Koronavírus

Tudnivalók a karanténról – gyakori kérdések és válaszok!

Hivatalosan kérelmezni kell, hogy elvégeztethesse a koronavírus tesztet!

Rengeteg kérdést kapunk utasainktól, hogy pontosan hogy is vannak most a karanténszabályok, hogy kire milyen utazási korlátozás vonatkozik, hogy hogyan zajlik a karantén ellenőrzés vagy eleve az elrendelés. Talán szélesebb körben is érdekesek lehetnek, összegyűjtöttük hát a leggyakoribb kérdéseket a témában! 


Kikre vonatkozik a karanténkötelezettség? Hogyan érinti ez az utazókat?

Jelenleg 3 különböző karanténtípust alkalmaznak Magyarországon a beteg és potenciálisan fertőzött személyek elkülönítésére:

 • járványügyi elkülönítés
 • járványügyi megfigyelés
 • hatósági házi karantén

A harmadik „hatósági házi karantén” típus érinti az utazókat. Szeptember 1-től minden olyan magyar állampolgárt, aki külföldről tér haza, a belépéskor automatikusan hatósági házi karanténra köteleznek. A házi karantén idejét szeptember 21-től 14-ről, 10 napra csökkentették.


Mikortól lép életbe a karanténkötelezettség és hogyan zajlik a karantén elrendelése?

Az országba való belépéssel és a hatóság (rendőrség) szóbeli közlésével lép életbe a karanténkötelezettség.

 1. Határátlépéskor a határellenőrzést végző rendőri szerv mindenről tájékoztatja a beutazót és egészségügyi vizsgálatnak veti alá (testhőmérséklet mérés). Ha a vizsgálat koronavírus jelenlétének gyanúját mutatja, akkor a magyar állampolgár járványügyi megfigyelésbe vagy hatóság által elrendelt házi karanténba kerül. Ha a fertőzés nem állapítható meg, akkor tíznapos hatósági házi karanténba kerül a hazatérő, melyet a belépést ellenőrző rendőr rendel el.
 2. Felveszik a karanténba helyezett személy személyes- és kapcsolattartási adatait, illetve a karantén helyszínének adatait.
 3. A szóbeli tájékoztatást követően kiállítanak egy hivatalos írásbeli tájékoztatást „a hatósági házi karanténba helyezés ideiglenes intézkedésként történő elrendeléséről” és átadnak egy karanténjelölést (egy piros színű, ragasztható, figyelmeztető felirat, ami jelzi, hogy járványügyi megfigyelés zajlik a helyszínen).
 4. Ezután a lehető legrövidebb úton közvetlenül a karantén helyszínére kell közlekedni. Az eljutás módja nincs szabályozva, így például saját autóval, tömegközlekedéssel, taxival is lehet menni. Sőt, az is járható, ha valaki elmegy az érintett személyért és elviszi a karanténba. Fontos, hogy közvetlenül kell eljutni a helyszínre, tehát az utat megszakítani csak egészségügyi vagy műszaki okból lehetséges (pl. mosdóhasználat, jármű-tankolás).
 5. A belépéskor kapott jelölést a karantén helyszínének bejárati ajtaján, mindenki által jól láthatóan el kell helyezni.
 6. Amennyiben a karanténkötelezett rendelkezik okostelefonnal, úgy a karantén ellenőrzésére szolgáló applikációt le kell tölteni, és az utasításoknak megfelelően a karantén ideje alatt használni kell: https://hazikaranten.hu/
 7. A 10 nap leteltével (melynek első napja a belépés napja), mindenféle hatósági határozat nélkül el lehet hagyni a karantént. Erről az applikációt használók emailes értesítést is kapnak.
Karanténjelölés: figyelmeztető felirat, ami jelzi, hogy járványügyi megfigyelés zajlik a helyszínen.

Mi van akkor, ha magyar állampolgár vagyok, de nincs Magyarországon lakcímkártya szerinti címem?

A karantén helyszíne nem feltétlenül kell lakcímkártya szerinti lakóhely vagy tartózkodási hely legyen. Azt a helyet kell megadni, ahol a 10 napos karantént letölteni kívánja az arra kötelezett. Meg lehet adni például bérelt lakást, ismerős házát, nyaralót is, a lényeg, hogy valóban azon a helyen töltse a karantént.


Mit jelent az, hogy egészségügyi vizsgálat alá vetik a hazatérőket? Belépéskor csinálnak PCR-tesztet?

Az egészségügyi vizsgálat nem PCR-tesztelést, hanem testhőmérséklet-mérést és szemrevételezést foglal magában. A határellenőrzést végző rendőr megméri az utasok hőmérsékletét és megnézi, hogy produkálja-e a betegség tüneteit a belépő. Tehát megállapítja, hogy fenn áll-e a fertőzés gyanúja.

Csökkentették a karantén idejét és meghatározták a PCR-tesztek hatósági árát

Használhatok tömegközlekedést határátlépést követően, hogy eljussak a karantén helyszínére?

Igen, használható tömegközlekedés és akár taxi is. Sőt, az is lehetséges, hogy ismerős vagy rokon érte megy és a karantén helyszínére szállítja a karanténkötelezettet.


Mennyi időm van eljutni a belépéstől a karanténba? Elmehetek még bevásárolni hazafelé?

A karantén helyszínére való eljutás módját pontosan nem szabályozzák. De, arra kitérnek, hogy az utat megszakítás nélkül, a lehető legrövidebb idő alatt kell megtenni! Bevásárlás, rokonlátogatás, csomagfelvétel/leadás és hasonló okok miatt nem lehet megállni. Az út megszakításának elfogadható indokai kizárólag egészségügyi és műszaki okok lehetnek, például mosdóhasználat, tankolás, gépjármű meghibásodás, vagy forgalmi, menetrendi okok.


Mi a helyzet akkor, ha kijárási tilalom ideje alatt száll le a gépem, megbüntethetnek ameddig hazajutok a repülőtérről?

A november 11-én bevezetett éjszakai kijárási tilalom a reptérre való kijutást és az onnan történő hazajutást a legfrissebb információk szerint nem korlátozza. A Magyar Közlönyben megjelent határozat ugyan nem tartalmazza kivételként a reptérre való kijutást, de kérdésünkre a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság és a Koronavírus Sajtóközpont ezt válaszolta: mivel az utasnak nincs ráhatása a járat érkezési és indulási idejére – a légi úton érkező beléptetett vagy a légi úton történő elutazással érintett személy a repülőjegy birtokában a repülőtér és a lakóhelye, tartózkodási helye vagy szálláshelye között a legrövidebb útvonalon utazhat.

Fontos továbbá, hogy ismerős, vagy családtag nem segíthet a repülőtér és a lakóhely közötti közlekedésben, mivel ők az utazásban nem érintettek. Így ha valaki értünk jön a repülőtérre vagy kivisz este 8:00 és hajnal 5:00 között, azzal megszegi a kijárási tilalmat.

Erről bővebben itt írtunk: blog.repjegy.hu/2020/11/23/igy-erinti-a-kijarasi-tilalom-a-repterrol-utazokat/


Ki fogja ellenőrizni, hogy betartom-e a karantént?

A karantén betartásának ellenőrzésére két módszert alkalmaznak:

 • mobilapplikációs távellenőrzés
 • személyes ellenőrzés

A távellenőrzésre létrejött egy úgynevezett karanténszoftver, vagyis egy mobilapplikáció: Házi Karantén Rendszer. Amennyiben a karanténra kötelezett személy rendelkezik megfelelő eszközzel (okostelefonnal), le kell letöltenie a HKR applikációt, melynek használata igencsak megkönnyíti és leegyszerűsíti a karanténellenőrzés folyamatát, a karanténban lévő személy és a hatóság részéről egyaránt.

A személyes ellenőrzés során a rendőrség szúrópróbaszerűen látogatást tesz a karantén helyszínén és ellenőrzi, hogy ott tartózkodik-e a karanténkötelezett. A HKR applikáció bevezetése óta a személyes ellenőrzést csak azoknál alkalmazzák, akik nem tudták letölteni, telepíteni, vagy valamilyen oknál fogva használni a karanténszoftvert.


Hogy működik az applikációs ellenőrzés?

Az applikáció használata egyszerű. Letöltést és regisztrációt követően, a karantén ideje alatt véletlenszerű időpontokban (de jellemzően napi egyszer, napközben) távellenőrzésre felszólító SMS érkezik.

Az felhívás beérkezését követő 15 perc áll rendelkezésre a távellenőrzés elvégzésére, mely során meg kell nyitni a HKR applikációt, be kell jelentkezni és az ellenőrzött személy arcának azonosítását kell elvégezni (mintha fényképet, szelfit készítene magáról). Az alkalmazás az arcképeken kívül az eszköz helymeghatározásával beazonosítja a karantén helyszínét is, így a sikeres távellenőrzés csak néhány percet vesz igénybe.

Lakhelyelhagyás, vagy hamis bejelentkezés esetén a rendszer a háttérben riasztást ad ki.

Távellenőrzés a házi karantén applikáció segítségével

Mi van, ha nekem nem megoldható, vagy nem működik az applikációs ellenőrzés?

Azokban az esetekben, amikor a helyszíni ellenőrzés másként nem hajtható végre, a karantén ellenőrzést továbbra is rendőrök személyesen végzik. Az applikációval kapcsolatos gyakori kérdések és válaszok itt érhetőek el: https://hazikaranten.hu/gyakran-ismetelt-kerdesek/


Ha az applikációs ellenőrzést választom, attól még ellenőrizhetnek személyesen is?

Az esetek tömegessé válása indokolta az applikáció bevezetését, hiszen ezzel tehermentesítik a karanténellenőrzést végző hatóságot. Amennyiben valaki az applikáció letöltésével és a regisztrációval arról nyilatkozott, hogy az applikációt használni fogja, és távellenőrzéseket el fogja végezni, úgy kiváltotta a személyes ellenőrzés lehetőségét.

Az apphasználókat a rendőrség csak akkor ellenőrizheti személyesen, ha felmerül annak gyanúja, hogy az illető megszegte a karanténszabályokat, vagy ha nem használja az applikációt megfelelően, például nem tartja be a távellenőrzésre szánt 15 perces időlimitet.


Naponta többször is ellenőriznek?

Előfordulhat, hogy többször is ellenőriznek egy hatósági házi karanténban lévő személyt, de jellemzően csak napi egy alkalommal szoktak ellenőrizni.

Mit érdemes tudni a külföldről hazatérőknek – karantén elrendelése, tesztelés menete, kiváltás

Mi van akkor, ha nem tartom be a karantént?

Komolyan kell venni, hiszen az elrendelt karantén betartása kötelező! Hivatalosan, aki járvány idején a kijelölt járványügyi elkülönítés, megfigyelés, zárlat, vagy ellenőrzés szabályait, vagy a védelmi intézkedést megszegi, szabálysértést követ el.

A karanténszabályokat megszegőkre 5 ezertől 150 ezer forinting terjedő bírság szabható ki. A bírság halmozható, tehát ha azonos napon több különböző ellenőrzés alkalmával szabálysértést állapítanak meg, többször is kiszabható a büntetés, de egy jogsértő egy nap alatt legfeljebb 600 ezer forintra büntethető.

Szabálysértés lehet például:

 • a karanténlakáshoz történő közlekedés szabályainak megszegése
 • a karanténlakásra figyelmet felhívó jelzés kihelyezésének elmulasztása
 • a karanténlakás elhagyására vonatkozó szabályok megszegése
 • a karanténszoftver telepítésével és használatával kapcsolatos szabályszegések
 • a rendőri ellenőrzés megnehezítése, megtagadása

Milyen esetekben hagyhatom el a karantént a lejárat előtt?

Az alábbi, jogszabályban meghatározott esetekben lehet elhagyni a karantén helyszínét:

 • koronavírus-teszt elvégzése céljából, a rendőrség tudomásával
 • életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén (pl. lakástűz)
 • sürgősségi betegellátás céljából, a sürgősségi ellátást végző személy, pl. orvos, mentős kíséretében
 • hivatalos orvosi utasításra
 • kormányrendeletben meghatározott esetben

Honnan tudom, hogy mikor járt le a karantén és kimehetek?

A külföldről történő beutazással elrendelt karanténból a 10 nap lejártával lehet szabadulni. Erről szóló hivatalos határozatot / engedélyt nem kell várni. Amint letelik a 10 nap, el lehet hagyni a karantént.

Azoknak, aki a távellenőrzést választották az utolsó nap végén érkezik egy emailes értesítés, hogy a karantén véget ért és törölték az adatait a HKR rendszerből. Ezt követően már nem is lehet belépni az applikációba.

Fontos információ, hogy nem órától óráig, hanem naptól napig tart a karantén: a külföldről történő belépés napja a karantén első napja is egyben!


Én nem hagyhatom el a lakást, de hozzám jöhetnek mások?

Nem. A karantén alá vont személy nem hagyhatja el otthonát és nem szabad vendégeket fogadnia. A karantén helyszínét jelölő figyelmeztető feliraton is szerepel: „tilos a belépés!”


Aki velem egy háztartásban él, de nem járt külföldön, szintén karanténba kerül? Ő sem hagyhatja el a lakást?

Meglepő lehet, de nem! Rá nem vonatkoznak a karanténszabályok.

A hatósági házi karantén csak arra a személyre vonatkozik, akinek azt hivatalosan elrendelték (mert például külföldről utazott Magyarország területére). A karanténkötelezett letöltheti olyan helyszínen az elkülönítést, ahol mások is, például a családtagjai életvitel-szerűen tartózkodnak. Ilyenkor a karanténkötelezett természetesen nem, de családtagjai elhagyhatják otthonukat. Ugyanakkor azt javasolják, hogy aki karanténkötelezettel él egy fedél alatt, amennyire csak lehetséges törekedjen a távolságtartásra és kerülje a vele való érintkezést.

Ez a hatósági házi karanténban lévőkre érvényes. Ha valaki igazolt koronavírusos beteg szoros kontaktjában él, tartózkodik, az járványügyi megfigyelés alá kerül, ami egy más típusú karantén, mint a külföldi utazással elrendelt hatósági házi karantén.


Lehet mentesülni a karanténkötelezettség alól? Hogyan?

Igen. Szeptember 5-től, aki hivatali / gazdasági / üzleti céllal utazik külföldre, majd hazatér, szabadon beléphet az országba és mentesül a karanténkötelezettség alól. Ugyanez igaz a Magyarországra üzleti céllal érkező külföldi állampolgárokra is.

Azt, hogy valaki üzleti utazáson vett részt, hitelt érdemlően igazolni kell a belépéskor. A mentességhez szükség van tehát, egy igazolásra.

Az utazás üzleti jellege esetén az igazolás kiállításának részletei nincsenek pontosan leszabályozva, ám erre vonatkozó javaslatok elérhetők.

A munkavégzés, és egyéb üzleti, gazdasági célból utazóknak (például tárgyalás, kiállításon való részvétel, nyersanyag beszerzése stb.) célszerű már az indulást megelőzően munkáltatóiktól, valamint attól a gazdasági társaságtól, amelynek érdekében az utazás történik teljes bizonyító erejű (cégszerűen aláírt) magánokirati formájú igazolást kérni, melyben meg kell jelölni a beutazás konkrét indokát is.

Mentességet kaptak az üzleti utazók! Mi minősül üzleti útnak és hogyan lehet igazolni?

*Frissítés: 2021. március 1-el némileg módosultak az üzleti utazásra vonatkozó szabályok, melyről bővebben itt írtunk: https://blog.repjegy.hu/2021/03/02/magyarorszag-szigorit-egyes-uzleti-utazasok-karantenmentessegen/


Ki lehet szabadulni hamarabb a karanténból? Lehet valahogy csökkenteni a karantén idejét?

Igen. Két darab, 5 napnál nem régebbi, egyenként 48 óra különbséggel elvégzett, negatív PCR-teszt eredménnyel lehet hamarabb kiszabadulni a külföldi utazással elrendelt karanténból. A tesztköltségek a megrendelőt terhelik.

A szabályok értelmében a két tesztből legalább egyet Magyarországon kell elvégeztetni. Egy tesztet pedig a schengeni övezet országaiból (Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Izland, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország, Svájc, Svédország), Kanadából és az USA-ból is lehet hozni.

Ha valaki mindkét tesztet a beutazást követően, Magyarországon végezteti el akár 5-6 napot is igénybe vehet a karanténból való szabadulás. Aki az egyik tesztet külföldön, a másikat pedig az érkezést követően itthon végezteti el, az rövidíthet ezen az időn, de akkor is 2-3 napot legalább igénybe vesz a folyamat.

A hazaival egyenértékűnek ismerik el a schengeni országokban készült PCR-tesztet

A kiváltás menete:

 • A tesztelés miatti karanténelhagyásra felhatalmazó engedélyt a karantén helyszíne szerint illetékes rendőrkapitányságtól kell kérvényezni. A kérelmet be lehet adni ügyfélkapun, vagy a rendőrség honlapján lévő űrlapon keresztül.
 • A kérelmet a tesztelést megelőző 24 órában kell benyújtani és a benyújtáskor már rendelkezni kell egy időponttal a tesztet végző egészségügyi intézménynél.
 • A szabályos bejelentést a rendőrség tudomásul veszi és erről emailes visszaigazolást küld.
 • Ha mindkét negatív teszt eredménye rendelkezésre áll, kérelmet kell benyújtani a karanténkiváltás érdekében. Ezt a kérelmet is a karantén helyszíne szerint illetékes rendőrkapitányságnak kell benyújtani. Ha mindkét teszt eredménye negatív, a karantént feloldja a rendőrség és erről emailes visszaigazolást is küld.

  8 Responses

 1. A repülőtérre kijutás vidékről nem megoldható a kijárási tilalom miatt. Pl reggel 6 órakor induló géphez 4.00 órára kell a reptéren lenni. Taxival megfizethetetlen egy a nyugati határszél mellett élőnek. Csaladtag saját autóval nem viheti mert ő nem utazik ergó tilalmat szeg. Szeretném tudni mi a jogalkotó megoldása erre az esetre. Ajegy még a tilalom előtt lett váltva.

 2. Tisztelt Partner,

  Mint gyakori utazó,köszönöm az igen hasznos információkat!

  Szeretném,ha az illetékes hatóságoknak feltennének egy kérdést : mi történik egy olyan személlyel hazatérőben határátlépéskor,aki októberben átesett a covid fertőzésen,s erről külföldi kórházi igazolása van ?!Karantén-köteles?!,Teszt-köteles?!
  Nagyrabecsüléssel :
  Dr.Zelnik István

  1. Kedves Dr. Zelnik István,

   Legutóbbi információink szerint nem kell karanténba vonulnia annak, aki valamilyen hivatalos irattal (pl. kórházi zárójelentéssel, egészségügyi szolgáltató vagy hatóság által kiállított egyéb igazolással) bizonyítja, hogy a belépést megelőző 6 hónapon belül már átesett a koronavírus-fertőzésen.

   Üdvözlettel,
   repjegy.hu

 3. Mi van akkor, ha kevesebb, mint 10 napot szándékozik valaki Magyarországon tölteni (külföldön elő magyar)? Olyankor engedély nélkül el lehet hagyni a tartózkodási helyet, a repülőtérre való kijutáshoz?
  Köszönettel,

 4. Életszerű hogy azért utazzak taxival 160 km-t haza a reptérről (ha vonat már nem megy) hogy ne találkozzak útközben azzal a családtaggal,( aki eljönne értem ) akivel úgyis találkozom amint hazaértem….

 5. Mi a teendő ha összességében csak 7 napot töltök Magyarországról igy nem tudom a 10 napos karantént betartani? Kihez kell forulnom ez ügyben? Válaszukat előre is köszönöm.
  Diana

 6. kérdésem: amit többen kérdeztek, de válasz nincs. vidékről hajnalban induló repülőgépre feljutni csak családtag vagy más barát segítségével tudok feljutni, nincs más megoldás hogy lehet büntetés nélkül megúszni.

A hozzászólás letiltva.