Úti cél ajánló

Kihagyhatatlan látnivalók Prágában

A cseh fővárost egyszer mindenképpen látni kell. Ha valahol, itt igazán visszautazhatunk az időben: a számtalan világhírű műemlék mellett számos apró csodát felfedezhetünk az Óvárosban, az Újvárosban, vagy a Kisoldal nevű városrészben is. Több napon át barangolhatunk itt, mindig találhatunk valami izgalmat – mi most csak a legismertebbeket emeljük ki. És persze esténként ne felejtsünk el inni egy jól eső cseh sört! Prága látnivalók egy helyen!


Károly híd

Kezdjük a legismertebbel. A Károly híd Európa egyik legrégibb hídja, de nem csak ezért számít Prága egyik szimbólumának: az 516 méter hosszú és 10 méter széles sétálóhídon tényleg élmény végig menni. A gótikus kapuk mellett a kőhídon található szobrok (sajnos a legtöbbet már replikákkal kellett helyettesíteni az idők során) miatt is elképesztően hangulatos a látvány. Érdemes lehet már hajnalban felkelni, hogy nyugalomban, a felkelő nap fényében is beláthassuk róla az Óvárost és a Kisoldalt.

Prága látnivalók - Károly híd

Orloj

Az Óváros főtere és a városháza is megér egy misét, de a legtöbben az Orloj, azaz az Óratorony miatt keresik fel ezt a negyedet. Az óratornyot eredetileg 1410-ben építették. Az évszázadok során sok megpróbáltatáson esett át, főleg a második világháborúban, de ma is mutatja az időt, ezzel a világ legöregebb működő órájának számít. Minden egész órában összegyűlnek előtte az emberek, hogy láthassák a számlapok felett elvonuló figurákat.

Prága látnivalók - Orloj és Tyn temploma

Vár

Szintén kihagyhatatlan a vár felkeresése is, amely a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült, mint a legnagyobb ősi vár a világon. Gyakorlatilag egy egész napot eltölthetünk a vár falain belül, és úgy sem tudnánk minden szépségét bejárni, kezdve a régi és az új királyi palotától, a négy csodálatos udvaron át a hangulatos kertekig.

Itt találjuk még a gyönyörű Szent Vitus székesegyházat, benne a kincstárral, kriptával és a harangtoronnyal, de ne hagyjuk ki az Arany utcácskát sem. És ezekkel még csak a jéghegy csúcsát említettük: számtalan torony, szobor és kiállítás vár itt ránk.

Petřín-hegy

A zöldre vágyók is megtalálhatják a számításaikat Prágában. A Petřín-hegy neve ellenére “csak” egy 327 méter magas dombot takar a Moldva partján, de érdemes bejárni (vagy akár siklóval felmenni). Híres része az Eiffel-toronyra emlékeztető, 63,5 méter magas Petříni kilátó, de jól járunk a Tükörlabirintussal, vagy a Štefánik csillagvizsgálóval is. De ha csak meg akarunk pihenni, akkor is tökéletes választás a domb felfedezése.

Táncoló ház

A régmúlt mellett természetesen a XX. század is képviselteti magát Prágában. A Táncoló ház, más néven Ginger és Fred (Ginger Rogers és Fred Astaire után) 1996 óta a város egyik legismertebb látványosságává vált. A Frank O. Gehry és Vlado Milunić tervei alapján készült épület neve nem árul zsákbamacskát: tényleg olyan, mintha egy táncmozdulatot építettek volna meg. Ha igazán szép kilátásra vagyunk kíváncsiak, érdemes a Táncoló ház felső szintjein lévő éttermet és bárt is felkeresni.

Tetszett ez a cikk? Akkor ezeket a tartalmakat is érdemes elolvasnia: