak olyan uniszex, családi mosdók, ahol a szülők az ellentétes nemű gyermeküket is bekísérhetik a mellékhelyiségbe.

Chicagói repülőtér ismertető A-Z-ig | repjegy.hu blog

Azoknak az utasoknak pedig, akiknek jelentősen késik a járata vagy törölték azt, takarót, párnát, piperecikkeket biztosítanak a reptéren.

A pihenésre, feltöltődésre vágyó átutazók rendelkezésére áll jógaszoba, valamint egy aeroponikus kert, ahol a növények nem a talajba, virágföldbe vannak ültetve, hanem oszlopokra felfüggesztve, és a növekedésük a tápoldatos öntözés segítségével biztosított. Elsősorban konyhakerti növényeket, fűszernövényeket nevelnek így.

Ezek a bejegyzések is érdekelhetik!

    2 Responses

A hozzászólás letiltva.