Úti cél ajánló

Európa futball fővárosai

Az ősz közeledtével ismét elérkezett az idő, amikor az európai labdarúgás színpada megnyitja kapuit a szurkolók és a sportrajongók előtt. Ilyenkor kontinens szerte felpezsdülnek a városok, ahogy a nemzeti bajnokságok és a nagy múltú klubcsapatok megkezdik a küzdelmet a trófeákért. Mindez azonban nem csupán a sportesemények iránti szenvedély miatt fontos, hanem azért is, mert ez a pillanat lehetőséget kínál arra, hogy felfedezzük Európa lenyűgöző városait, amelyek otthont adnak a híres labdarúgókluboknak.


Barcelona

Az FC Barcelona 1899-es alapítása óta megkerülhetetlen szereplője az európai és nemzetközi futballnak. Sorai között megfordult többek között Diego Maradona, Ronaldo, Messi, na meg persze Kubala László is, és még hosszasan folytathatnánk a sort.

A Barcelona otthona a méltán híres Camp Nou, amely nemcsak Spanyolország, de Európa legnagyobb stadionja is: közel 100 ezer ember szurkolhat itt egy-egy meccs alatt.

Madrid

Ha már Spanyolország, nem maradhatnak ki a madridi csapatok sem. A Real Madridot 1902-ben alapították meg, az ötvenes évekre pedig bekerült az európai futball élvonalába. A FIFA egyenesen a XX. század legnagyobb focicsapatának nevezte. Puskás Öcsi egykori csapata ma is a csúcson van: 2022-ben a világ legtöbbet érő futballklubja volt. Otthona az 1947-ben átadott hatalmas Santiago Bernabéu stadion, ahol több mint 83 ezer ember drukkolhat egyszerre.

A Real Madrid nagy riválisa az Atlético Madrid, amely a Real és a Barcelona után a legtöbb bajnoki címet szerző spanyol klub. A két fővárosi csapat összecsapásai az El Derbi Madrileño, azaz madridi derbi néven futnak, és mindig rengeteg embert vonzanak. Az Atlético otthona a pár éve kibővített Metropolitano stadion, amely 68 ezer néző befogadására képes.

München

Ha szóba kerül a foci és Németország, akkor minden kétséget kizáróan azonnal az 1900-ban alapított Bayern München ugrik be. Felsorolni is nehéz lenne a bajor csapat eredményeit: mind a hazai, mind a nemzetközi színtéren gyűjtik az elismeréseket, köztük két FIFA-kupát és két interkontinentális kupát is.

A csapat az Olimpiai Stadionból 2005-ben költözött át az Allianz Arenaba (az épületet a Bajnokok Ligája mérkőzésein München Arenaként emlegetik). A több mint 70 ezer főt befogadni képes épület a párnákra emlékeztető burkolatáról is ismert, amely több színben is képes pompázni.

Manchester

A két manchesteri rivális mellett sem mehetünk el szó nélkül. A United 1878 óta rekordmennyiségű győzelmet tudhat magáénak hazai, európai és nemzetközi szinten is. 1910-ban költözött a csapat az Old Traffordba, azaz az “álmok színházába”. Nem véletlenül kapta a grandiózus nevet: a 75 ezer férőhelyes Old Trafford az Egyesült Királyság legnagyobb klubstadionja.

A “Vörös ördögök” egyik legnagyobb riválisa a két évvel később megalapított Manchester City: a két csapat összecsapásait manchesteri derbi néven emlegetik. Ugyan a nyolcvanas években hullámvölgybe került, a City mára újra az európai futball élvonalában van. Otthona 2003 óta a City of Manchester stadion, amely 55 ezer fő befogadására képes.

Liverpool

Az 1892-ben alapított Liverpool FC nemcsak az Egyesült Királyság és Európa, hanem a világ egyik legsikeresebb focicsapata. A “Vörösök” nem egyszer megnyerték többek között a FA-kupát, az UEFA-kupát, az UEFA-szuperkupát, de a FIFA-klubvilágbajnoki címét is megszerezték.

A Liverpool otthona a szintén világhírű, 1884-ben átadott Anfield, amely az azonos nevű városrészről kapta a nevét. Bár korábban az Everton pályája volt, 1892 óta a Liverpoolnak ad otthont. Az évtizedek során többször is felújították, a legutóbbi munkálatok jelenleg is tartanak, amelynek a végére már több mint 61 ezer férőhelyes lesz a stadion.

Párizs

A PSG, azaz a Paris Saint-Germain a francia futball legsikeresebb csapata. 1970-ben a Paris FC és a Stade Saint-Germain összevonásával jött létre, és azóta megkerülhetetlen szereplője mind a hazai, mind az európai focinak. Az Olympique de Marseille-lel való rivalizálása pedig legendás.

A csapat székhelye a közel 48 ezer férőhelyes Parc de Princes stadion 1974 óta. Igazából ez már a harmadik stadion pontosan ezen a területen, Párizs 16. kerületében: az elsőt 1897-ben, a másodikat 1932-ben, míg a jelenlegit 1972-ben adták át.

Milánó

Milánónak is megvannak a maga rivális csapatai: az Inter és az AC Milan. Utóbbi 1899 óta, előbbi pedig 1908 óta megkerülhetetlen szereplője az olasz focinak. Mindkettő meghatározó szereplője a nemzetközi versenyeknek is, amikor pedig a milánói derbin összecsapnak, mindenki figyel. Korábban a két klub ellentétét a társadalmi különbségek adták: míg a Milan szurkolói a munkásosztályból, az Interé a gazdagabb rétegekből került ki. Ma már viszont teljesen vegyes mindkét csapat szurkolótábora.

A két csapat közös otthonon osztozik: az ország legnagyobb stadionján, a több mint 80 néző befogadására képest San Sirón, azaz a Giuseppe Meazza stadionon.

Torino

Ha olasz foci, akkor nem maradhat ki a Juventus FC sem. A torinói, fekete-fehér mezt viselő csapat a legnépszerűbb olasz klubnak számít. Persze nem is véletlenül gyűlt össze a többmilliós szurkolótábor: számtalan hazai kupa mellett rengeteg nemzetközi elismerést is szerzett 1897-es megalakulása óta.

Székhelye a 2011-ben átadott Juventus stadion, ahol 41 ezer néző követheti élőben a meccseket. Itt is több nemzetközi versenyt tartottak már, például a 2014-es Európa-liga-döntőt.

Ezek a tartalmak is érdekelhetik: