Úti cél ajánló

Kihagyhatatlan látnivalók Athénban

Athén látnivalók

Athénról nagy valószínűséggel mindannyiunkban él egy kép, hiszen rengeteget tanultunk történelméről, kultúrájáról, filozófiájáról. A nyugati civilizáció és a demokrácia bölcsője ma is tartogat érdekességeket a látogatóknak: egy igazi időutazásban lehet itt részünk. Az egykori városállam számtalan izgalmas helyet rejt, mi most a legérdekesebbeket emeljük ki. Athén látnivalók, amiket nem lehet kihagyni!


Akropolisz

Kezdjük az egyértelművel. A híres Akropolisz igazából egy épületegyüttes, az európai civilizáció jelképe. Az i.e. 5. században építették egy domb tetejére (innen a neve, ami azt jelenti, hogy fellegvár), és bár ma már nem eredeti pompájában láthatjuk, továbbra is lenyűgöző. Leghíresebb épülete a Parthenón, Pallasz Athéné temploma, valamint a nőalakokat formázó oszlopairól ismert Erekhtheion. Ezeken kívül is több szentély, templom, színház és egyéb építmény romjait járhatjuk be.

Athén látnivalók - Akropolisz

Lükabéttosz-hegy

Ha már fellegek: ne hagyjuk ki Athén legmagasabb pontját se, ahonnan csodás panorámában lehet részünk. A 277 méter magas Lükabéttosz-hegyre fel is mászhatunk, ha van kedvünk, de siklóval is eljuthatunk a csúcsára. A tetején található a XIX. századi Szent György-kápolna, egy étterem, illetve egy amfiteátrum is. Utóbbi igen népszerű koncerthelyszín, többek között Bob Dylan, Ray Charles és Nick Cave is fellépett itt.

Athén látnivalók - Lükabéttosz-hegy

Az “athéni trilógia”

Az úgynevezett „neoklasszicista trilógia” három épületet takar, amiket a stílusuk köt össze. A város főterének, a Szintagma térnek a közelében találjuk az Athéni Egyetemet, az Akadémiát és a Nemzeti Könyvtárat. Mindegyik lenyűgöző látványt nyújt, érdemes megnézni őket közelebbről. Bár olyanok, mintha az ókori görögök hagyták volna ránk, valójában az 1800-as években épültek.

Athéni látnivalók - Athéni Egyetem
Az Athéni Egyetem épülete

Agora

A társasági és kereskedelmi élet központja volt egykor az agora. Ezen a hatalmas téren mindenki megfordult az ókorban, és mi is megtehetjük. A ma már romos területet számtalan érdekes épület határolja, többek között Attalosz sztoája, vagy a Héphaiszteion. Ezeken túl szobrok, építmények, műemlékek maradványait találjuk még itt; semmiképp se hagyjuk ki!

Múzeumok

Athént járva számtalan múzeumban ismerhetjük meg a görög kultúrát. Közvetlenül a Parthenón mellett található az Akropolisz múzeum, ami tökéletesen kiegészíti a Fellegvár bejárásának élményét. A Kortárs Művészetek múzeumát és a Kükladikus Művészetek múzeumát a műkedvelőknek ajánljuk. Mind közül a legnagyobb pedig a Nemzeti Régészeti múzeum, ahol a több ezeréves görög történelem során készített szobrokat, eszközöket, fegyvereket tekinthetünk meg.

Nemzeti Régészeti múzeum
Nemzeti Régészeti múzeum épülete

Ezek a tartalmak is érdekelhetik: