Utazás előtt Utazási tanácsok

Első repülőút? Ezekre figyeljen!

Még sosem repült? Nem tudja, mi vár Önre az első repülőút alkalmával? Most sorra vesszük a legfontosabb tennivalókat, lépéseket annak érdekében, hogy a repüléstől való félelem helyett csak az Önre váró nyaralás miatt izguljon.

Ha már megvan a repülőjegye és tudja mikor fog utazni, az indulás előtti napokban érdemes felosztani a tennivalókat úgy, hogy stresszmentesen mindenre fel tudjon készülni az első repülőút előtt.

Tájékozódás

A legfontosabb, hogy minden utazással kapcsolatos dologról részletesen tájékozódjon előre a légitársaság és a repülőtér honlapján, különösképp ha ez az első repülőút, amin Ön utazik. Mikor nyílik meg a check-in (utasfelvétel) lehetősége? Van-e lehetőség online check-inre? Milyen tárgyak, eszközök vihetők fel a fedélzetre a kézipoggyászban, és mi adható fel a bőröndben? Mekkora lehet a csomagok maximális mérete és súlya? Mi a teendő átszállás esetén?

Érdemes előre lemérni az otthoni bőrönd, kézitáska méretét. Ha még sosem repült, lehet, hogy szüksége lesz egy új gurulós bőröndre. A boltban is mérje le a megvásárolni kívánt bőröndöt vagy táskát, nehogy néhány centiméteres eltérés miatt ne engedjék fel például a kézipoggyászát a fedélzetre.

Tervezze meg előre, milyen eszközzel fog kijutni a reptérre és milyen útvonalon. A taxit, reptéri buszt érdemes már pár nappal előbb megrendelni. Úgy tervezzen, hogy legalább másfél, de inkább 2 órával a gép felszállása előtt már legyen a repülőtéren.

Első repülőút - Mire figyeljen?
A reptéri információs táblákon ellenőrizze, hogy kiírták-e már a járatát

Tennivalók

Amikor megnyílik a check-in lehetősége, jelentkezzen be. Az út előtt pár nappal tervezze meg, milyen ruhadarabokra, eszközökre lesz szüksége. Így ami hiányzik még gyorsan beszerezheti, az otthoni dolgait, ruháit is készítse elő.

Ne feledje, hogy a gép fedélzetére, a kézipoggyászban csak maximum 10 darab, egyenként legfeljebb 100 ml-es folyadékot szabad felvinni! Sok helyen lehet kapni kifejezetten repülős utazásokhoz kitalált kis újratölthető tégelyeket, tubusokat. Ezekben egyszerűen magával viheti a szükséges tusfürdőt, sampont, naptejet és hasonló folyékony termékeket. A feladott poggyászokra ez a szabály nem vonatkozik, tehát azokba a bőröndökbe, amelyeket a gép rakterében szállítanak, 100 ml-esnél nagyobb folyadékokat is lehet tenni.

Ha csak kézipoggyásszal, pár napra utazik, a szükséges iratok, tisztálkodószerek mellett csak a legszükségesebb váltás ruhadarabok férnek el a táskában. Indulás előtt egy nappal pakoljon be, mérje le a bőröndöt. Ha szükséges, most még megvásárolhatja a feladott poggyászt is. A kézi- és feladott poggyászokról, és arról, hogy melyikbe miket lehet bepakolni itt írtunk bővebben!

Biztonsági ellenőrzés a reptéren

Ha az online check-int választotta, a reptérre kiérve először a biztonsági ellenőrzésre kerül sor, kivéve, ha előbb fel kell adnia a poggyászt. Az ellenőrzés során egy tálcára kell tenni a kézipoggyászt és egy másikra a kabátot, cipőt (ha magasabb szárú cipőben, bakancsban, csizmában utazik, azt általában le kell venni), övet, szemüveget, telefont, tabletet, laptopot, valamint a táskából ki kell venni a folyadékokat. Ezért ezeket célszerű a kézipoggyász külső zsebében elhelyezni, hogy egy mozdulattal elő lehessen venni. Helyezze az összes folyadékot egy átlátszó, lezárható nejlonzacskóba.

Jellemzően a reptereken a biztonsági ellenőrzés helyszínén kijelzőkkel, táblákkal jelzik, hogy mit kell csinálni, és szívesen segítenek az ellenőrzést végző reptéri dolgozók is, így semmiképp nem érdemes a biztonsági ellenőrzés miatt izgulni!

Első repülőút - Mire figyeljen?
A budapesti repülőtér terminálja

Az átvizsgálás után lesz ideje szétnézi a terminálon, vásárolni, kávézni. De mindig figyelje a kijelzőt, ahol kiírják a hamarosan induló járatokat és a beszállási kapukat. Ha kiírták, melyik kapunál történik a beszállás, fáradjon oda, és inkább ott várakozzon a kapu közelében. Amikor megnyílik a kapu, és elindul a beszállás ellenőrzik az úti okmányokat és a beszállókártyát. Van, ahol a kézipoggyász méretét, súlyát is megnézik. A gépre beszállva keresse meg helyét, és mielőbb üljön le. A hátizsákot az Ön előtti ülés alá kell elhelyezni, míg a merev falú bőröndöt a feje feletti poggyásztartóba. Vegye ki előre a mobiltelefont, könyvet, zenelejátszót, esetleg a magával vitt szendvicset vagy üdítőt, hogy az út során ne kelljen sokszor felállni (ez főleg akkor kellemetlen, ha az ablak mellett ül).

A repülőút során fel- és leszálláskor a helyén ülve, bekötve kell tartózkodnia. A gép fedélzetén a jelzések, valamint a légiutas-kísérők tájékoztatják időben a szükséges tennivalókról, előírásokról. Mosdót a gép elején és végén is talál. Ezeket nem lehet használni, ha a pilóta a biztonsági övek becsatolására szólít fel. Légitársaságtól függően vagy felszolgálnak ételt-italt, vagy – ahogy a fapados légitársaságoknál is szokás – meg tudja vásárolni.

Ezek a bejegyzések is érdekelhetik!

    3 Responses

  1. Az ejtőernyőt és/vagy úszógumit kizárólag a gép elhagyása után aktiválja!
    Jó utat!

A hozzászólás letiltva.