Úti cél ajánló

A tűz és jég földje: látnivalók és érdekességek Izlandon

A varázslatos Izlandtól csupán pár óra repülőút választ el, mégis mintha egy másik világba érkeznénk. A szigetország földrajza semmihez sem fogható, egyszerűen a saját szemünkkel kell megtapasztalnunk a gejzírek, vízesések, vulkánok és persze az északi fény vidékét. Összeállításunkban igyekeztünk minél több látnivalót felsorolni, de biztosak vagyunk benne, hogy még legalább huszonötször ennyi természeti csodát fel lehet fedezni Izlandot járva.


Az arany kör

Az arany kör vagy körút egy körülbelül 250 kilométeres túrát takar, Reykjavikból indul, és oda is tér vissza. Akár szervezett túrára fizetünk be, akár kocsival magunk kelünk útra, ezen az útvonalon végigmenni kötelező program Izlandon. Megnézhetjük a különleges, lépcsőzetes Gullfoss-vízesést; a Strokkur nevű gejzírt, ami 6-10 percenként 15-20 méter magasra tör ki, illetve az “eredeti” Nagy Gejzírt, ami után ez a természeti jelenség a nevét kapta. A harmadik legismertebb pontja a körútnak a Þingvellir (angolosan Thingvellir) Nemzeti Park, az ország egyik szimbóluma. Igazán különleges helyről beszélünk, mivel itt találkozik az amerikai és az eurázsiai lemez.

Vatnajökull Nemzeti Park

A Vatnajökull Nemzeti Parkban találhatjuk az azonos nevű gleccsert, a világ legnagyobb gleccsert, ami nem a sarkkörön van. 8100 négyzetkilométerével valóban lenyűgöző képződmény, ráadásul vulkánok, illetve vulkáni eredetű kőzetek között helyezkedik el. Itt található még többek között a 100 méter széles, és 44 méter magas Dettifoss, a második legnagyobb, de legerősebb vízesés az országban.

Mývatn

A festői Mývatn tó és környezete egy bazaltos vulkánkitörés következtében jött létre 2300 évvel ezelőtt. A lávaszigetekkel tarkított, gyönyörűen kék tó az állatvilágáról is híres, rengeteg hal- és madárfaj találta meg itt az otthonát. Érdemes bejárni lávaoszlopokkal és pszeudokráterekkel teli területet.

Raufarhólshellir

Ugyan „csak” a negyedik legnagyobb lávabarlang, Reykjavikhoz való közelsége miatt nagyon népszerű lett a Raufarhólshellir. Természetesen egy vulkánkitörésnek köszönhetően jött létre, és általa más szemszögből is megismerhetjük, mivel is jár ez a természeti folyamat. A barlang 1360 méter hosszú, és szerencsére nem is túl szűk: körülbelül 30 méter széles és 10 méter magas.

Hallgrímskirkja

A főváros, Reykjavik is tartogat látnivalókat. Az egyik legismertebb (és egyben legmagasabb) épülete az evangélikus templom, amely 74,5 méter magasan nyúlik az égbe. Az expresszionista épület alakja is egyedi, ahogy oldalról fokozatosan növekszik a magassága. A toronyba természetesen fel is lehet menni, innen lehet a legjobban belátni a várost és az azt körülvevő hegyeket.

Aurora Borealis

Ez az, amit mindenképpen látni kell Izlandon, de sajnos semmi sem tudja garantálni, hogy lesz is alkalmunk rá. A legesélyesebb, ha ősszel és tavasszal utazunk, azonban azt, hogy éppen mennyire lesz felhőtlen az ég, illetve milyen lesz a naptevékenység, ami aztán a Föld mágneses terével kölcsönhatásba lépve előidézi ezt a különleges jelenséget, sajnos senki sem tudhatja előre. Mindenesetre lehetőleg hagyjuk el a várost, és menjünk minél északabbra egy olyan estén, ahol sem a telihold fénye, sem a felhők nem állhatnak az utunkba – hátha szerencsénk lesz.

Bálnales

Szintén nem lehet 100%-osan biztos, hogy látni fogunk bálnákat, mi mégis azt javasoljuk, hogy mindenki fizessen be egy ilyen hajóútra. Az év bármely szakában, de főleg nyáron esélyes, hogy megpillanthassuk ezeket a hatalmas állatokat, biztonságos távolságból.

Kapcsolódó tartalmak: