Úti cél ajánló

Fedezze fel Berlint – ezeket a látnivalókat ajánljuk egy hosszú hétvégére

Berlin is egyike azoknak a helyeknek, amelyek talán nem jutnak elsőre eszünkbe egy utazás kapcsán, pedig számtalan izgalmat rejt. Berlin tökéletesen alkalmas arra, hogy kipihenjük a hétköznapok fáradalmait, miközben új emlékeket is szerzünk. A viharos történelmű város meghatározó helyszíneit bejárni, a történetüket közelebbről megismerni ugyanis nem mindennapi élményeket kínál. Íme pár a legérdekesebb berlini látnivalók közül!


Brandenburgi kapu

Nem túlzás azt mondani, hogy a brandenburgi kapu Berlin egyik jelképének számít. Az 1791-ben átadott, klasszicista stílusú építmény a Pariser Platzon található 26 méter magas és 65 méter széles. A második világháború alatt súlyos károkat szenvedett, majd pedig a hidegháború alatt mindkét Berlin előtt zárva tartották. A berlini fal lebontása óta viszont már nem a megosztottságot, hanem az egységet szimbolizálja. A kapuba bármikor fel lehet menni: érdemes hajnalban, vagy naplemente idején idejönni, amikor már kevesebben vannak, és a városkép gyönyörű színekben játszik.

Berlini látnivalók - Brandenburgi kapu

Reichstag

A Reichstag történelmi szerepéről és 1933-as leégéséről mindannyian tanultunk. Az újjáépítésére csak a két Németország újraegyesülése után került sor: a mai Reichstagot 1999-ben adták át, és ismét csak a német törvényhozás helyszínéül szolgál. A tekinteteket az épület általában az üvegkupola miatt ragadja meg. Előzetesen regisztrálni kell ahhoz, hogy feljöhessünk ide, de megéri, hiszen pazar látványban lesz részünk.

Berlini látnivalók - Reichstag

Berlini fal emlékhely

A hírhedt berlini fal 1961 és 1989 között választotta el Kelet- és Nyugat-Berlint. Az egykor 155 kilométer hosszú, több mint 3 méter magas falat 1989-ben lebontották, napjainkban már csak egyes szakaszai maradtak meg. A leghíresebb ezek közül az az emlékhely, amely Bernauer Straße-on található. A körülbelül 200 méter hosszú falrész mellett meglátogatható a dokumentációs központ, ahol a megosztott városról nézhetünk meg kiállítást, és felmehetünk egy megfigyelőtoronyba is. Az újjáépített Megbékélés kápolnáját is érdemes megnézni.

Berlini látnivalók - Berlini fal emlékhely

Checkpoint Charlie

Kelet és Nyugat találkozását jelentette a Checkpoint Charlie nevű ellenőrzőpont. Az amerikaiak által 1945-ben kialakított ellenőrzőpontot a berlini fallal együtt lebontották, majd később rekonstruálták, és egy azonos nevű múzeum is található mellette. Ebben nemcsak a fal és a Checkpoint Charlie történetét ismerhetjük meg, hanem a különböző, sokszor igen kreatív, sikeres és sikertelen átszökési kísérleteket is.

Berlini látnivalók - Checkpoint Charlie

Múzeum-sziget

A Múzeum-sziget neve nem árul zsákbamacskát: a Spree folyón, a város szívében található sziget északi részén találhatók Berlin legismertebb múzeumai (például a Régi Múzeum, az Új Múzeum, vagy a Régi Nemzeti Galéria). Nem véletlenül lett ez a városrész a UNESCO Világörökség része: a történelem és a kultúra iránt érdeklődők gyakorlatilag napokat eltölthetnek itt, és minden nap megtanulhatnak valami újat. A szigetet járva ne hagyjuk ki a berlini dómot, és a Lustgarten nevű hatalmas parkot sem.

Ezek a tartalmak is érdekelhetik: