Úti cél ajánló

Görögország rejtett kincsei, ha elkerülné a tömeget

A tengerparti nyaralásoknak megvan a nagy dilemmája: a legnépszerűbb strandok esetében hatalmas tömeggel is kell számolnunk, de így nem biztos, hogy nyugalomban ki tudjuk pihenni magunkat. Különösen igaz ez Görögország partjaira: annyi látogatót vonzanak, hogy gyakorlatilag küzdeni kell minden négyzetcentiméterét. Most pár kevésbé ismert, ámbár gyönyörű görög szigetet ajánlunk azoknak, akik a turisták többségét elkerülve akarnak feltöltődni.


Skiathos

A Sporádok csoporthoz tartozó, 50 négyzetkilométeren elterülő Skiathoson több mint 60 gyönyörű strandot találunk. Csak néhány a legszebbek közül: Lalaria, Koukunaries, és Aselinos is kiváló hely a feltöltődésre. A legtöbb sétával elérhető, de pár félreeső öblöt csak motorcsónakkal lehet megközelíteni. A szintén Skiathosnak nevezett település óvárosát is érdemes bejárni: apró, piros tetőcserepekkel fedett fehér házak között sétálhatunk a macskaköves, keskeny utcákon, illetve megnézhetjük a Bourtzi erődöt is. A mozikból is ismerős lehet egy-egy hely: Szkopelosz mellett itt is forgatták a 2008-as Mamma Mia!-t.

Kefalónia

Görögország egyik legjobban őrzött titkaként is emlegetik Kefalóniát: az egyik legszebb sziget, türkizkék tengerrel körülvéve. A Jón-szigetek legnagyobb tagja (a maga 773 négyzetkilométerével) a Corelli kapitány mandolinja című filmből lehet ismerős, ami szélesebb körben is ismerté tette a helyet, de szerencsére nem vált turistaparadicsommá. Talán a leghíresebb, szinte földöntúli látványossága a Melissani tó és barlang. Kalandra vágyóknak az 1628 méter magas Ainos-hegy megmászását, pihenésre pedig Myrtos strandot ajánljuk.

Kos

A Dodekanészosz-szigetcsoport harmadik legnagyobb tagja, a 295 négyzetkilométeres Kos is kiváló választás lehet. Természetesen strandokból nincs hiány itt sem, mi Psalidit és Tigakit emelnénk ki, de bármelyikkel jól járunk. Egyes források szerint itt született Hippokrátész is, neki így több emléket is állítottak a szigeten. Az egyik ilyen Hippokratész fája Kos településen; a legenda szerint ennél a fánál adta át a tudását az orvostudomány atyja a diákjainak. A másik az egyik Aszklépion romjai, ahol Hippokratész a gyógyítás mesterségét tanulhatta.

Kárpathosz

Szintén a Dodekanészosz-szigetcsoport tagja a 324 négyzetkilométeres Kárpathosz is. A Kréta és Rodosz között fekvő sziget is igazi rejtett kincs. Rengeteg strandja van, egyeseket viszont nehéz elérni, sokszor csak kemény túrával, vagy dzsippel vagy a tengeren át közelíthetők meg. De pont ettől lesznek különlegesek ezek a rejtett, homokos és sziklás partszakaszok, mint például Apella vagy Achata. A kis falvak közül elsősorban Olympust érdemes bejárni, itt ismerhetjük meg leginkább a sziget hagyományait.

Görögország rejtett kincsei - Kárpathosz

Náxosz

A Kükládok szigetcsoport legnagyobb tagja, a 430 négyzetkilométeres Náxosz elsősorban arról ismert, hogy nagyon szeles az időjárása, ezért nagyon népszerű a szörfvitorlások (windsurf) és a sárkányszörfösök (kitesurf) körében. A számtalan, gyönyörű strandon van lehetőségünk pihenni, de érdemes felfedezni az apró falvakat (például Apollonaszt, Filotit vagy Keramotit), illetve a romokat (Déméter temploma például) is. Legmagasabb hegye a több mint 1000 méter magas Zász-hegy.

Görögország rejtett kincsei - Náxosz

Ezek a tartalmak is érdekelhetik: