Tippek a foglaláshoz

Első repülőjegyemet foglalom. Hogyan lássak hozzá?

Első repülőjegyemet foglalom

Ha még sosem foglalt repülőjegyet az interneten, elsőre nagyon oda kell figyelni az egyes lépésekre. De ne ijedjen meg, nem nagy ördöngösség. Cikkünkben lépésről-lépésre átvesszük a foglalás menetét, hogy Ön megfelelően felkészülhessen és ne érjék meglepetések.  

Ha repülővel szeretnénk elutazni valahová, akkor már általában az időpont kiválasztásánál is érdemes több variációban gondolkodni annak érdekében, hogy minél kedvezőbb áron repülhessünk. Nem mindegy például, hogy főszezonban szeretnénk utazni vagy inkább kevésbé forgalmas időszakokban, de az is befolyásolhatja repjegyünk árát, hogy hétvégén vagy hétköznap utazunk. Érdemes tehát rugalmasan hozzáállnunk a foglaláshoz, és több dátumra is rákeresnünk. Természetesen ez leginkább egy nyaralás, vagy magánutazás esetén lehetséges, egy üzleti út esetében már sokkal kötöttebb mind az időpont, mind a helyszín.

Ha fejben minden összeállt, tudjuk, hogy mikor, hová és hányan szeretnénk utazni, megvan az elképzelés, akkor a legegyszerűbb, ha a számítógép elé ülve, online intézzük a repülőjegy lefoglalását.

Első lépés: repülőjegy ajánlatok keresése online

Először is a weboldal keresőjében válasszuk ki a kiindulási helyet és az úti célt. Fontos, hogy pontosan adjuk meg a városok nevét, mert csak konkrét városba/repülőtérre szóló jegyet tudunk lefoglalni.

Ha kiválasztottuk az indulási helyet és az úti célt, jelöljük meg, melyik nap utaznánk oda és melyiken vissza. Ha csak egy irányba szeretnénk utazni vagy még nem tudjuk, hogy konkrétan mikor lesz a visszaút, akkor természetesen csak egyetlen dátumot kell megadnunk. Úti céltól függően előfordulhat, hogy csak retúr jegyet lehet foglalni. Repülőjegy foglalás előtt érdemes tájékozódni az adott ország beutazási szabályairól.

Ezt követően jelöljük meg, hogy hány fő utazik, ebből hány fő gyerek és hány felnőtt. Ha csecsemő is utazik velünk (2 évnél fiatalabb), azt külön meg kell jelölni a létszám megadásakor, ugyanis az érvényben lévő szabályok szerint, csak annyi kisbaba utazhat, ahány felnőtt is megy, mert a csecsemők a repülőgépeken a felnőttek ölében utaznak, nekik nincs külön székük.

A megfelelő adatok kiválasztása után nyomjunk rá a „repülőjegyek keresése” gombra, hogy megkapjuk az elérhető járatokat és árakat (vagy másképp a találatokat).

Első repülőjegyemet foglalom
Keresés előtt válasszuk ki az úti célt

Második lépés: válogatás az elérhető repülőjegy ajánlatok között

A találatokat a weboldalak jellemzően ár szerint növekvő sorrendben listázzák ki. Ha olyan oldalon vásárlunk, ahol több légitársaság ajánlata közül is választhatunk, akkor egyszerűen rendezhetjük a találatokat ár, utazási idő hossza vagy indulási idő alapján is. Kiszűrhetjük a fapados járatokat és azokat, ahol egy éjszakát a reptéren kellene tölteni a kedvezőtlen csatlakozás miatt. Így könnyedén tudunk válogatni a rengeteg különböző ajánlat között.

Adatmegadás és foglalás előtt még ellenőrizzük a kiválasztott járatok részleteit, hogy pontosan mikor indul, mikor érkezik, ha átszállásos járat akkor mennyi a várakozási, a csatlakozási idő, hogy milyen szabályok érvényesek az adott repülőjegyre, lehet-e például utólag módosítani, vagy visszatéríthető-e esetleg, hogy tartalmaz-e a kapott ár poggyászt.

Ha megvan az optimális járat, kattintsunk a foglalás gombra.

Első repülőjegyemet foglalom
Válogasson a legjobb repülőjegy árak között

Harmadik lépés: adatok megadása és kiegészítő szolgáltatások hozzáadása a foglaláshoz

A járat kiválasztása után következik az adatok megadása. Készüljünk fel előre, szerezzük be az összes utas pontos adatait, mert a legtöbb esetben nem lehet, vagy nagyon költséges az elírt neveket módosítani. Figyeljünk arra, hogy a nevek pontosan úgy szerepeljenek, ahogy a személyi igazolványban vagy az útlevélben is szerepel (abban az okmányban amellyel utazáskor igazolni tudjuk magunkat). Ez azért is nagyon fontos, mert a repülőtéren ezen okmányok alapján engedik fel az utasokat a gépekre. Ha nem szerepel helyesen az utas neve, megtagadhatják a beszállást.

Ha van rá lehetőségünk, akkor érdemes már a repülőjegy foglalás során megvásárolni a plusz szolgáltatásokat, mert ilyenkor általában kedvezőbb áron kínálják a szolgáltatók. Gondoljuk át, hogy mennyi időre megyünk, mennyi csomagot viszünk magunkkal, van-e szükségünk feladott poggyászra, vagy hogy szeretnénk-e utasbiztosítást esetleg útlemondási biztosítást kötni.

Repülőjegy foglalás elsőre
Fontoljuk meg, mennyi csomagra van szükségünk

Negyedik lépés: a repülőjegy foglalás véglegesítése és fizetés

Az utasadatok megadását és a plusz szolgáltatások kiválasztását követően már csak egy utolsó ellenőrzés és a repülőjegyek kifizetése vár ránk.

Ellenőrizzük le még egyszer alaposan az adatokat, dátumokat, időpontokat, neveket, majd menjünk tovább a következő lépésre, a fizetésre. Online vásárlás esetén általában több különböző fizetési mód is rendelkezésünkre áll. A legnépszerűbb a bankkártyás és az utalásos fizetés. De előfordul, hogy lehetőségünk van például PayPal fiókon keresztül vagy személyesen kifizetni a jegyeket. Fontos tudni azonban, hogy nem minden repülőjegyre vonatkozik ugyanaz a szabály. Van olyan repülőjegy, amit kizárólag bankkártyával lehet kifizetni, ezek jellemzően a fapados légitársaságok járataira szóló jegyek. Arról, hogy az általunk választott jegyek esetében konkrétan milyen fizetési mód áll rendelkezésünkre, a foglalás során tudunk tájékozódni.

Első repülőjegyemet foglalom
Van olyan repülőjegy, amit kizárólag bankkártyával lehet kifizetni.

A jegy megvásárlásáról a szolgáltatótól emailben értesítést kapunk. Ez az értesítés (úgynevezett visszaigazoló email) nagyon fontos, mivel ebben a szolgáltató visszaigazolja a foglalásunkat, és minden fontos információt részletez a repülőjegyekkel, járatokkal, szabályokkal, utasokkal, további teendőkkel kapcsolatban. Ezt mindenképp érdemes végigolvasni és megőrizni.

A megbízható szolgáltatóktól minden esetben kapunk visszaigazolást a foglalásról, amelyben tájékozódhatunk a további lépésekről (például arról, hogy le kell-e töltenünk a repülőjegyet, vagy kinyomtatnunk, de legtöbbször az utasfelvételről is).

Hasznosnak találta cikkünket? Ossza meg ismerőseivel is!

Ezek a bejegyzések is érdekelhetik!

  21 Responses

  1. Tisztelt Címzett!

   Az interneten vásárolt repülőjegyemre nincs ráírva a fizetett biztosítás. Hogyan lehet ezt megkapni?

   1. Kedves József!

    Kérem vegye fel a kapcsolatot a jegyet/biztosítást kiállító irodával.

    Üdvözlettel,
    repjegy.hu

 1. Köszönöm szépen! Nagyon hasznosnak talàltam a cikket mert épp a napokban készülök foglalni.

 2. Kedves Zoltán,

  Minden légitársaság eltérő szabályt alkalmaz. Általában egy darabot lehetséges szállítani utasonként azonban sokszor a kapunál le kell adni így értékeket ebben ne szállítsanak.

  üdvözlettel,
  repjegy.hu

 3. Amennyiben vízumra vár valaki, de nem biztos, hogy megkapja, hogyan lehet foglalni fizetés nélkül? Mennyi ideig tartja a társaság a lefoglalt jegyet?

  1. Kedves Márta,

   Jellemzően kevés ideig tartható egy foglalás fizetés nélkül, légitársaságonként változó!

   üdvözlettel,
   repjegy.hu

 4. Köszönöm, nagyon jó a tájékoztató, a segítség még így is jól jön.

 5. Jó napot kivánok.
  A jegy árán felül reptéri..stb. illetéket is kell fizetni ?
  Köszi Németh János

  1. Kedves János,

   A repjegy.hu weboldalon található árak már tartalmazzák a reptéri illetéket!

   üdvözlettel,
   repjegy.hu

 6. Üdv! Én a Lot-légitársasághoz foglaltam le 3 db retúr jegyet idén december 24-től, január 7-ig a repjegy.hu-n keresztül New York-ba. Régebben utaztam már a Wizzair-nél, és mikor megkaptuk a repjegyet online, egy színes-szagos jegyet kaptunk vonalkóddal, mindennel ellátva, ellenben a mostani jegy egy egyszerű, adatfelsorolásból áll, kód nélkül. Persze a foglalási szám és a regisztrációs szám ugyan úgy rajta van, egyéb adatokkal és információkkal együtt. Gondoltam kipróbálom a lot.com-oldalán a saját foglalásom menüpont alatt, hogy akkor benne vagyok-e a rendszerben, de sehogy sem fogadja el a családi nevem semmilyen formában, és azt mondja nem található a keresőben ez a név. Pedig ugyan azt írom be, ami a jegyen szerepel. Lehet, hogy mivel még sokára van az utazás időpontja ezért meg nem tudok így, ilyen formában bejelentkezni? Vagy ne izguljak és maradjak a hagyományos helyszínen becsekkolásnál? Az aggodalmam oka, hogy megfelelő e a jegyem és, hogy nem ott fog kiderülni, hogy valami nem stimmel? Benne vagyok a rendszerben?

  Válaszukat előre is köszönöm!

  1. Kedves Helga!

   Kérem küldje el foglalási azonosítóját kérésével az info@repjegy.hu címre és ellenőrizzük foglalását!

   Köszönjük!

   üdvözlettel,
   repjegy.hu

 7. Köszönöm, én szeretném tudni a becsekkolas menetét, online megoldás is van?

  1. Kedves Katalin,

   Melyik légitársasággal fog utazni?

   üdvözlettel,
   repjegy.hu

 8. WizzAir-nál mennyi idővel az utazás előtt kell – lehet becsekkolnom? Ez mehet online is?

  1. Kedves Gyula!

   A Wizzair légitársaság járataira 48 órával a járat indulása előtt tud becsekkolni a légitársaság weboldalán. A repülőtéri csekkolásnak külön díja van.

   üdvözlettel,
   repjegy.hu

 9. Jónapot!
  Segitsenek kérem valami ötlettel/infóval!
  A bravofly-on végigjátszottam a repjegyrendelést Stuttgartba,beírtam a kártyaadataimat a 14.325ft-os jegyár kifizetéséhez ami végig szerepelt végösszegnek majd meglepődve kapom a bankomtól az SMS-t 22.500ft-os repjegy vásárlásról.
  Én ilyen összeget nem hagytam jóvá,sehol nem is szerepelt a rendelés folyamán!
  Semmilyen részletező számlát nem kaptam azóta se amiből kiderülne,hogy miért vertek így át.
  Mit tehetek a cég ellen az elrabolt pénzem visszaszerzése érdekében?
  Mellesleg a jegyár igy 2 nap eltelte után is 14.325ft!

  1. Kedves Adrien,

   Kérdésére az említett szolgáltató tudna választ adni, kivizsgálni azt.

   üdvözlettel,
   repjegy.hu

A hozzászólás letiltva.