Úti cél ajánló

Kedvenc látnivalóink Cipruson

Látnivalók Cipruson

Ciprus igazán különleges sziget, hiszen Ázsia és Európa találkozásánál fekszik a Földközi-tenger keleti medencéjében, így mindkét kontinens kultúrája találkozik itt. Magán viseli az ókori görög és római, valamint a középkori török birodalom nyomait, de mára már közkedvelt úti céllá vált a szórakozni és pihenni vágyók körében is. A következőkben a legismertebb Ciprus látnivalók kerülnek bemutatásra.


Larnaca

A délkeleti parton található Larnaca az egyik legnépszerűbb város a szigeten ‒ és nem csak azért, mert a közelében található a legnagyobb nemzetközi repülőtér az országban. Itt egyszerre van lehetőség a tengerparti pihenésre és arra, hogy elmélyedjünk a történelemben is. Érdemes megnézni többek között a Szent Lázár-templomot, a múzeumként működő erődöt, illetve a város közelében fekvő, festői szépségű sós tavakat.

Paphos

Paphos-ba látogatni felér egy időutazással: a Tróodosz-hegység lábánál fekvő város csodálatos régészeti leleteit a UNESCO Világörökség részének választották. Többek között ókori római és görög villák, színházak és egy erőd romjait fedezték fel itt, de érdemes megnézni a kikötőben található kastélyt, a város közelében fekvő nekropoliszt is. A város pezsgő éjszakai életéről is ismert, na meg természetesen számtalan strandjáról.

Aphrodité sziklája

A Phapos-tól Limaszolig vezető út mentén, a tengerpart felé magasodik a Petra tou Romiou, azaz Aphrodité sziklája. Ugyan magát a sziklát megmászni nem lehet, de érdemes elzarándokolni hozzá, hiszen a látványa a hullámos parton igazán lenyűgöző. Nevét onnan kapta, hogy a mitológia szerint itt született Aphrodité, a szerelem és a szépség istennője.

Limassol

Limassol Ciprus második legnagyobb városa, kikötője révén fontos kereskedelmi csomópontja az országnak, és az elmúlt évtizedekben a turisták körében is népszerűvé vált. A legenda szerint a ma múzeumként működő középkori kastélyban vette el jegyesét Oroszlánszívű Richárd, de a műemlékek mellett sok sétány, park, szórakozóhely is várja a látogatókat.

Agia Napa

Agia Napa az aktív pihenésre és szórakozásra váró turistákra szakosodott a déli tengerparton. Az üdülőparadicsomban összesen 27 strand közül választhatunk, a leghíresebb közülük a Nissi Beach, ami nemcsak Cipruson, hanem világszerte a legnépszerűbbek között van. A számtalan szórakozóhely mellett pedig vidámpark, vízi park, és megannyi hely található, ahol ki tudunk kapcsolódni.

Girne/Kerínia

Girne, vagy görög nevén Kerínia az Észak-Ciprusi Török Köztársaság területén fekszik, és a szakadár állam legnépszerűbb településének számít. A kikötővárosban pezseg az éjszakai élet (három egyeteme miatt sok fiatal él itt), de a műemlékek kedvelői is megtalálják itt a számításaikat.

Legismertebb helye a kikötőben található középkori kastély, benne az i. e. 4. századi görög kereskedőhajó roncsaival. A kirándulók számára pedig a Kerínia-hegység vonulatait ajánljuk.

Kapcsolódó tartalmak: