Úti cél ajánló

Misztikus Isztambul: látnivalók és érdekességek Törökország mesés városában

A Boszporusz és a Márvány-tenger két oldalán fekvő Isztambul nem véletlenül vonzza évente turisták millióit: földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően egyedülálló módon keveredik itt az európai és ázsiai, a nyugati és keleti kultúra. A legismertebb és legnagyobb török város nevezetességeit felsorolni is nehéz lenne, mi most csak pár olyan helyet emelnénk ki, amiket mindenképpen látni kell, ha Isztambulban járunk. Íme az isztambuli látnivalók!


Dolmabahçe palota

A Boszporusz nyugati oldalán fekvő, bámulatos Dolmabahçe palota egykor az oszmán birodalom adminisztratív központja volt. A barokk, a rokokó, a neoklasszikus és a török építészet jegyeit magán viselő épületen semmit sem spóroltak: példának okáért körülbelül 100 kiló aranyat használtak fel a díszítéséhez. Az ország legnagyobb palotája 45 ezer négyzetméteren terül el, és többek között tartozik hozzá három kapu, egy mecset és egy óratorony is.

Hagia Szophia

Isztambul egyik jelképének számít a gyönyörű Hagia Szophia, ami valószínűleg a legismertebb példája a bizánci építészetnek. Az eredeti ortodox bazilikát az évszázadok során többször újra kellett építeni, mai állapota pedig igazán megigéző látványt nyújt. Ez idő alatt volt katolikus templom, mecset és múzeum is az épület, 2020 óta pedig újra mecsetként látogatják.

Elsüllyedt palota

Igazi különlegesség az Elsüllyedt palota, azaz Bazilika Ciszterna, a legnagyobb a víztározók közül, amiket még a VI. században alakítottak ki a város alatt. Legismertebb elemei a 9 méter magas márványoszlopok, amelyek közül kettőt a mitológiai Medúza feje tart: eredetük nem tisztázott, ahogy az sem, miért fejjel lefelé helyezték el őket. A különleges hangulatú ciszterna az Oroszországból szeretettel című James Bond-filmből is ismerős lehet.

Bazárok

Törökországról révén szó nem hagyhatjuk ki, hogy elmerüljünk a labirintusszerűen kialakított bazárok forgatagában. Az 1461 óta működő Nagy Bazár (avagy Fedett Bazár) a világ legrégibb és egyik legnagyobb fedett piaca; a szintén fedett Egyiptomi, vagy más néven Fűszer Bazár 85 árusa is rengeteg kincset rejt. A kettő között pedig a nyitott Mahmutpasha Bazár fekszik. Készüljünk fel, alkudozni kötelező!

Galata-torony

A város egyik legismertebb építménye a román stílusú Galata-torony, vagy más néven Krisztus-torony. Közel 70 méter magasan emelkedik Isztambul felé, és jelenlegi formájában a XIV. század óta áll (korábban egy világítótorony volt a helyén). 2020-as restaurálása óta múzeumként várja a látogatókat, akik között különösen népszerű, mivel az 50 méter magasan lévő kilátójából az egész várost be lehet látni.

Herceg-szigetek

Ha némi nyugalomra vágyunk, és szeretnénk kicsit eltávolodni a város zajától, akkor kiváló választás kilátogatni a Márvány-tengeren található Herceg-szigetek egyikére. A szigetcsoport kilenc szigetből áll, ezek alkotják Isztambul Adalar kerületét. A kilencből csak öt lakott (a négy legnagyobbhoz járnak rendszeresen kompok), de ezeken nem lehet autóval közlekedni, így érdemes sétára vagy biciklizésre készülni. Kellemes időben pedig a túrák és városnézések után számtalan homokos tengerpart közül választhatunk, ha aktívan szeretnénk pihenni.

Kapcsolódó tartalmak: