Repülőtér ismertető

Repterek a nagyvilágban – Lisszabon

A Lisszabon Portela Repülőtér Portugália legforgalmasabb nemzetközi repülőtere, az európai listán pedig a 28. helyen áll. Budapestről közvetlen járat megy Lisszabonba, illetve ez egy fontos átszállási pont azok számára, akik Dél-Amerikába, Afrikába, a Kanári szigetekre vagy éppen Madeirára utaznak tovább.

A Lisszabon Portela Repülőtér

A reptérnek 2 terminálja van, az 1-esre érkeznek a hagyományos, míg a 2-esre a diszkont, azaz fapados légitársaságok. Budapestről a Wizz Airnek van közvetlen járata, ami szintén a 2-es terminálra érkezik.

Lisszabon Portela Repülőtér
Lisszabon Portela Repülőtér

Lisszabon Portela Repülőtér éves utasforgalma több mint 14 millió.

Közlekedés

Ha Portugáliába utazik, előtte nem árt gondosan tájékozódni a közlekedést illetően, ugyanis igen könnyű eltévedni, és nincsenek mindenhova kiírva a turisták által esetlegesen fontosnak ítélt információk.

A Lisszabon Portela Repülőtér területén, az 1-es terminálon megáll a piros metró, ezzel lehet a leggyorsabban bejutni Lisszabonba. A menetidő a belvárosba mindössze 20 perc és a piros metró érinti a másik három lisszaboni metróvonalat is, így a főváros bármely pontjára könnyű innen eljutni. Egy vonaljegy 1,5 euróba kerül. A 2-es terminálról is könnyen el tudunk jutni a metróhoz, ugyanis 10 percenként ingyenes reptéri busz jár az 1-es terminálra.

Metróval, busszal és taxival és megközelíthetjük Lisszabont
Metróval, busszal és taxival és megközelíthetjük Lisszabont

Az Aerobus, ami a város főbb hoteleivel és pontjaival köti össze a repülőteret átlagosan 10-20 percenként közlekedik. A jegyár felnőtteknek négy euró, 4 és 10 év közötti gyerekeknek pedig 2 euró. Emellett a 208-as, 705-ös, 722-es, 744-es és a 783-as számú buszok is bevisznek a városba.

A taxi is viszonylag olcsó, de fontos tudni, hogy éjszaka felárat számítanak fel. A legtöbb taxis alig, vagy csak épp egy kicsit beszél angolul, ami nyelvi nehézségeket okozhat. Mivel a taxisok is GPS-szel közlekednek, jobb, ha indulás előtt ellenőrzi az útvonalat, illetve nem árt odafigyelni arra, hogy pontosan indítsák és állítsák meg a taxiórát. Nem érdemes egy felajánlott fix árat elfogadni, mert az biztosan drágább lesz, mintha pörögne a taxióra.

Hasznos információk

Mivel Lisszabon Portela Repülőtér viszonylag kicsi, extra szolgáltatások itt nem igazán vannak, ugyanakkor a szokásos reptéri alapszolgáltatások biztosításával figyelnek az utasok kényelmére. A repülőtéren számos étterem, üzlet található, emellett pihenőszobák és baba-mama szobák állnak az utasok rendelkezésére. Van bank, ATM szolgáltatás, pénzváltó, csomagmegőrző és posta is, illetve wifi is elérhető. Ajándékok vásárlására két nagy üzlet is rendelkezésre áll, ahol az ékszertől a könyvig széles a kínálat.

Étterem a Lisszabon Portela Repülőtér területén
Étterem a Lisszabon Portela Repülőtér területén

Az átutazók számára sajnos nem áll rendelkezésre reptéri hotel, de a közelben több szálláslehetőség is van, és a közeli hotelek mind biztosítanak reptéri transzfert a szállodavendégeknek.

Portugália színes kavalkádját mutatja az európai és mór kultúra keveredésének. Számos látnivalóval, finom ételekkel, helyi borokkal, és rendkívül barátságos emberekkel várják az ide érkezőket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük